mmiikk wrote: Tue Apr 14, 2026 4:31 pm
GEneralnie udało mi się odpalić psedoscene do swiatla wc na lokalnych akcjach, ale nie wszystko jest ok.
Akcje są nastepujace:
legenda:
SW - światło switch przekażnik
CO - czunjnik otwarcia (w stanie zamknietym ma wartosc 1 otwartym 0
VB - virtual binary na pcozatku ma wartosc 0 po set 1 (ustawioy autoset na 6sek(
AND - bramka AND
t_off t_on TURN_OFF TURN_ON
akcje:
1. SW on t_off -> VB set
2. VB on t_on -> AND t_off
3. VB on t_off -> AND t_on
4. CO on t_on -> AND T_OFF
5. CO on t_off -> AND t_on
6. AND on t_ON SW t_on
To działa z dwoma zastrzezeniami:
1. na początku nie działa mimo otwierania drzwi itp, zaczyna działać dopiero jak pierwszy raz po resecie brammki wylacze swiatlo mysle chodzi o to ze bramka jak ma nie ustalone wejscie (bez operacji) to nie wie jaki jest stan - to w sumie drobiazg, bo potem juz dziala na otwarcie
2.
a.Kiedy gasze swiatlo i otwieram pred upywem 6 sek drzwi i je zamykam otwarcie nei zapala swiatla i to jest ok
b. kiedy gasze swiatlo minie 6 sek otwieram drzwi zapala siwatlo - to jest ok
c. kiedy gasze swiatlo motwieram drzwi - swiatlos ie nie zapala (tak ma byc) , ale minie 6 sek zapala swiatlo - to nie jest ok, wystarczy ze sie nie domknie drzwi swiatlo zawsze zapali sie po 6 sekundach od zgaszenia.
Przyczyna jest pewnie to ze akcje dzialaja na zmiany stanu a po 6 sek stan sie zmienienia warunki sa takie ze bramka dostaje on wysyla on na SW, a to w tym przypasku nei powinno tak dzialac
tylko w momencie otwarcia powinno stan na wyjsciu bramki kopiowac na swiatlo , wszelkie inne zmiany stanu bramki wczesniejse i pozniejsze ignorowac liczy sie stan w momencie zadzialania czujnika otwarcia, żeby niedomkniecie drzwi nie zapalalo swiatla po upływie czasu, bo niestety drzwi sa niedomykane nagminnie.
Czyli rozwiazaniem jest skopiowanie stanu z jednego urządzenia na drugie w momencie wykonania akcji.
Tak mam w cloud gdzie mam przekaźnik wirtualny- automat schodowy ustawiony na 6 sek , wylaczenie swiatla go wlacza (ale jest odwrotna logika) a czujnik otwaricia kopiuje stan z tego wirtualnego przekaźnika na wł swiatla czyli jesli czujnik otwarcia zostanei wzbudzony przed uplywem 6 sek skopiuje wylaczony, a po uplywie 6 sek skopiuje stan włączony.