Open/Close (step by step)

kowal00071

Wiem że jest na sterowniku bramy, ale musiałbym mieć drugi przekaźnik i dodatkowo to mi nie pasuje bo chyba jest do 50% a to za dużo
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

SBW-02 ma 2 przekaźniki. A funkcję furtki pewnie da się ustawić w centrali napędu.
majonez

Dzień dobry. Jestem tu nowy. Na wstępie chciałem podziękować twórcom Supli za dobrą robotę :)
Podłączam się pod ten wątek, bo pasuje do mojej sprawy.
Potrzebuję podłączyć szlaban do Supli. Szlaban jest sterowany pilotami, tzn. odbiornik pilotów robi zwarcie do masy krótkim impulsem i szlaban się otwiera na określony czas, po czym zamyka samoczynnie.
Teraz próbowałem znaleźć pasujący scenariusz w Supli. Wyszło, że do mojej potrzeby bardziej pasuje.. furtka :-) Ale nie daje mi to spokoju i chciałbym dopytać, czy da się w jakiś sposób zmodyfikować działanie trybu bramy aby działał wyłącznie w ten sposób, aby wystawiać jeden impuls w celu otwarcia szlabanu a w apce pojawił się po prostu jeden przycisk "otwórz"? Może lepiej iść jednak w stronę modyfikacji ikon w trybie "furtka"? Próbowałem przegrać te Wasze fajne ikony svg ze szlabanami do trybu "furtka" ale coś mi na razie nie idzie.
Poratujcie proszę. Dzięki.
P.S. Jeśli już było, to sorry.
djalex

Jaka centrala do sterowania tym szlabanem? Jeśli faktycznie potrzebujesz dla estetyki i wygody tylko sam przycisk w apce jako "otwórz" to rzeczywiście możesz skorzystać z funkcji "furtka" Warto jednak znać stan, czy otwarty czy zamknięty. Taki stan można spróbować wydostać z centrali jeśli ma taką możliwość lub zastosować dodatkowe kontaktrony.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

majonez wrote: Thu Apr 16, 2026 9:50 am Teraz próbowałem znaleźć pasujący scenariusz w Supli. Wyszło, że do mojej potrzeby bardziej pasuje.. furtka Ale nie daje mi to spokoju i chciałbym dopytać, czy da się w jakiś sposób zmodyfikować działanie trybu bramy aby działał wyłącznie w ten sposób, aby wystawiać jeden impuls w celu otwarcia szlabanu a w apce pojawił się po prostu jeden przycisk "otwórz"? Może lepiej iść jednak w stronę modyfikacji ikon w trybie "furtka"? Próbowałem przegrać te Wasze fajne ikony svg ze szlabanami do trybu "furtka" ale coś mi na razie nie idzie.
W Cloud wejdź w ustawienia kanału "otwierania bramy" i usuń przypisany tam czujnik otwarcia bramy (oba czujniki powinny być ustawione na "brak"). Zapisz. W apce powinien być widoczny wtedy tylko jeden przycisk "otwórz/zamknij".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
majonez

djalex wrote: Thu Apr 16, 2026 10:09 am Jaka centrala do sterowania tym szlabanem? Jeśli faktycznie potrzebujesz dla estetyki i wygody tylko sam przycisk w apce jako "otwórz" to rzeczywiście możesz skorzystać z funkcji "furtka" Warto jednak znać stan, czy otwarty czy zamknięty. Taki stan można spróbować wydostać z centrali jeśli ma taką możliwość lub zastosować dodatkowe kontaktrony.
Na razie ćwiczę na GUI Generic, bo miałem jakiś ESP32 pod ręką. Docelowo planuję kupić Zamela SBW02. Szlaban Came GT4, podłączony odbiornik pilotów Elmes. Ale nie jest przypadkiem tak, że jeśli wprowadzę sygnał stanowy, to w apce pojawią się dodatkowe przyciski otwórz, zamknij ? Chciałbym tego uniknąć, bo użytkownicy zgłupieją :-) System ma NIE mieć możliwości zdalnego zamykania, ta funkcja byłaby mocno niepożądana.
majonez

klew wrote: Thu Apr 16, 2026 10:14 am
majonez wrote: Thu Apr 16, 2026 9:50 am Teraz próbowałem znaleźć pasujący scenariusz w Supli. Wyszło, że do mojej potrzeby bardziej pasuje.. furtka Ale nie daje mi to spokoju i chciałbym dopytać, czy da się w jakiś sposób zmodyfikować działanie trybu bramy aby działał wyłącznie w ten sposób, aby wystawiać jeden impuls w celu otwarcia szlabanu a w apce pojawił się po prostu jeden przycisk "otwórz"? Może lepiej iść jednak w stronę modyfikacji ikon w trybie "furtka"? Próbowałem przegrać te Wasze fajne ikony svg ze szlabanami do trybu "furtka" ale coś mi na razie nie idzie.
W Cloud wejdź w ustawienia kanału "otwierania bramy" i usuń przypisany tam czujnik otwarcia bramy (oba czujniki powinny być ustawione na "brak"). Zapisz. W apce powinien być widoczny wtedy tylko jeden przycisk "otwórz/zamknij".
Dzięki, to będzie chyba najbardziej sensowne rozwiązanie.
djalex

A jak się teraz zachowuje szlaban jeśli jest otwarty bądź w trakcie otwierania/zamykanie i ponownie wciśniesz w tym czasie przycisk na pilocie?
djalex

klew wrote: Thu Apr 16, 2026 10:14 am
Koledze nie chodzi o to, że w przypadku nie powiązania czujników pojawiają się dodatkowe belki w apce tylko o przycisk, który jeśli jest wybrana funkcja "otwieranie/zamykanie bramy" wygląda tak
Screenshot_20260416-153745_SUPLA.png
Gdy wybierze funkcje "furtka" to dostaje to co chce
Screenshot_20260416-153420_SUPLA.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
majonez

djalex wrote: Thu Apr 16, 2026 1:36 pm A jak się teraz zachowuje szlaban jeśli jest otwarty bądź w trakcie otwierania/zamykanie i ponownie wciśniesz w tym czasie przycisk na pilocie?
Kiedy szlaban jest otwarty i naciśniesz pilot, ramię pozostaje otwarte i przedłuża się czas na przejazd. Jeśli szlaban jest w trakcie zamykania, wciśnięcie pilota powoduje uniesienie ramienia.

Return to “FAQ / Jak to zrobić”