GUI-Generic Builder (online)

myszektbg

Ale gdzie ? Jak zrobiłem aktualizację z wersji 25.02.11 do nowszej 26.03.29 to "zginęło" wszystko - brak jakiejkolwiek możliwości aktualizacji na urządzeniu. Wcięło wszystko.
Tak jest na Gosundzie - nie ma nigdzie możliwości zmiany softu:
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
krycha88
Been thanked: 5 times

myszektbg wrote: Thu Apr 02, 2026 4:28 pm Ale gdzie ? Jak zrobiłem aktualizację z wersji 25.02.11 do nowszej 26.03.29 to "zginęło" wszystko - brak jakiejkolwiek możliwości aktualizacji na urządzeniu. Wcięło wszystko.
A to co innego, myślałem, że masz błąd aktualizacji. Tutaj wygląda jakbyś nie zaznaczył flagi do aktualizacji podczas w builderze.
https://gui-generic-builder.supla.io/
Marian1544

U mnie po aktualizacji z trzech DS18b20 (razem w trybie parasite) jeden działa ok, drugi widzi 75C zamiast ~20C, a trzeciego nie wykrywa.
Na szczęście dało się wrócić do 25.02.
myszektbg

krycha88 wrote: Thu Apr 02, 2026 5:49 pm
myszektbg wrote: Thu Apr 02, 2026 4:28 pm Ale gdzie ? Jak zrobiłem aktualizację z wersji 25.02.11 do nowszej 26.03.29 to "zginęło" wszystko - brak jakiejkolwiek możliwości aktualizacji na urządzeniu. Wcięło wszystko.
A to co innego, myślałem, że masz błąd aktualizacji. Tutaj wygląda jakbyś nie zaznaczył flagi do aktualizacji podczas w builderze.
No właśnie tak to wyglądało, ale powstało to podczas aktualizacji z poziomu urządzenia więc nie miałem możliwości nic zaznaczenia. A dodatkowo zauważyłem że na gniazdku Gosunda zniknęła opcja konfiguracji "Ustawienie GPIO dla CONFIG".
No nic, rozebrane soft wgrany wygenerowany ręcznie i NOUS A8T chodzi, Gosunda też zrobiłem i działa.
Nie wiem tylko, za mało się na tym znam dlaczego tak się stało i jak ewentualnie się przed tym ustrzec.
Lomax1983
Has thanked: 1 time

Jureq wrote: Tue Mar 31, 2026 6:41 pm Uprzejmie donoszę że aktualizacje online znowu zaczęły działać, warunkiem jest posiadanie ręcznie wgranego softu w wersji min. 26.03.29
Czy jeżeli mam wgrany soft na ESP32 muszę podłączyć się bezpośrednio na płytkę żeby zrobić aktualizacje? Jak pobieram soft nie generuje jednej binarki tylko 4 pliki.
DamD
Has thanked: 2 times

Cześć
jeżeli chcesz zrobić aktualizację to z tych 4 plików wybierasz ten co najwięcej waży. Ja wczoraj wieczorem prztestowałem i działa - esp32.

Pozdrawiam.

PS

Ja loguje się po IP do modułu.
Obecnie na stanie SGW-01 x 2, mSBW-02, SBW-02, mROW-02, ROW-01, Auraton Box Supla, DWS, Outdoor Sensor, Bramka Zigbee <=> SUPLA, GG.
LuisenHS

Hola cómo están, he descubierto Supla y me pareció muy interesante, por lo que intenté cambiar mis dispositivos tasmota a este ecosistema.

Inicie flasheando un interruptor Sonoff T3 de 3 botones, en la placa del interruptor sin embargo indica que es: T0US Touch V1.0 del año 2018.

He logrado flashear con éxito, supuestamente, usando un archivo.bin de los que están por defecto en el Gui- Generic Builder. Probé primero con el bin para Sonoff T3, luego con el bin para T1 y finalmente intenté creando un archivo bin génerico para el ESP8285.

En todos los casos he logrado flashear, pero el dispositivo no emite su Red Wifi para iniciar la configuración.

Si alguien ha conseguido flashear un equipo Sonoff y colocar el firmware de Supla. Le agradecería mucho la información que tenga, quizá algún dato o algún paso que me esté saltando para iniciar la red wifi y poder configurar.

Gracias.
myszektbg

Podglądnij ten temat. Bo to będzie jako Sonoff TX T0 Touch

viewtopic.php?t=8095
myszektbg

Zrobiłem aktualizację NOUS A8T z wersji 26.03.31 do 26.04.06 i wygląda, że wszystko jest jak trzeba.
Jedyne co to próbowałem wpisać szablon i niby zapisuje, a mam coś takiego, ale da się z tym żyć :)
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
przemobe
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Mam problem z binarkami wygenerowanymi przez GUI-Generic: v26.04.17 dla ESP32-ETH01.

Miałem wcześniej działające binarki wygenerowane na wersji v25.02.11:
Płytka: ESP32 Dev Module
Procesor: ESP32
Wybrane opcje: WT32-ETH01 + LAN8720 + inne

Wgrywane wszystko wg dołączonego opisu w pliku README.txt:

Code: Select all

File download to address:
0x01000: bootloader.bin
0x08000: partitions.bin
0x0e000: boot_app0.bin
0x10000: GUI-Generic.ESP32.v25.02.11.bin
Kiedy teraz generuję binarki na nowej wersji z tymi samymi opcjami to
1. brakuje pliku README.txt -> czy można prosić o dodawanie tego pliku?
2. Na ESP jest martwa cisza: nic się nie pojawia na porcie szeregowym, nie ładuje się sterownik do Ethernetu, nie startuje WiFi nic.
Pomocy.

Opcja nr 2, którą jeszcze przetestowałem to wgranie ponownie starych binarek i aktualizacje przez OTA:
Efekt jest taki że po soft resecie wszystko wstaje w nowej wersji (na WWW pokazuje się aktualna wersja GG, ethernet działa, WiFi też) natomiast po ponownym włączeniu zasilania znowu martwa cisza.

Czy coś robię źle, czy to jakiś błąd w GG?
Proszę o podpowiedzi.

Return to “GUI Generic”