Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 3:49 pm
mmiikk wrote: Tue Apr 07, 2026 2:59 pm
vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 2:40 pm
Lokalne akcje nie mają takiej funkcjonalności, sceny dostępne są tylko na serwerze.
Niemniej niektóre elementy takiej zaawansowanej logiki można oprzeć o akcje - musiałbyś napisać co dokładnie próbujesz osiągnąć.
Mam to na scenach w supli ale chcialem zreplikowac na bramce bez internetu:
1. otwieranie drzwi włącza światło (czujnik otwarcia) chyba ze zachodzi pkt. 2
2. wyłączenie przyciskiem światła blokuje ponowne włączenie przez otwieranie drzwi przez 10 sekund

Szerzej opisywałem temat tutaj: viewtopic.php?t=18341
A może tak:

1. Virtual Binary z autoset ustawionym na 5 albo 10 sekund.
2. Wyłączenie światła robi akcję SET na tym VB.
3. VB jest podłączony do bramki NOT a t razem z czujnikiem otwarcia do bramki AND.
4. Bramka AND steruje światłem (ON_TURN_ON -. TURN_ON).

Wtedy gdy, wchodzisz to bramka AND zapala światło, a gdy je wyłączysz przyciskiem to przez X sekund VB jest aktywny i blokuje bramkę.
autoset ustawionym na 5 albo 10 sekund.
To jest słowo klucz, mogę wiecej, co to robi, gdzie o tym poczytać ? :)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Tue Apr 07, 2026 4:06 pm
mmiikk wrote: Tue Apr 07, 2026 2:59 pm

Mam to na scenach w supli ale chcialem zreplikowac na bramce bez internetu:
1. otwieranie drzwi włącza światło (czujnik otwarcia) chyba ze zachodzi pkt. 2
2. wyłączenie przyciskiem światła blokuje ponowne włączenie przez otwieranie drzwi przez 10 sekund

Szerzej opisywałem temat tutaj: viewtopic.php?t=18341
A może tak:

3. VB jest podłączony do bramki NOT a t razem z czujnikiem otwarcia do bramki AND.

Wtedy gdy, wchodzisz to bramka AND zapala światło, a gdy je wyłączysz przyciskiem to przez X sekund VB jest aktywny i blokuje bramkę.
Autoset to parametr, który można ustawić każdemu czujnikowi binarnemu przypisanemu do urządzenia ZigBee. Wiele z tych czujników sygnalizuje zmianę stanu, np. wibracje, tylko w jedną stronę albo wraca do stanu wyjściowego po bardzo długim czasie. Aby rozwiązać ten problem wprowadziłem powyższy parametr - on ustawia czas w sekundach, po którym czujnik samoistnie przejdzie z jednego stanu w drugi.

Ważna uwaga - na dzisiaj czujniki binarne dostępne jako elementy logiki (VR) nie mają tego parametru, ale ponieważ cała infrastruktura jest gotowa, to mogę go do nich dodać w jeden wieczór.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 4:38 pm
A może tak:

Autoset to parametr, który można ustawić każdemu czujnikowi binarnemu przypisanemu do urządzenia ZigBee. Wiele z tych czujników sygnalizuje zmianę stanu, np. wibracje, tylko w jedną stronę albo wraca do stanu wyjściowego po bardzo długim czasie. Aby rozwiązać ten problem wprowadziłem powyższy parametr - on ustawia czas w sekundach, po którym czujnik samoistnie przejdzie z jednego stanu w drugi.

Ważna uwaga - na dzisiaj czujniki binarne dostępne jako elementy logiki (VR) nie mają tego parametru, ale ponieważ cała infrastruktura jest gotowa, to mogę go do nich dodać w jeden wieczór.
No mnie by to urządzało, choc nie spieszy sie tak bardzo zeby jutro juz mialo byc , bo przymierzam sie to pierwszych testów akcji lokalnych narazie prostych zeby ogarnac jak to sie robi, a docelowo jak pisalem, własnie sparowaem czujnik otwarcia i przycisk, narazie zasymuluje swiatlo gniazdkiem zanim przyjdzie mi wlacznik scienny zigbee.
vajera

mmiikk wrote: Tue Apr 07, 2026 8:58 pm
vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 4:38 pm

No mnie by to urządzało, choc nie spieszy sie tak bardzo zeby jutro juz mialo byc , bo przymierzam sie to pierwszych testów akcji lokalnych narazie prostych zeby ogarnac jak to sie robi, a docelowo jak pisalem, własnie sparowaem czujnik otwarcia i przycisk, narazie zasymuluje swiatlo gniazdkiem zanim przyjdzie mi wlacznik scienny zigbee.
Wersja 1.5.1-07/04/26 pozwala na ustawienie parametru autoset(w tym przypadku raczej autoclear) - jeżeli jest on różny od zera to akcja SET ustawia VB = 1 a po zadanej liczbie sekund zeruje go. To rozwiązanie można wykorzystać jako uniwersalne opóźnienie wykonania lokalnej akcji.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 9:55 pm ...
Wersja 1.5.1-07/04/26 pozwala na ustawienie parametru autoset(w tym przypadku raczej autoclear) - jeżeli jest on różny od zera to akcja SET ustawia VB = 1 a po zadanej liczbie sekund zeruje go. To rozwiązanie można wykorzystać jako uniwersalne opóźnienie wykonania lokalnej akcji.
No dobre to... A to będzie można wystartować tylko jak VB przejdzie w 1 czy odwrotnie też?
vajera

zzrr wrote: Tue Apr 07, 2026 9:58 pm
vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 9:55 pm ...
No dobre to... A to będzie można wystartować tylko jak VB przejdzie w 1 czy odwrotnie też?
Możesz odwrócić logikę albo wykorzystać bramkę NOT.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Tue Apr 07, 2026 10:01 pm ...
Możesz odwrócić logikę albo wykorzystać bramkę NOT.
Fajna sprawa. Faktycznie będzie można w razie czego na tym zbudować logikę wymagającą jakiegoś opóźnienia. Jakaś górna granica czasu jest czy pełen luz?
zzrr

@vajera wczoraj tą funkcję autoset(s) [VirtualBinary] używałem i działało. Dzisiaj nie działa. Okazuje się że ustawienie wartości w polu dla VB nie pozostaje po restarcie. Nawet zainstalowałem wersję 1.5.1 merged. To samo
vajera

zzrr wrote: Wed Apr 08, 2026 3:23 pm @vajera wczoraj tą funkcję autoset(s) [VirtualBinary] używałem i działało. Dzisiaj nie działa. Okazuje się że ustawienie wartości w polu dla VB nie pozostaje po restarcie. Nawet zainstalowałem wersję 1.5.1 merged. To samo
Nie mam tego jak sprawdzić w tej chwili, ale wydaje mi się, że to dodałem? Sprawdź w Telnet poleceniem list-channels.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
zzrr

vajera wrote: Wed Apr 08, 2026 3:42 pm ....

Nie mam tego jak sprawdzić w tej chwili, ale wydaje mi się, że to dodałem? Sprawdź w Telnet poleceniem list-channels.
Ok. jak wrócę do domu. Tylko sprecyzuj może co sprawdzić dokładnie bo jak się wpisze wartość w pole i SAVE to funkcja działa do restartu bramki. Po restarcie w polu "0"

Return to “Bramka ZigBee”