LukiSpajder wrote: Sun Apr 05, 2026 4:50 pm
lukasz06 wrote: Sun Apr 05, 2026 4:32 pm
@LukiSpider ja po 2 rozładowanych bateriach, wgrałem ten soft 3100 i tak już zostawiłem.
Wszystko jest w porządku.
Tyle co zauważyłem, to to że trzeba je było ponownie sparować z bramką.
Ogólnie początek tego softu to 3001 a następne oznaczenie to numer softu i może być różnie 3001 1100 lub nowszy 3001-0135.
Ale problem pojawił się kiedy bramka dostała funkcję OTA to pokazało że soft w termometrach jest z błędem i uruchamia cały czas ota odpytując bramkę bez względu na numer softu .
@vajera coś tam wykombinował aby to naprawić i teraz nie ma znaczenia jaki soft jest w termometrze ale tak naprawdę każdy soft zigbee na te termometry wprowadzał zamieszanie . Po prostu nie było problemu dopóki bramka nie posiadała ota dla urządzeni końcowych
Tu się nie zgodzę, że to od tego momentu jak bramka dostała Ota. Sam pytałem Łukasza, czy to możliwe, że ten czujnik aktualizuje się w kółko, bo drenuje mi baterie. Mam tych termometrów 6, ale zaktualizowałem tylko jeden. I tylko na tym co aktualizowałem były te problemy, że przygasał ekran. Potem wgrałem temu co drenował baterie tą wersję, co miały pozostałe i problem ustąpił. Na moje bramka tu nie była winna , tylko soft , chyba 135 końcówka