Skrót do otwierania bramy garażowej - widget, linki bezpośrednie

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

Cześć,
Podjąłem pierwsze kroki w celu aktywacji linków bezpośrednich, które mają służyć do otwierania i zamykania bramy garażowej z telefonu.
Brama działa tak: otwórz - zatrzymaj - zamknij - zatrzymaj ......
Który z tych linków mam użyć dla takiej bramy?
Ten przedostatni, czyli Otwórz / zamknij?

Linki-B1.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
kiler88
Been thanked: 1 time

Tak.

Kliknij kanał bramy w aplikacji bez przesuwania, też zobaczysz trzy polecenia.
Oddzielne Otwórz i Zamknij będą działały tylko jeśli masz czujnik otwarcia bramy.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robinson74 wrote: Fri Apr 03, 2026 8:52 am Cześć,
Podjąłem pierwsze kroki w celu aktywacji linków bezpośrednich, które mają służyć do otwierania i zamykania bramy garażowej z telefonu.
Brama działa tak: otwórz - zatrzymaj - zamknij - zatrzymaj ......
Który z tych linków mam użyć dla takiej bramy?
Ten przedostatni, czyli Otwórz / zamknij?
Aby działały polecenia "otwórz" i "zamknij", to musisz mieć poprawnie podłączony czujnik otwarcia bramy. Czujnik jest poprawnie podłączony, gdy w apce na kanale sterującym bramą, widzisz prawidłową ikonę odpowiadającą stanowi bramy i ona się zmienia zgodnie z faktycznym stanem bramy.

Jeśli nie masz czujnika, albo coś z nim jest nie tak, to operacje "otwórz" i "zamknij" nie będą działać prawidłowo.

W takiej sytuacji pozostaje używanie wyłącznie polecenia "otwórz/zamknij", który po prostu wysyła jeden "sygnał" do napędu i steruje nim zgodnie z ustawieniem napędu, czyli "Brama działa tak: otwórz - zatrzymaj - zamknij - zatrzymaj ......"

Na pewno potrzebujesz linki bezpośrednie? SUPLA ma widgety i one są bezpieczniejszą formą sterowania.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robinson74

klew wrote: Fri Apr 03, 2026 9:02 am Na pewno potrzebujesz linki bezpośrednie? SUPLA ma widgety i one są bezpieczniejszą formą sterowania.
A to super.
To w takim razie muszę poczytać coś o widgetach w Supli, jeśli są bezpieczniejsze.
Robinson74

klew wrote: Fri Apr 03, 2026 9:02 am Aby działały polecenia "otwórz" i "zamknij", to musisz mieć poprawnie podłączony czujnik otwarcia bramy. Czujnik jest poprawnie podłączony, gdy w apce na kanale sterującym bramą, widzisz prawidłową ikonę odpowiadającą stanowi bramy i ona się zmienia zgodnie z faktycznym stanem bramy.
Cześć, mam to zrobione tak:
viewtopic.php?p=208327#p208327
W aplikacji Supla widzę aktualny stan bramy.
Czyli zakładam, że OTWÓRZ i ZAMKNIJ powinny działać prawidłowo.
Sądzę jednak, że jeśli nacisnę ZAMKNIJ w trakcie otwierania się bramy, to brama zatrzyma się, a nie zamknie? Tak?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robinson74 wrote: Fri Apr 03, 2026 10:26 am
Gdy brama wg SUPLI jest otwarta, to "otwórz" nie wywoła żadnego efektu. "Zamknij" wyśle jeden impuls. Następnie SUPLA czeka 1 min i sprawdza, czy stan bramy zmienił się na "zamknięta". Jeśli nie, to wysyła kolejny impuls. I tak do 5x sztuka.
Maksymalną ilość prób i sposób weryfikacji stanu można skonifgurować w Cloud.

W Twoim przypadku, gdy brama jest w ruchu, to najpierw się zatrzyma, ale nie zamknie. Także dopiero po minucie przy kolejnej próbie, zacznie się zamykać.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Robinson74

Super.
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie.
Czyli spokojnie mogę użyć tych oddzielnych poleceń OTWÓRZ i ZAMKNIJ. :)

Return to “Pomoc”