Nadal możesz korzystać z Xiao i z aktualizacji - musisz tylko jednorazowo (!) przeprowadzić ręczną aktualizację - z wiadomości w tym wątku widać, że nie jest to skomplikowane.uchnast.michal wrote: Fri Apr 17, 2026 2:29 pmTo wszystko wina @vajerazzrr wrote: Thu Apr 16, 2026 7:39 pm @uchnast.michal w tematach Z2S to strach nie czytać na bieżącoTu tempo zmian jest szokujące
![]()
![]()
Generuje zmiany i posty jak AI. Dopiero zamówiłem Xiao bo liczyłem, że zewnętrzna antena pozowli mi sie pozbyc 2 urządzeń a tu masz... bez 8MB flash nie podchodź. Jak żyć?!
Najczęstsze pytania i odpowiedzi [bramka ZigBee]
Moderator: vajera
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
-
uchnast.michal
- Has thanked: 7 times
Ojj @vajera , przecież to z uśmiechem było. Robisz mega soft! Podziwiam takich ludzi jak Ty. Poświęcasz swój czas i dzielisz się efektem swojej pracy bezinteresownie z innymi. Szacun!. To ja sobie nie potrafię "jak na razie" z tym poradzić, walczę od powrotu z pracyvajera wrote: Fri Apr 17, 2026 2:38 pm Nadal możesz korzystać z Xiao i z aktualizacji - musisz tylko jednorazowo (!) przeprowadzić ręczną aktualizację - z wiadomości w tym wątku widać, że nie jest to skomplikowane.
Ok, nie zaśmiacam wątku. Życzę Wam udanego weekendu.
@klew
Gdyby było subforum konkretnie pod dodawanie urządzeń działających z bramką Z2S i tam lecieć tylko wg zaproponowanego szablonu
[Zgłoszenie] manufacturer_name::model_name [bramka ZigBee] było by zdecydowanie lepiej i wygodniej dla wszystkich.
Wtedy nie dość że byłby porządek to dodatkowo powstanie nieoficjalna czytelna lista urządzeń wspieranych przez bramkę. W tej chwili wszystkie tematy dotyczące bramki są ściśnięte w jednym subforum gdzie nie wiadomo w jakim temacie zapytać o konkretną rzecz. Dla ZAMELA i AURATONA są oddzielne subfora dla każdego urządzenia oddzielnie. To może w przypadku bramki można by zrobić pod wszystkie urządzenia chociaż jedno? Teraz to nie będzie wcale wygodnie ani dla @vajera ani dla użytkowników.
Jestem bardzo ciekawy jak sobie poradzi z dodaniem urządzenia nowy użytkownik forum. Gdyby wszedł na konkretne subforum zobaczy od razu jak wygląda szablon. A teraz? Już widzę te posty do każdego kto się pogubi, bo jakie są ustalenia to czyta niewielka liczba osób śledzących tematy na bieżąco.
Jak to widzicie @klew, @vajera. ? Czy na chwilę obecną mam w temacie konkretnego urządzenia pytać również w temacie potencjalnie istniejącego tematu [zgłoszenie]..........[bramka ZigBee] czy mają być nowe tematy oddzielne dotyczące tego konkretnego urządzenia nawet jeśli jest ono już w bramce? bo to o tyle robi różnicę że zamiast iść w kierunku zorganizowania tematów to się robi jeden ściśnięty pomieszany "worek" ze wszystkim co dotyczy bramki. Myślę że na ten moment bramce należy się ciut więcej. I przerywanie trwających wątków, czy generowanie jeszcze więcej tematów w jednym subforum to nie jest właściwy kierunek.
Gdyby było subforum konkretnie pod dodawanie urządzeń działających z bramką Z2S i tam lecieć tylko wg zaproponowanego szablonu
[Zgłoszenie] manufacturer_name::model_name [bramka ZigBee] było by zdecydowanie lepiej i wygodniej dla wszystkich.
Wtedy nie dość że byłby porządek to dodatkowo powstanie nieoficjalna czytelna lista urządzeń wspieranych przez bramkę. W tej chwili wszystkie tematy dotyczące bramki są ściśnięte w jednym subforum gdzie nie wiadomo w jakim temacie zapytać o konkretną rzecz. Dla ZAMELA i AURATONA są oddzielne subfora dla każdego urządzenia oddzielnie. To może w przypadku bramki można by zrobić pod wszystkie urządzenia chociaż jedno? Teraz to nie będzie wcale wygodnie ani dla @vajera ani dla użytkowników.
Jestem bardzo ciekawy jak sobie poradzi z dodaniem urządzenia nowy użytkownik forum. Gdyby wszedł na konkretne subforum zobaczy od razu jak wygląda szablon. A teraz? Już widzę te posty do każdego kto się pogubi, bo jakie są ustalenia to czyta niewielka liczba osób śledzących tematy na bieżąco.
Jak to widzicie @klew, @vajera. ? Czy na chwilę obecną mam w temacie konkretnego urządzenia pytać również w temacie potencjalnie istniejącego tematu [zgłoszenie]..........[bramka ZigBee] czy mają być nowe tematy oddzielne dotyczące tego konkretnego urządzenia nawet jeśli jest ono już w bramce? bo to o tyle robi różnicę że zamiast iść w kierunku zorganizowania tematów to się robi jeden ściśnięty pomieszany "worek" ze wszystkim co dotyczy bramki. Myślę że na ten moment bramce należy się ciut więcej. I przerywanie trwających wątków, czy generowanie jeszcze więcej tematów w jednym subforum to nie jest właściwy kierunek.
W tym podforum rządzi @vajera i może zrobić co chce. Nie trzeba pytać Krzysztofa o zdanie, choć o opinię i owszem, zapytać możnazzrr wrote: Fri Apr 17, 2026 7:57 pm @klew
Propozycja do rozważenia, czemu nie?
Nie wiem tylko czy argument z nowym użytkownikiem jest trafny.
Nowy i tak najpierw zapyta, zamiast przejrzeć Forum i poczytać...
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Nie mam uprawnień do tworzenia podforum - nie ukrywam, że o tym myślałem, bo to pozwoliłoby opanować bałagan.Zibi_007 wrote: Fri Apr 17, 2026 8:04 pmW tym podforum rządzi @vajera i może zrobić co chce. Nie trzeba pytać Krzysztofa o zdanie, choć o opinię i owszem, zapytać możnazzrr wrote: Fri Apr 17, 2026 7:57 pm @klew
Jak to widzicie @klew, @vajera. ? Czy na chwilę obecną mam w temacie konkretnego urządzenia pytać również w temacie potencjalnie istniejącego tematu [zgłoszenie]..........[bramka ZigBee] czy mają być nowe tematy oddzielne dotyczące tego konkretnego urządzenia nawet jeśli jest ono już w bramce? bo to o tyle robi różnicę że zamiast iść w kierunku zorganizowania tematów to się robi jeden ściśnięty pomieszany "worek" ze wszystkim co dotyczy bramki. Myślę że na ten moment bramce należy się ciut więcej. I przerywanie trwających wątków, czy generowanie jeszcze więcej tematów w jednym subforum to nie jest właściwy kierunek.![]()
@pzygmunt - pytanie czy jest taka możliwość?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj:
No w tym podforum to tak. Tylko że ja tak naprawdę nie wiem jak to się ma do założenia podforum. Po za tym to @klew dzisiaj sprowokowałZibi_007 wrote: Fri Apr 17, 2026 8:04 pm ...
W tym podforum rządzi @vajera i może zrobić co chce. Nie trzeba pytać Krzysztofa o zdanie, choć o opinię i owszem, zapytać można![]()
EDIT:
No właśnie jak wyżej. @vajera był szybszy. Czyli już wiemy jak jest z uprawnieniami do ewentualnego założenia podforum.
Czytam kolejne posty w innych tematach i już chyba załatwione viewtopic.php?p=234781#p234781zzrr wrote: Fri Apr 17, 2026 8:13 pmNo w tym podforum to tak. Tylko że ja tak naprawdę nie wiem jak to się ma do założenia podforum. Po za tym to @klew dzisiaj sprowokowałZibi_007 wrote: Fri Apr 17, 2026 8:04 pm ...
W tym podforum rządzi @vajera i może zrobić co chce. Nie trzeba pytać Krzysztofa o zdanie, choć o opinię i owszem, zapytać można![]()
Nowy i tak najpierw zapyta, zamiast przejrzeć Forum i poczytać...tak naprawdę całą tą aferę zgłoszeniową urządzeń i zaproponował szablon a propozycja padła inna i dotyczyła oddzielnego działu/podforum.
EDIT:
No właśnie jak wyżej. @vajera był szybszy. Czyli już wiemy jak jest z uprawnieniami do ewentualnego założenia podforum.
Może wystarczy na ten moment?
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Kilka dni temu pisałem na priv z @klew o temacie zgłaszania urządzeń do bramki. Że w obecnym kształcie, temat jest strasznie zaśmiecony dyskusjami, co powoduje „uciekanie” wiadomości o sprzęcie do dodania. Temat powinien być TYLKO do zgłaszania urządzeń. A dyskusje o tym czy urządzenie działa, raportuje itd powinny być prowadzone w dedykowanym mu poście.zzrr wrote: Fri Apr 17, 2026 8:13 pmNo w tym podforum to tak. Tylko że ja tak naprawdę nie wiem jak to się ma do założenia podforum. Po za tym to @klew dzisiaj sprowokowałZibi_007 wrote: Fri Apr 17, 2026 8:04 pm ...
Nowy i tak najpierw zapyta, zamiast przejrzeć Forum i poczytać...tak naprawdę całą tą aferę zgłoszeniową urządzeń i zaproponował szablon a propozycja padła inna i dotyczyła oddzielnego działu/podforum.
EDIT:
Jak najbardziej. Tylko żeby można było jakoś to zorganizować to osoba/gospodarz, w tym przypadku @vajera musi mieć do tego narzędzia. Jak najbardziej było by najlepiej mieć temat w którym szło by jedno zdanie dotyczące dodania urządzenia a oddzielnie równolegle ewentualne tematy dot. konkretnego urządzenia. Ale to by trzeba mieć to o czym mowa powyżej. Bo generowanie tematów w jednym "worku" to nie jest rozwiązanie.george1255 wrote: Fri Apr 17, 2026 8:23 pm ...
Kilka dni temu pisałem na priv z @klew o temacie zgłaszania urządzeń do bramki. Że w obecnym kształcie, temat jest strasznie zaśmiecony dyskusjami, co powoduje „uciekanie” wiadomości o sprzęcie do dodania. Temat powinien być TYLKO do zgłaszania urządzeń. A dyskusje o tym czy urządzenie działa, raportuje itd powinny być prowadzone w dedykowanym mu poście.
W jaki sposób zgłosić nowe urządzenie do dopisania do bramki? Znaczy nie chodzi mi o krztał temat mail tylko co mam podać technicznie bo o zrobic technicznie żebyście mogli dodać nowe urządzenie.
Kupiłem wyłącznik touch glass BSEED z linią neutralną, nie paruje sie, po procedurze parowania, bramka świeci na czerwono, urządzenie nie dodane.
Kupiłem wyłącznik touch glass BSEED z linią neutralną, nie paruje sie, po procedurze parowania, bramka świeci na czerwono, urządzenie nie dodane.