Witam,
Z racji ze juz praktycznie nie mam sąsiadów bez fotwoltaiki, inaczej mówiąc napięcie powyżej 250V to juz u mnie norma, czas dołożyć grzałki do bufora i zwiększyć autokonsumpcje w słoneczne dni.
Czy da się ustawić reakcje w cloud od mew01 aby uruchomić przekaźnik, ale nie tylko od napięcia 250v, ale tez gdy produkcja z mojej fotowoltaiki jest duża? Wszystko to by uniknąć sytuacji gdy napięcie w sieci jest duże, a np nade mną zacienione panele nie produkują prądu i zamiast oszczędzać generuje koszt zużywając prąd z sieci
start grzalek od mew01 i fotowoltaiki
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
No to musisz mieć jakiś parametr który określa kiedy ma się włączyć. Napięcie można zmierzyć jakimś gniazdkiem itd. A „produkcja mojej fotowoltaiki jest duża” nie wiem jak chcesz w Supla określać 
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
Duża czyli np 3kw. Ale kluczowe przy tym jest napięcie powiedzmy 250v. Chodzi o to żeby uruchomić grzałkę tylko wtedy gdy są spełnione 2 warunki. Gdyby uruchomić grzałkę po spełnieniu 1 warunku to albo będzie to niepotrzebne bo nie muszę w danym momencie grzać wody, bo napięcie jest poniżej 250v albo co gorsza moja fotowoltaika jest w cieniu, ale sąsiedzi produkuje duże napięcie w sieci co u mnie jest odczytane jako start grzania - i wtedy ja obniżam napięcie sąsiadom kosztem mojego rachunku
-
pzygmunt
- Been thanked: 59 times
Obecnie możesz sterować w kontekście jednego parametry. Jest w planach MEW z przekaźnikami, który będzie ogarniał twój przypadek. Chcemy tez wciągnąć eko-oze-pv pod Suplę ale brakuje nam czasu by to zrobić w miarę szybko :/
SUPLA.... Nareszcie w domu.
-
dawidd
- Been thanked: 1 time
czyli zeby zrealizować mój zamysł musiałbym użyć 2 przekaźników na jedna fazę - jeden ktory będzie miał warunek 250V, a drugi gdy energia czynna zwrócona będzie np 3kw, ewentualnie rozwiązać to układam CD4081 z bramkami AND - każda podpięta pod inne gpio (kanał z dopisanym warunkiem) - To chyba ma prawo zadziałać 
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Energia to jest energiadawidd wrote: Mon Apr 13, 2026 11:58 am Czy ten parametr w "Lista dostępnych zmiennych" " Energia czynna zwrócona (suma) {{rae_sum}}" to jest to o co mi chodzi? To jest energia jaka w danym momencie oddaje do elektrowni?
Natomiast "energia jaka w dnym momencie leci", to jest "moc (czynna)". Także szukaj mocy
Najlepsze suple dla Twojego domu