Powiadomienia skrzynki na listy
No i tu jednak zaczynam mieć wątpliwości, mimo że wcale nie mieszkam w bloku.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 8:43 pmZbyszek, pod warunkiem, że jest to skrzynka w domku jednorodzinnym. Bo jeśli w wielorodzinnym, to będziesz miał powiadomienia ze wszystkich skrzynekZibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
Za te kilka-kilkanaście złotych można zaryzykować i sprawdzić...![]()
Otóż skrzynka jest w tej chwili na ogrodzeniu panelowym i nie jest zadaszona. Zatem nie tylko większy wiatr, ale nawet deszcz będzie mi pewnie wzbudzał czujnik, nawet na najniższym stopniu czułości. Czujnik wstawiłem wczoraj do skrzynki, więc trzeba czekać na pierwszy deszcz, żeby to zweryfikować.
Jeśli deszcz będzie go wzbudzał, to trzeba będzie pomyśleć o innych rozwiązaniach. Prąd 230V mam dość blisko, więc może docelowo będzie tam można zastosować jakieś rozwiązanie na zasilanie niebateryjne.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by Robinson74 on Mon Apr 13, 2026 7:44 pm, edited 1 time in total.
Nie rezygnuj z bateryjnego tak szybko jeśli naładowanie ogniwa raz na 2-3 lata to nie problem. Może takie rozwiązanie, nie wiem czy brałeś to pod uwagę. Wcześniej nie polecałem bo miałeś swój plan. Ale widzę że bierzesz pod uwagę alternatywne rozwiązania. Z resztą z zasilaniem też może być w razie czego.Robinson74 wrote: Sun Apr 12, 2026 8:25 pm ....
Prąd 230V mam dość blisko, więc może docelowo będzie tam można zastosować jakieś rozwiązanie na zasilanie niebateryjne.
viewtopic.php?t=18226
Zwykły czujnik otwarcia będzie niewrażliwy na pogodę i wiatr, ja tak mam w skrzynce na ogrodzeniu.Robinson74 wrote: Sun Apr 12, 2026 8:25 pmNo i tu jednak zaczynam mieć wątpliwości, mimo że wcale nie mieszkam w bloku.Robert Błaszczak wrote: Mon Feb 16, 2026 8:43 pmZbyszek, pod warunkiem, że jest to skrzynka w domku jednorodzinnym. Bo jeśli w wielorodzinnym, to będziesz miał powiadomienia ze wszystkich skrzynekZibi_007 wrote: Mon Feb 16, 2026 8:35 pm Zrobisz. Czujnik wibracji na Zigbee. Poziom aktywacji trzeba dobrać tak, aby go przypadkowo nie wzbudzać.
Za te kilka-kilkanaście złotych można zaryzykować i sprawdzić...![]()
Otóż skrzynka jest w tej chwili na ogrodzeniu panelowym i nie jest zadaszona. Zatem nie tylko większy wiatr, ale nawet deszcz będzie mi pewnie wzbudzał czujnik, nawet na najniższym stopniu czułości. Czujnik wstawiłem wczoraj do skrzynki, więc trzeba czekać na pierwszy deszcz, żeby to zweryfikować.
Jeśli deszcz będzie go wzbudzał, to trzeba będzie pomyśleć o innych rozwiązaniach. Prąd 230V mam dość blisko, więc może docelowo będzie tam można zastosować jakieś rozwiązanie na zasilanie niebateryjne.
Tak, dlatego pewnie będę rezygnował z tego czujnika wibracji, ale pewnie znajdę dla niego inne zastosowanie.
Jednak poczekam jeszcze na deszcz i wiatr.
A w międzyczasie przeanalizuję temat podany przez zzrr.
Jednak poczekam jeszcze na deszcz i wiatr.
A w międzyczasie przeanalizuję temat podany przez zzrr.
Na ALI znalazłem taki kontaktron na baterie AAA z kabelkiem - taki z kabelkiem by mi właśnie pasował do skrzynki na listy, ale jest na wi-fi 802.11. Niestety nie widzę takiego o podobnym wyglądzie na ZigBee. Może komuś coś podobnego rzuci się w oczy, żeby było na ZigBee, miało kabelek i było na baterie.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Nie rozumiem dlaczego tak kombinujesz, są szeroko dostępne czujniki otwarcia bateryjne zigbee, oraz rf 433 (mam ten ostatni juz 1,5 roku na skrzynce na listy i nic sie z nim nie dzieje, drugi mi pokazuje czy brama (ręczna) otwarta czy zamknięta,Robinson74 wrote: Sun Apr 26, 2026 4:19 pm Na ALI znalazłem taki kontaktron na baterie AAA z kabelkiem - taki z kabelkiem by mi właśnie pasował do skrzynki na listy, ale jest na wi-fi 802.11. Niestety nie widzę takiego o podobnym wyglądzie na ZigBee. Może komuś coś podobnego rzuci się w oczy, żeby było na ZigBee, miało kabelek i było na baterie.
kontaktron na baterie z kabelkiem.jpg
Działą to pod chmurką, i działa dobrze, działa zima, działa latem, działa w deszcz i wiatr i śnieg, jeszcze nie wymieniałem baterii a działa) Taki czujnik może lata tam siedzieć bez potrzeby zmiany baterii.
Jesli musisz zabezpieczyc czujnik przed deszczem i ogólnie pogodą jak ja to ja zwyczajnie owinąłem folią streczem czarną 2 razy i zakleiłem taśmą izolacyjną - działa. Skrzyncka czarna, to czarne z daleka nikt nei wie że coś tam jest z bliska też nie kłóje w oczy -testowane na żonie
Jak chcesz elegancko to drukarka 3d i robisz hermetyczne dopasowane pudełko na wymiar. Projektowałem pod 2 czujniki takie mogę ci wysłać stla jest szansa ze te co kupisz wielkość mają ustandaryzowaną.
-
Juszczaczek1
- Been thanked: 2 times
Mam w skrzynce ma takie czujniki,(eWeLink::SNZB-04) ale ostatnio nie zadziałało i nie przyszło mi powiadomienie, prawdopodobnie bramka jest za daleko skrzynki (tak przypuszczam) jak to jest że czasami po włączeniu ikonki "i" mam informacje siła sygnału radia,a nieraz nie ma, czym to jest spowodowane? Jaka powinna być minimalna siła aby to działało?
Czyli masz tak jak ja miałem w skrzynce, skrzynka na granicy zasięgu rezultat wiadomy, rozwiązaniem jest przejście na czujnik otwarcia RF i bramka RF, ma znacznie większy zasięg i u mnie jest neizawodny tam gdzie inne rozwiązania zawiodły.Juszczaczek1 wrote: Thu May 07, 2026 8:21 am Mam w skrzynce ma takie czujniki,(eWeLink::SNZB-04) ale ostatnio nie zadziałało i nie przyszło mi powiadomienie, prawdopodobnie bramka jest za daleko skrzynki (tak przypuszczam) jak to jest że czasami po włączeniu ikonki "i" mam informacje siła sygnału radia,a nieraz nie ma, czym to jest spowodowane? Jaka powinna być minimalna siła aby to działało?