Brama garażowa otwórz stop zamknij

toldiq

Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w sprawie sterowania bramy w trybie otwórz stop zamknij. Czy jakieś urządzenie jest w stanie sterować taką Brama?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Jaki sterownik bramy ?
SUPLA.... Nareszcie w domu.
toldiq

Całe Home hg600. Z położonym tmradiem Wiśniowski.
pzygmunt

Podłączasz się pod zaciski GND PB
pkt 4.6.2 str 8
http://www.came.com/pl/sites/default/files/homev1.6.pdf
Lucas

toldiq wrote: Tue Jun 26, 2018 1:57 pm Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w sprawie sterowania bramy w trybie otwórz stop zamknij. Czy jakieś urządzenie jest w stanie sterować taką Brama?
Mam automat do bramy u teściów, który działa na tej zasadzie - jest zbudowany w oparciu o chińską centralkę. Do sterowania tym mam podłączonego Yunshana, z softem gate. Niestety sterowanie zdalne taką bramą (przynajmniej w moim przypadku) nie jest komfortowe, zwłaszcza gdy nie masz kontaktu wzrokowego z bramą. Brama działa na zasadzie, że każde naciśnięcie przycisku na pilocie powoduje kolejno otwarcie - stop - zamykanie - stop - otwarcie, itd. Żeby otworzyć zamkniętą bramę muszę dwa razy nacisnąć przycisk na pilocie (czyli najpierw wywołać stop, a potem otwieranie) lub dwa razy przycisk sterowania ręcznego lub dwukrotnie wyzwolić sterowanie bramą przez Suplę. To samo przy otwartej, do zamknięcia 2x przycisk - najpierw wywoła stop (nawet jak brama nie jest w ruchu), a dopiero potem zamykanie.
pzygmunt

Lucas wrote: Wed Jun 27, 2018 7:17 am
toldiq wrote: Tue Jun 26, 2018 1:57 pm Czy jest mi ktoś w stanie pomóc w sprawie sterowania bramy w trybie otwórz stop zamknij. Czy jakieś urządzenie jest w stanie sterować taką Brama?
Mam automat do bramy u teściów, który działa na tej zasadzie - jest zbudowany w oparciu o chińską centralkę. Do sterowania tym mam podłączonego Yunshana, z softem gate. Niestety sterowanie zdalne taką bramą (przynajmniej w moim przypadku) nie jest komfortowe, zwłaszcza gdy nie masz kontaktu wzrokowego z bramą. Brama działa na zasadzie, że każde naciśnięcie przycisku na pilocie powoduje kolejno otwarcie - stop - zamykanie - stop - otwarcie, itd. Żeby otworzyć zamkniętą bramę muszę dwa razy nacisnąć przycisk na pilocie (czyli najpierw wywołać stop, a potem otwieranie) lub dwa razy przycisk sterowania ręcznego lub dwukrotnie wyzwolić sterowanie bramą przez Suplę. To samo przy otwartej, do zamknięcia 2x przycisk - najpierw wywoła stop (nawet jak brama nie jest w ruchu), a dopiero potem zamykanie.
Jak brama jest zamknięta to naciśnięcie przycisku powinno od razu rozpocząć otwieranie.
Jeżeli jest zatrzymana to rozpoczyna się otwieranie/zamykanie w zależności jaki kierunek był zatrzymany.
Jeżeli brama jest całkowicie otwarta to naciśnięcie powinno ją zamknąć.

Tak to działa w "normalnych" sterownikach.
byniom
Been thanked: 1 time

W mojej bramie sygnał otwartej lub zamkniętej bramy brałem z lampki sygnalizacyjnej . Podłączyłem do niej przekaźnik który który działa razem z lampką , gdy brama się zamknie to przekaźnik przestaje działać gdy brama jest otwarta to lampka dostaje cały czas napięcie i świeci a tym samym przekaźnik , wtedy wiem że jest otwarta. Kilka razy mi się przytrafiło że gdy brama się zamykała to gdy ktoś przechodził z psem na spacerze zwierzak z ciekawości przekroczył barierę i brama automatycznie się otwiera przy zamykaniu. Gdy na telefonie pokazuje że brama się nie zamknęła to robię zawrotkę i sprawdzam fizycznie. Można tez podpiąć czujniki kontraktonowe i też będzie sygnał zamknięcia otwarcia.
Lucas

pzygmunt wrote: Wed Jun 27, 2018 7:21 am Jak brama jest zamknięta to naciśnięcie przycisku powinno od razu rozpocząć otwieranie.
Jeżeli jest zatrzymana to rozpoczyna się otwieranie/zamykanie w zależności jaki kierunek był zatrzymany.
Jeżeli brama jest całkowicie otwarta to naciśnięcie powinno ją zamknąć.

Tak to działa w "normalnych" sterownikach.
Przemku, ja wiem, że tak to działa w normalnych sterownikach. W moim działa inaczej. Centrala HB5 dokładnie zachowuje się w taki sposób jak opisałem. I tak pisałem jest to strasznie irytujące.
toldiq

pzygmunt wrote: Wed Jun 27, 2018 7:10 am Podłączasz się pod zaciski GND PB
pkt 4.6.2 str 8
http://www.came.com/pl/sites/default/files/homev1.6.pdf
Zgadza się - w ten sposób mam zapięte radio od Wiśniowskiego. Moje pytanie bradziej dotyczyło samego softu - jak to wygląda w praktyce - skoro bram działa w cyklu steb-by-step czyli otworz-stop-zamknij. To w jakis sposób steruje się nią przez suplę i w jaki sposób wiem w jakim stanie jest brama - otwarta zakmnięta czy uchylona.
Espablo

Zamontuj sobie 2 czujniki, które będą pokazywały aktualny stan bramy. Jeden czujnik na otwarciu drugi na zamknięciu. Jeśli żaden czujnik nie zadziała tzn, że brama jest uchylona. Wykorzystaj soft gate.
Każde urządzenie elektryczne działa o wiele lepiej jeśli podłączysz je do prądu. :? :roll:

Return to “Pomoc”