Przeniesienie bramki całkowicie na drugie esp (backup?)

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Fri Apr 03, 2026 7:16 pm
zzrr wrote: Fri Apr 03, 2026 7:11 pm
vajera wrote: Fri Apr 03, 2026 6:51 pm ...
Przeniosłem w opisany powyżej sposób kilka bramek, wiele osób również z tego rozwiązania skorzystało. Oczywiście masz rację w tej kwestii, że docelowa płytka musi mieć identyczną tablicę partycji, ale wystarczy wgrać w nią plik full version a później przenieść te ostatnie 0x160000 bajtów.
I po takiej operacji nie trzeba było parować z Force Devices urządzeń? Mi się nie udało. Spróbuje jeszcze raz bo nie wykluczam pomyłki jakiejś po drodze. Ok. Dzięki
Nie trzeba było, bo wtedy przenosisz również partycję z danymi ZigBee. Jedyne, czego nie przenosi ta operacja, to partycja NVS, gdzie Supla zapisuje stan przekaźników (emulator EEPROM) a bramka od niedawna jeden parametr (poprzez Preferences).
To teraz mnie to ciekawi jeszcze bardziej. Bo skoro jest tak jak mówisz bo rozumiem że kopia idzie od 0x690000 do końca to zostaje tez bez kopii Partition Table. A u mnie dopiero po skopiowaniu tej partycji zadziałały urządzenia. Hmm 🤔 Robie to jeszcze raz. Musi sie udać dla dobra nauki :)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

zzrr wrote: Fri Apr 03, 2026 7:26 pm
zzrr wrote: Fri Apr 03, 2026 7:11 pm

I po takiej operacji nie trzeba było parować z Force Devices urządzeń? Mi się nie udało. Spróbuje jeszcze raz bo nie wykluczam pomyłki jakiejś po drodze. Ok. Dzięki
Nie trzeba było, bo wtedy przenosisz również partycję z danymi ZigBee. Jedyne, czego nie przenosi ta operacja, to partycja NVS, gdzie Supla zapisuje stan przekaźników (emulator EEPROM) a bramka od niedawna jeden parametr (poprzez Preferences).
To teraz mnie to ciekawi jeszcze bardziej. Bo skoro jest tak jak mówisz bo rozumiem że kopia idzie od 0x690000 do końca to zostaje tez bez kopii Partition Table. A u mnie dopiero po skopiowaniu tej partycji zadziałały urządzenia. Hmm 🤔 Robie to jeszcze raz. Musi sie udać dla dobra nauki :)
Jeżeli wcześniej wgrasz na płytę docelową plik bramki w wersji full(merged), to kopia tablicy partycji tam pozostanie.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

vajera wrote: Fri Apr 03, 2026 7:33 pm
zzrr wrote: Fri Apr 03, 2026 7:26 pm
Jeżeli wcześniej wgrasz na płytę docelową plik bramki w wersji full(merged), to kopia tablicy partycji tam pozostanie.
Też do tego tak podszedłem. I tą partycje wgrywałem jako ostatnią z kopii bo nie brałem nawet pod uwagę że ona może coś mieć wspólnego z tym jak później urządzenia widzą lub nie widzą bramki. No i może nie ma a ja w pośpiechu coś przeoczyłem z tym że zadziałało z jakimś opóźnieniem akurat po wgraniu tabel partycji. Bardziej się skłaniam ku temu że jest jak mówisz. Ale muszę to sprawdzić, dotknąć, zobaczyć na własne oczy :) ;)
zzrr

@vajera... Zrobiłem to jeszcze raz bez pośpiechu. Wgrałem od 0x690000 bez tabeli partycji. Dotknąłem, poczułem, zobaczyłem na własne oczy.
Zadziałało tak jak mówiłeś. Więc dzięki że mnie zmobilizowałeś do powtórki. No to skoro tak, to wygląda na to że te ostatnie partycje można też przenosić pomiędzy 4 a 8MB flash. Potwierdzasz?
Dziwne jednak że na tych partycjach pomijając spiffs nie widać żeby cokolwiek było a muszą być przenoszone do docelowej bramki. Wiesz może dlaczego tak jest?
vajera

zzrr wrote: Fri Apr 03, 2026 8:08 pm @vajera... Zrobiłem to jeszcze raz bez pośpiechu. Wgrałem od 0x690000 bez tabeli partycji. Dotknąłem, poczułem, zobaczyłem na własne oczy.
Zadziałało tak jak mówiłeś. Więc dzięki że mnie zmobilizowałeś do powtórki. No to skoro tak, to wygląda na to że te ostatnie partycje można też przenosić pomiędzy 4 a 8MB flash. Potwierdzasz?
Festina lente ;)
Można przenosić te dane między 4Mb a 8Mb - wszystko jest opisane w tym poradniku.
Dziwne jednak że na tych partycjach pomijając spiffs nie widać żeby cokolwiek było a muszą być przenoszone do docelowej bramki. Wiesz może dlaczego tak jest?
Dlaczego uważasz, że nic tam nie ma? Jeżeli masz na myśli klasyczne pliki, to te będą tylko na partycji spiffs, na pozostałych są surowe dane - wyobraź sobie taką partycję jako jedną wielką tablicę.
Wpisz sobie w przeglądarkę ip_bramki/partition?label=zb_storage i zajrzyj później do wnętrza tego pliku.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Fri Apr 03, 2026 8:26 pm ...
Dlaczego uważasz, że nic tam nie ma? Jeżeli masz na myśli klasyczne pliki, to te będą tylko na partycji spiffs, na pozostałych są surowe dane - wyobraź sobie taką partycję jako jedną wielką tablicę.
Wpisz sobie w przeglądarkę ip_bramki/partition?label=zb_storage i zajrzyj później do wnętrza tego pliku.
No faktycznie. Teraz mi się to układa. Podejrzałem tą partycje w HEX. Nie doszacowałem znaczenia kilku istotnych elementów i oparłem się na tym co mi po łatwiźnie pokazywało pewne narzędzie, choć dalej uważam że bardzo porządne. Nie mniej jak to dobrze z kimś mądrym pogadać. :) Dalej nie wnikam na ten moment bo to temat rzeka. Dzięki.
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

Przeniosłem i działa, oba to ESP32-C6 8MB.

Robiłem tak:
Po pierwsze backup z działającej bramki wg linka na początku tego wątku via FLASH DOWNLOAD TOOL,
czyli od adresu 0x690000, size 0x160000.
Potem w nowy ESP:
- erase
- wgrałem na nowy tę samą binarkę full z bramką Z3S, co miałem na poprzednim ESP32 (na szczęście miałem ją zapisaną w katalogu) od adresu 0x0
- wgrałem ten przed chwilą zbackupowany fragment 1,4 MB od adresu 0x690000

Restart i bramka działa. Nic nie trzeba było zmieniać. Jedyne co to zresetowały się ustawienia liczników moich gniazdek Zigbee – w Sonoff miałem np. żeby wyświetlał moc czynną, a zaczął pokazywać default, czyli energię pobraną.

Pytanie: czy jakbym zrobił backup pod 0x0 przez całe 8MB size i wgrał ten cały 8MB backup (bez firmwaru bramki full) – to byłoby to samo?
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

---

Natomiast dziwne rzeczy zaczęły się dziać z siłą radia, ale to już odrębny temat.
Mam jedno gniazdko dwa poziomy niżej. Kupno nowego ESP32-C6 było podyktowane chęcią sprawdzenia, czy będzie lepszy zasięg (czytałem, że są jakieś felerne radia w niektórych ESP).

Wgrywanie softu robię przy swoim biurku, czyli na samym końcu mieszkania. Miejsce pierwotnej bramki było natomiast w centralnej części mieszkania, w łazience – gdzie wydawało mi się, że jest optimum zasięgu.

O ile radio ostatniego gniazdka pokazywało między 8–17%, to po wgraniu i zastąpieniu nowym ESP pokazało 50% (gniazdko ostatnie). Ale uwaga: bramka była tuż po wgraniu jeszcze przy moim biurku – teoretycznie w najbardziej oddalonym możliwym miejscu bramki. Jak przeniosłem bramkę w środek mieszkania, to wróciło do 17% – tak jak w poprzednim ESP.
JAk ponownie ustawiłem bramke nową koło biurka to siłą sygnału radi az ostatniego gniazdka byla 1%
NAtomaist gniazdka sonoff co jest obok biurka mimo ze dzieli je z bramka tylko kawałek plastiku (sa ledwo cm od siebie) ma tylko 68%

A teraz najlepsze, ustawiłem bramke fokłądnie w tym samym miejscyu obok biurka ale na wyskości 1,20 od podłogi - wczesniej byloa jakies 20cm nad podłoga) i radio pokazuje tak : spnpff 62%, ostatnie gniazdko 2 poziomy nizej 52% (!), aby po kilkunastu minutach spaść do 1-2%

Zupełnie tego nie rozumiem.
Last edited by mmiikk on Sat Apr 04, 2026 7:05 pm, edited 1 time in total.
vajera

mmiikk wrote: Sat Apr 04, 2026 6:33 pm Przeniosłem i działa, oba to ESP32-C6 8MB.

Robiłem tak:
Po pierwsze backup z działającej bramki wg linka na początku tego wątku via FLASH DOWNLOAD TOOL,
czyli od adresu 0x690000, size 0x160000.
Potem w nowy ESP:
- erase
- wgrałem na nowy tę samą binarkę full z bramką Z3S, co miałem na poprzednim ESP32 (na szczęście miałem ją zapisaną w katalogu) od adresu 0x0
- wgrałem ten przed chwilą zbackupowany fragment 1,4 MB od adresu 0x690000

Restart i bramka działa. Nic nie trzeba było zmieniać. Jedyne co to zresetowały się ustawienia liczników moich gniazdek Zigbee – w Sonoff miałem np. żeby wyświetlał moc czynną, a zaczął pokazywać default, czyli energię pobraną.

Pytanie: czy jakbym zrobił backup pod 0x0 przez całe 8MB size i wgrał ten cały 8MB backup (bez firmwaru bramki full) – to byłoby to samo?
Jeżeli robisz kopię 1:1 przy tym samym rozmiarze pamięci FLASH, to pełen backup od adresu 0x0000 jest w sumie najprostszym rozwiązaniem.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

mmiikk wrote: Sat Apr 04, 2026 6:54 pm ---

Natomiast dziwne rzeczy zaczęły się dziać z siłą radia, ale to już odrębny temat.
Mam jedno gniazdko dwa poziomy niżej. Kupno nowego ESP32-C6 było podyktowane chęcią sprawdzenia, czy będzie lepszy zasięg (czytałem, że są jakieś felerne radia w niektórych ESP).

Wgrywanie softu robię przy swoim biurku, czyli na samym końcu mieszkania. Miejsce pierwotnej bramki było natomiast w centralnej części mieszkania, w łazience – gdzie wydawało mi się, że jest optimum zasięgu.

O ile radio ostatniego gniazdka pokazywało między 8–17%, to po wgraniu i zastąpieniu nowym ESP pokazało 50% (gniazdko ostatnie). Ale uwaga: bramka była tuż po wgraniu jeszcze przy moim biurku – teoretycznie w najbardziej oddalonym możliwym miejscu bramki. Jak przeniosłem bramkę w środek mieszkania, to wróciło do 17% – tak jak w poprzednim ESP.
JAk ponownie ustawiłem bramke nową koło biurka to siłą sygnału radi az ostatniego gniazdka byla 1%
NAtomaist gniazdka sonoff co jest obok biurka mimo ze zieli je z bramka tylko kawałek plastiku (sa ledwo cm od siebie) ma tylko 68%

Zupełnie tego nie rozumiem.
1. Czas - siec ZigBee buduje mapę połączeń na podstawie jakości transmisji - to zwykle trochę musi potrwać.

2. RSSI:
viewtopic.php?p=233318#p233318
Zasadniczo to jest zawsze RSSI ostatniego połączenia, więc ten parametr trzeba sprawdzać wielokrotnie z uwzględnieniem punktu 1.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”