Brama przemysłowa

dzikusk

Jak podłączyć się do tego automatu?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Pytanie
Czy musisz trzymać przycisk góra / dół aby brama jechała czy wystarczy nacisnąć ( impuls ) na przycisk i brama jedzie do całkowitego otwarcia zamknięcia
Jak działa na impuls to podłączasz wyjścia sbw równolegle - out1 z przyciskiem góra , out2 z przyciskiem dół
Zasilanie z transformatora jest tam 24V ~

Ale czy brama posiada jakieś zabezpieczenia aby nie zamknąć bramy jak coś lub ktoś stoi w bramie ?
dzikusk

Tyle na razie dostałem od klienta. Myślałem że ktoś już może przerabiał ten temat. Jak mi powie coś więcej to umieszczę jakieś szczegóły
Mój czujnik pogodowy
https://krasnikgorny.aqi.eco/pl
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Opisałem jak się da podłączyć spełniając warunek sterowania impulsowego bramą
Jedyne co to zabezpieczenie przed zamknięciem jak ktoś lub coś jest w bramie , ale to jest proste do rozwiązania np fotokomórka i fotokomórką przerywamy obwód STOP aby zatrzymać bramę
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

To ja się odezwę w tym wątku, bo całkowicie rozumiem dwie strony tej dyskusji. Część starszych forumowiczów zapewne wie, że kiedyś bardzo często odzywałem się w tematach związanych z podłączeniem SBW-0x do różnych napędów. Włącznie z czytelnymi dla "laików" schematami, itp. Niestety kiedyś na jednym ze schematów popełniłem drobny błąd i po podłączeniu według mojego rysunku, spaliła się płyta główna napędu. Napisał do mnie w wiadomości prywatnej autor pytania z pretensjami, że on przepalił swojemu klientowi napęd i żąda ode mnie odkupienia napędu. Dopytałem go, czy instaluje SBW jako instalator i jest to w ramach jego działalności gospodarczej - potwierdził.
No niestety mój błąd. Na szczęście udało mi się znaleźć na OLX sterownik za bodajże 180 zł, więc jakoś tam finansowo nic się nie stało.
Podobny przypadek trochę wcześniej miał także Przemek - z tym że tam pytający instalował samodzielnie SBW w swoim napędzie. No i pytający zachował się w porządku, bo nie chciał od Przemka odkupienia napędu, natomiast Przemek "wziął temat na klatę".
Dlaczego o tym piszę? Bo ja jednak oczekiwałbym w tematach SBW udzielania się właśnie instalatorów. Wychwytywania przez nich ewentualnych błędów, dzielenia się własnym doświadczeniem. Ktoś kto jest instalatorem, powinien natychmiast zauważyć błąd zrobiony przeze mnie na rysunku, a nie podłączać na pałę, bo Błaszczak tak narysował. Ja nie jestem instalatorem, ba... nie mam nawet swojego SBW. Od tamtej przygody podchodzę bardziej ostrożnie do udzielania pomocy w tematach SBW.

[usunięto zdanie - klew]
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wątek zjechał w spór poboczny, więc chcę zostawić tylko pytanie i posty techniczne (dwa pierwsze dzikusk, dwa cinasa) + post Roberta i usunąć resztę dyskusji.
Jeśli ktoś uważa, że jego post zawiera konkretną informację techniczną, niech wskaże które zdanie zostawić.
Poza tym usuwam off-topic i kończymy temat.

Forum nie jest miejscem na ososbiste wycieczki, a czyjkolwiek charatker nie jest tu wymówką.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

Dla tych co nie zaskoczyli i posądzają pytającego że jest instalatorem i nie wie jak podłączyć - @dzikusk pyta o poradę faktycznie dla jakiegoś swojego znajomego i to takiego który mieszka/pracuje w Niemczech. Na zdjęciu jak drut opisy są w języku niemieckim np ten napisany markerem "TOR 1" - tor to prostu brama nr 1.
dzikusk wrote: Sun Apr 05, 2026 8:29 pm Jak podłączyć się do tego automatu?
Dowiedz się dokładniej co to za "ustrojstwo", jaki model, producent. Im więcej informacji tu podasz, tym dokładniejszą odpowiedź dostaniesz.

Return to “ZAMEL SBW-02”