[Problem - rozwiązany] Czujnik T/H _TZE284_qf5mzewi - brak raportowania [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Wed Apr 15, 2026 7:05 pm
vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 6:45 pm
Jaroni wrote: Wed Apr 15, 2026 6:24 pm Tutaj kupiłem te dwa czujniki jako Choice Safesense Smart Home Store https://pl.aliexpress.com/item/1005009944344965.html

Soft 1.5.12 nic nie pomógł, widzę ciemność.
Log z parowania ca. 6 min.

Log parowania z 1.5.12.rar
To jeszcze 1.5.13-15/04/26, aczkolwiek na stronie tego sklepu pojawiają się komentarze o podróbkach.
Czyżby podróbki miały specyficzny ID? Pisałeś, że ciężko jest w sieci znaleźć cokolwiek o tym identyfikatorze. Bywasz na zagranicznych portalach, tam też nic nie wiedzą o tym czujniku?
Znalazłem jedną stronę dla tego ID, ale z opisu wynika, że powinien działać, w którejś z testowanych przez Ciebie wersji. Możliwe więc, że podróbka nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Moja propozycja - jeżeli ta ostatnia wersja (1.5.13) nie da efektu, to zgłoś na Ali żądanie zwrotu środków z uwagi na wadliwy produkt - możesz napisać, że czujnik nie wysyła żadnych danych do bramki. Z mojego doświadczenia jest bardzo prawdopodobne, że nie każą Ci nawet odsyłać sprzętu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 7:14 pm Znalazłem jedną stronę dla tego ID, ale z opisu wynika, że powinien działać, w którejś z testowanych przez Ciebie wersji. Możliwe więc, że podróbka nie wyróżnia się niczym szczególnym.
Moja propozycja - jeżeli ta ostatnia wersja (1.5.13) nie da efektu, to zgłoś na Ali żądanie zwrotu środków z uwagi na wadliwy produkt - możesz napisać, że czujnik nie wysyła żadnych danych do bramki. Z mojego doświadczenia jest bardzo prawdopodobne, że nie każą Ci nawet odsyłać sprzętu.
No i nie zadziałała.
Log 6 minutowy parowania z 1.5.13
Jeżeli by działał w którejś z testowanych wersji, to chyba w kolejnych tym bardziej?
Log parowania z 1.5.13.rar
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

Jaroni wrote: Wed Apr 15, 2026 7:30 pm
vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 7:14 pm Znalazłem jedną stronę dla tego ID, ale z opisu wynika, że powinien działać, w którejś z testowanych przez Ciebie wersji. Możliwe więc, że podróbka nie wyróżnia się niczym szczególnym.
No i nie zadziałała.
Jeżeli by działał w którejś z testowanych wersji, to chyba w kolejnych tym bardziej?

Reklamuj u sprzedawcy - zobaczymy jaką odpowiedź dostaniesz.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Mati23414

vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 7:40 pm
Jaroni wrote: Wed Apr 15, 2026 7:30 pm
No i nie zadziałała.

Reklamuj u sprzedawcy - zobaczymy jaką odpowiedź dostaniesz.
spróbuję również zareklamować bo zakupiłem dwie sztuki i na obu to samo. Łącz się z bramką ale odczytów na supli brak
Jaroni

vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 7:14 pm Moja propozycja - jeżeli ta ostatnia wersja (1.5.13) nie da efektu, to zgłoś na Ali żądanie zwrotu środków z uwagi na wadliwy produkt - możesz napisać, że czujnik nie wysyła żadnych danych do bramki. Z mojego doświadczenia jest bardzo prawdopodobne, że nie każą Ci nawet odsyłać sprzętu.
vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 7:40 pm Reklamuj u sprzedawcy - zobaczymy jaką odpowiedź dostaniesz.
Dziękuję vajera za dobrą radę. Jeszcze wczoraj zrobiłem tak jak proponowałeś, a już dzisiaj dostałem odpowiedź, zgodną z Twoimi oczekiwaniami :)

Screenshot_2026-04-16-10-28-44-390_com.microsoft.office.outlook.jpg

Screenshot_2026-04-16-10-31-58-421_com.alibaba.aliexpresshd.jpg
Mati23414 wrote: Wed Apr 15, 2026 8:13 pm spróbuję również zareklamować bo zakupiłem dwie sztuki i na obu to samo. Łącz się z bramką ale odczytów na supli brak
Zrób to i napisz tak, jak zaproponował vajera. Dostanę zwrot też za dwie sztuki i nie muszę odsyłać tych felernych. Moja rada, złóż reklamację samemu, nie przez doradcę (chat).
Tylko teraz chciałbym zamówić właśnie takie czujniki z wyświetlaczem, bo wcześniejszy dobrze działa i jest poręczny i nie wiem, czy znowu nie trafię na wadliwe podróbki.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
vajera

Jaroni wrote: Thu Apr 16, 2026 4:33 pm
vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 7:14 pm Moja propozycja - jeżeli ta ostatnia wersja (1.5.13) nie da efektu, to zgłoś na Ali żądanie zwrotu środków z uwagi na wadliwy produkt - możesz napisać, że czujnik nie wysyła żadnych danych do bramki. Z mojego doświadczenia jest bardzo prawdopodobne, że nie każą Ci nawet odsyłać sprzętu.
vajera wrote: Wed Apr 15, 2026 7:40 pm Reklamuj u sprzedawcy - zobaczymy jaką odpowiedź dostaniesz.
Dziękuję vajera za dobrą radę. Jeszcze wczoraj zrobiłem tak jak proponowałeś, a już dzisiaj dostałem odpowiedź, zgodną z Twoimi oczekiwaniami :)

Mati23414 wrote: Wed Apr 15, 2026 8:13 pm spróbuję również zareklamować bo zakupiłem dwie sztuki i na obu to samo. Łącz się z bramką ale odczytów na supli brak
Zrób to i napisz tak, jak zaproponował vajera. Dostanę zwrot też za dwie sztuki i nie muszę odsyłać tych felernych. Moja rada, złóż reklamację samemu, nie przez doradcę (chat).
Tylko teraz chciałbym zamówić właśnie takie czujniki z wyświetlaczem, bo wcześniejszy dobrze działa i jest poręczny i nie wiem, czy znowu nie trafię na wadliwe podróbki.
Wysłałem Ci PW.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

vajera wrote: Thu Apr 16, 2026 4:46 pm
Jaroni wrote: Thu Apr 16, 2026 4:33 pm

Wysłałem Ci PW.
A w PW pewnie prośba o przesłanie tych "felernych" ;-)
Ciąg dalszy do przewidzenia...
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Jaroni

Zakupiłem na to konto co odzyskałem 73,68 zł, dwa nowe czujniki, z innego sklepu, ONENUO SMART Store i o innym symbolu, Zigbee TH05Z. Chyba oryginalne ONENUO, skoro z ich sklepu. Zapłaciłem za nie okazyjnie po 36,08 zł sztuka, razem z rabatem (zakup w Choice, min 3 rzeczy, - 7%) w sumie 65,93 zł za dwa. Mam nadzieję, że te są już w bazie i będą bardziej precyzyjne.

A tak przy okazji, to mam pytanie, czy jeśli taki czujnik zakłamuje parametr wilgotności o -5%, to jak dodam w Cloud w Konfiguracja > Dostosowanie wilgotności +5%, to czy to też czujnik na wyświetlaczu przejmie? Można go jakoś skalibrować?
I jeszcze jedno, jak usuwam w Cloud czujnik, to on mi się za jakiś czas sam znowu dodaje do bramki. Jak to zrobić, żeby bramka ten czujnik zapomniała?
Mati23414

Jaroni wrote: Fri Apr 17, 2026 1:53 pm Zakupiłem na to konto co odzyskałem 73,68 zł, dwa nowe czujniki, z innego sklepu, ONENUO SMART Store i o innym symbolu, Zigbee TH05Z. Chyba oryginalne ONENUO, skoro z ich sklepu. Zapłaciłem za nie okazyjnie po 36,08 zł sztuka, razem z rabatem (zakup w Choice, min 3 rzeczy, - 7%) w sumie 65,93 zł za dwa. Mam nadzieję, że te są już w bazie i będą bardziej precyzyjne.

A tak przy okazji, to mam pytanie, czy jeśli taki czujnik zakłamuje parametr wilgotności o -5%, to jak dodam w Cloud w Konfiguracja > Dostosowanie wilgotności +5%, to czy to też czujnik na wyświetlaczu przejmie? Można go jakoś skalibrować?
I jeszcze jedno, jak usuwam w Cloud czujnik, to on mi się za jakiś czas sam znowu dodaje do bramki. Jak to zrobić, żeby bramka ten czujnik zapomniała?
A próbowałeś usunąć go w gui?
vajera

Jaroni wrote: Fri Apr 17, 2026 1:53 pm Zakupiłem na to konto co odzyskałem 73,68 zł, dwa nowe czujniki, z innego sklepu, ONENUO SMART Store i o innym symbolu, Zigbee TH05Z. Chyba oryginalne ONENUO, skoro z ich sklepu. Zapłaciłem za nie okazyjnie po 36,08 zł sztuka, razem z rabatem (zakup w Choice, min 3 rzeczy, - 7%) w sumie 65,93 zł za dwa. Mam nadzieję, że te są już w bazie i będą bardziej precyzyjne.

Wyjmij mu baterię 😉
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”