Nowa funkcjonalność - lokalne akcje i warunkowanie [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

mmiikk
Has thanked: 1 time
Been thanked: 2 times

vajera wrote: Mon Apr 13, 2026 8:52 pm
mmiikk wrote: Mon Apr 13, 2026 8:49 pm Powtórzę jutro wszystkie kroki i zobaczymy czy znajdę schemat , bramka jest kopią pierwszej bramki, zrobioną przez wrzucenie nowego firmwaru full i kopii backupu bramki pod odpowiedni adres wg wątku który mi kiedys podałeś. Potem sparówałem czunjnik otwarcia i przycisk a potem tylko wgrałem update do wersji z autoset dla virtual binary: Z2S-1.5.1-07/04/26
OK, jedno ważne pytanie - bramka jest kopią pierwszej bramki - co się stało z oryginałem? Rozumiem, że nie uruchamiałes obu bramek jednocześnie?
Nie uruchamiałem jednocześnie, pierwsza jest w szufladzie i nic z nią się nie działo złego,
wziąłem drugą z dwóch powodów:
1. chciałem przetestować czy radio drugiego esp bezie lepsze (nie było)
2. chciałem mieć bramkę na hotswap, jakby się coś działa z główną już w wersji że sie tak wyraże produkcyjnej to zwyczajna podmiana i system działa dalej

Na razie na bramkach Z2S nie robiłem niczego poważnego w domu - tylko eksperymenty i nauka zanim znajdzie poważne zastosowanie.
mmiikk

Jeszcze szybkie pytanie, czy w lokalnych akcjach, mogę skopiowac bieżacy stan konkretnego przekaźnika na inny:

przekaznik 1 ma jakis stan zmienajacy sie w czasie
przekaznik 2 chce skopiowac na niego stan przekaznika 1 w momencie wlaczenia przekaznika 2 ale tylko w momencie wykonywania tej akcji,, jesli przekaznik 1 zmieni teraz swój stan ma to nie wplywać na stan przekaźnika 2.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

mmiikk wrote: Mon Apr 13, 2026 9:53 pm Jeszcze szybkie pytanie, czy w lokalnych akcjach, mogę skopiowac bieżacy stan konkretnego przekaźnika na inny:

przekaznik 2 chce skopiowac na niego stan przekaznika 1 w momencie wlaczenia przekaznika 2 ale tylko w momencie wykonywania tej akcji,, jesli przekaznik 1 zmieni teraz swój stan ma to nie wplywać na stan przekaźnika 2.
Trochę się pogubiłem - możesz napisać, co chciałbyś osiągnąć?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
mmiikk

vajera wrote: Mon Apr 13, 2026 10:32 pm
mmiikk wrote: Mon Apr 13, 2026 9:53 pm Jeszcze szybkie pytanie, czy w lokalnych akcjach, mogę skopiowac bieżacy stan konkretnego przekaźnika na inny:

Trochę się pogubiłem - możesz napisać, co chciałbyś osiągnąć?
Opisże szerzej później, ale w skrócie chodzi o coś jak w cloud kopiowanie stanu z innego kanału
mmiikk

GEneralnie udało mi się odpalić psedoscene do swiatla wc na lokalnych akcjach, ale nie wszystko jest ok.

Akcje są nastepujace:
legenda:
SW - światło switch przekażnik
CO - czunjnik otwarcia (w stanie zamknietym ma wartosc 1 otwartym 0
VB - virtual binary na pcozatku ma wartosc 0 po set 1 (ustawioy autoset na 6sek(
AND - bramka AND
t_off t_on TURN_OFF TURN_ON

akcje:
1. SW on t_off -> VB set
2. VB on t_on -> AND t_off
3. VB on t_off -> AND t_on
4. CO on t_on -> AND T_OFF
5. CO on t_off -> AND t_on
6. AND on t_ON SW t_on

To działa z dwoma zastrzezeniami:
1. na początku nie działa mimo otwierania drzwi itp, zaczyna działać dopiero jak pierwszy raz po resecie brammki wylacze swiatlo mysle chodzi o to ze bramka jak ma nie ustalone wejscie (bez operacji) to nie wie jaki jest stan - to w sumie drobiazg, bo potem juz dziala na otwarcie
2.
a.Kiedy gasze swiatlo i otwieram pred upywem 6 sek drzwi i je zamykam otwarcie nei zapala swiatla i to jest ok
b. kiedy gasze swiatlo minie 6 sek otwieram drzwi zapala siwatlo - to jest ok
c. kiedy gasze swiatlo motwieram drzwi - swiatlos ie nie zapala (tak ma byc) , ale minie 6 sek zapala swiatlo - to nie jest ok, wystarczy ze sie nie domknie drzwi swiatlo zawsze zapali sie po 6 sekundach od zgaszenia.

Przyczyna jest pewnie to ze akcje dzialaja na zmiany stanu a po 6 sek stan sie zmienienia warunki sa takie ze bramka dostaje on wysyla on na SW, a to w tym przypasku nei powinno tak dzialac
tylko w momencie otwarcia powinno stan na wyjsciu bramki kopiowac na swiatlo , wszelkie inne zmiany stanu bramki wczesniejse i pozniejsze ignorowac liczy sie stan w momencie zadzialania czujnika otwarcia, żeby niedomkniecie drzwi nie zapalalo swiatla po upływie czasu, bo niestety drzwi sa niedomykane nagminnie.
Czyli rozwiazaniem jest skopiowanie stanu z jednego urządzenia na drugie w momencie wykonania akcji.

Tak mam w cloud gdzie mam przekaźnik wirtualny- automat schodowy ustawiony na 6 sek , wylaczenie swiatla go wlacza (ale jest odwrotna logika) a czujnik otwaricia kopiuje stan z tego wirtualnego przekaźnika na wł swiatla czyli jesli czujnik otwarcia zostanei wzbudzony przed uplywem 6 sek skopiuje wylaczony, a po uplywie 6 sek skopiuje stan włączony.
vajera

mmiikk wrote: Tue Apr 14, 2026 4:31 pm GEneralnie udało mi się odpalić psedoscene do swiatla wc na lokalnych akcjach, ale nie wszystko jest ok.

Akcje są nastepujace:
legenda:
VB - virtual binary na pcozatku ma wartosc 0 po set 1 (ustawioy autoset na 6sek(
AND - bramka AND

akcje:
1. SW on t_off -> VB set
6. AND on t_ON SW t_on

1. na początku nie działa mimo otwierania drzwi itp, zaczyna działać dopiero jak pierwszy raz po resecie brammki wylacze swiatlo mysle chodzi o to ze bramka jak ma nie ustalone wejscie (bez operacji) to nie wie jaki jest stan - to w sumie drobiazg, bo potem juz dziala na otwarcie
2.
a.Kiedy gasze swiatlo i otwieram pred upywem 6 sek drzwi i je zamykam otwarcie nei zapala swiatla i to jest ok
c. kiedy gasze swiatlo motwieram drzwi - swiatlos ie nie zapala (tak ma byc) , ale minie 6 sek zapala swiatlo - to nie jest ok, wystarczy ze sie nie domknie drzwi swiatlo zawsze zapali sie po 6 sekundach od zgaszenia.

Przyczyna jest pewnie to ze akcje dzialaja na zmiany stanu a po 6 sek stan sie zmienienia warunki sa takie ze bramka dostaje on wysyla on na SW, a to w tym przypasku nei powinno tak dzialac
tylko w momencie otwarcia powinno stan na wyjsciu bramki kopiowac na swiatlo , wszelkie inne zmiany stanu bramki wczesniejse i pozniejsze ignorowac liczy sie stan w momencie zadzialania czujnika otwarcia, żeby niedomkniecie drzwi nie zapalalo swiatla po upływie czasu, bo niestety drzwi sa niedomykane nagminnie.
Czyli rozwiazaniem jest skopiowanie stanu z jednego urządzenia na drugie w momencie wykonania akcji.

Tak mam w cloud gdzie mam przekaźnik wirtualny- automat schodowy ustawiony na 6 sek , wylaczenie swiatla go wlacza (ale jest odwrotna logika) a czujnik otwaricia kopiuje stan z tego wirtualnego przekaźnika na wł swiatla czyli jesli czujnik otwarcia zostanei wzbudzony przed uplywem 6 sek skopiuje wylaczony, a po uplywie 6 sek skopiuje stan włączony.
Tak na szybko:
- ustaw parametr autoset dla czujnika otwarcia (CO) na 3 albo 4 sekundy.

Jeżeli to nie zadziała, to:
- odwróć logikę dla CO,
- zmień akcje:
4. CO on t_on -> AND T_ON
5. CO on t_off -> AND T_OFF
- ustaw autoset dla CO na 3 albo 4 sekundy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
mmiikk

vajera wrote: Tue Apr 14, 2026 4:51 pm
mmiikk wrote: Tue Apr 14, 2026 4:31 pm GEneralnie udało mi się odpalić psedoscene do swiatla wc na lokalnych akcjach, ale nie wszystko jest ok.

Akcje są nastepujace:
legenda:
AND - bramka AND

akcje:
1. SW on t_off -> VB set
6. AND on t_ON SW t_on

2.

Tak na szybko:
- ustaw parametr autoset dla czujnika otwarcia (CO) na 3 albo 4 sekundy.

Jeżeli to nie zadziała, to:
- odwróć logikę dla CO,
- zmień akcje:
4. CO on t_on -> AND T_ON
5. CO on t_off -> AND T_OFF
- ustaw autoset dla CO na 3 albo 4 sekundy.
To obejście działa idalnie, dziękuję :)
Ale i tak w wolnym czasie mozesz pomyśleć o kopiowaniu stanu z innego kanału w lokalnych akcjach ;) na pewno niejednemu by sie przydało ;)

Tym samym wygląda na to że bramka z2s ma dobre zagości w domu obok supli :)
vajera

mmiikk wrote: Wed Apr 15, 2026 12:44 pm To obejście działa idalnie, dziękuję :)
Cieszę się, że mogłem pomóc - czekam jeszcze na opinię małżonki 😉
Ale i tak w wolnym czasie mozesz pomyśleć o kopiowaniu stanu z innego kanału w lokalnych akcjach ;) na pewno niejednemu by sie przydało ;)
Nie jestem pewny, czy do końca rozumiem ten pomysł - obecnie możesz skopiować stan jednego kanału na drugi przy użyciu zdarzeń ON_TURN_ON/ON_TURN_OFF i akcji TURN_ON/TURN_OFF (SET/CLEAR). Na czym miałoby polegać to kopiowanie, o którym piszesz?
Tym samym wygląda na to że bramka z2s ma dobre zagości w domu obok supli :)
Supla w domu i w zagrodzie...;)
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
mmiikk

vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 1:55 pm Nie jestem pewny, czy do końca rozumiem ten pomysł - obecnie możesz skopiować stan jednego kanału na drugi przy użyciu zdarzeń ON_TURN_ON/ON_TURN_OFF i akcji TURN_ON/TURN_OFF (SET/CLEAR). Na czym miałoby polegać to kopiowanie, o którym piszesz?
Identycznie jak w reakcjach cloud,

przykład
mamy 3 kanały

[1] ma stan akurat ON lub OFF nieważne ważne ze w tej chwili jest załóżmy ON i nie zmienia się na razie bo żaden sposób nie zalezy od [2] ani [3], po prostu taki stan w nim obecnie jest

[2] ma zdarzenie on_turn_on
robi na [3] KOPIUJ FROM [1]

Tym samym trójka dostaje taki stan jaki ma w tej chwili jedynka bez żadnej zmiany na jedynce
Ponadto, teraz jakakolwiek zmiana na [1] nie jest propagowana na [3] chyba ze znów odpali się akcja z [2] powyżej z kopiowaniem
Last edited by mmiikk on Wed Apr 15, 2026 7:48 pm, edited 1 time in total.
vajera

mmiikk wrote: Wed Apr 15, 2026 7:26 pm
vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 1:55 pm Nie jestem pewny, czy do końca rozumiem ten pomysł - obecnie możesz skopiować stan jednego kanału na drugi przy użyciu zdarzeń ON_TURN_ON/ON_TURN_OFF i akcji TURN_ON/TURN_OFF (SET/CLEAR). Na czym miałoby polegać to kopiowanie, o którym piszesz?
Identycznie jak w reakcjach cloud,

przykład
mamy 3 kanały

[1] ma stan akurat ON lub OFF nieważne ważne ze w tej chwili jest załóżmy ON i nie zmienia się na razie bo żaden sposób nie zalezy od [2] ani [3], po prostu taki stan w nim obecnie jest

[2] ma zdarzenie on_turn_on
robi na [3] KOPIUJ FROM [1]

tym samym trójka dostaje taki stan jaki ma w tej chwili jedynka bez żadnej zmiany na jedynce
W bramce jest już namiastka takiej funkcjonalności:
- jeżeli jedynka jest przekaźnikiem (ZigBee, RR albo VR), to możesz ustawić następujące reakcje:

[1] ON_TURN_ON -> [3] TURN_ON,
[1] ON_TURN_OFF -> [3] TURN_OFF,

wtedy dla [2] ustawiasz akcję:
[2] ON_TURN_ON -> [1] RESEND_RELAY_STATE

i stan [3] robi się identyczny z [1].
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”