Podłączenie SBW-02 do bramy Wiśniowski AWso2018

Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

lauba11 wrote: Sat Apr 18, 2026 9:16 pm
Gumis210 wrote: Sun Sep 20, 2020 12:10 pm Wszystko działa. Przy otwieraniu bramy najpierp pojawia się ikona uchylenia furtki, a jak brama dojedzie do końca to pokazuje się ikona otwarcia bramy - rewelacja. Dziękuję wszystkim za wsparcie i praktycznie odpowiedzi online jak na komunikatorze a nie na forum :shock:
Okazało się że trzeba IN1 i IN2 podłączyć do krańcówki znajdującym się za modułem elektroniki - po odchyleniu całego modułu.
Poniżej poprawny schemat podłączenia, oraz zdjęcie wpięcia kabli biały i brązowy.

Edit....
Aaa jeszcze musiałem na supła.cloud zmienić logikę dla ikony bramy bo na początku pokazywała na odwrót.

schemat AWso2018.jpg
2DA92B53-A945-4526-B258-1B30BD113D38.jpeg
Hej,
kolega ma podobny problem i tutaj pytanie czy operacja „po odchyleniu całego modułu elektroniki” (żeby dostać się do krańcówek) jest skomplikowana?
Czy wymaga rozbierania sterownika, czy tylko odchylenia płytki?

Druga sprawa - czyli krańcówki ZA modułem elektroniki zwierają do 24V?

Dodatkowo pytanie o SBW-02:
czy ktoś próbował go przeprogramować (jeśli to ESP32/ESP8266)?
Czy jest możliwość zmiany konfiguracji wejść na pull-up i obsługi zwarcia do GND zamiast sterowania napięciem?

Z góry dzięki za wskazówki
Odpowiem na to drugie.
Odradzam jakiekolwiek "przeprogramowywanie" SBW-02.
To dobry sterownik od Zamela i nie warto w nim czegokolwiek zmieniać.
Nikt raczej takich rzeczy nie robi (nie opłaca się).
Jeśli potrzebujesz innego sterowania, to zakup odpowiedni moduł, wykonaj samemu lub zleć w odpowiednim dziale (chętni się znajdą).
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Wejście w sbw-02 reaguje zarówno na podanie napięcia jak i na GND.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lauba11
Has thanked: 1 time

klew wrote: Sat Apr 18, 2026 10:14 pm Wejście w sbw-02 reaguje zarówno na podanie napięcia jak i na GND.
Dzięki za odpowiedź
U kolegi krańcówki z AWso są podłączone bezpośrednio do SBW-02 i działają jako zwarcie do GND.

Na wejściu SBW-02 zmierzył:
ok. 0.3 V przy zwarciu do masy
ok. 5.3 V przy rozwarciu

Czyli układ wejściowy SBW-02 reaguje na zwarcie do GND i zmienia stan napięcia na wejściu jak mowisz.

Natomiast problem jest taki, że w SUPLA wejście (zarówno jako binarne, jak i gate opening sensor) pokazuje cały czas stan „1”, niezależnie od zmiany stanu fizycznego.

Czy ktoś spotkał się z taką sytuacją?
Czy to może być kwestia konfiguracji (typ sensora, przypisanie do bramy, verification method)?

I jeszcze jedno pytanie — skoro wejście reaguje poprawnie na GND, to z czego wynika konieczność podłączania krańcówek „za modułem” sterownika?
Last edited by lauba11 on Sun Apr 19, 2026 7:58 am, edited 2 times in total.
zjacek

Przeczytaj dokładnie ten wątek. Podłączasz się pod wolne zaciski przełączników od krańcówek. Zdjęcie i opis kolegi #Gumis210 na stronie 5.
lauba11
Has thanked: 1 time

zjacek wrote: Sun Apr 19, 2026 6:35 am Przeczytaj dokładnie ten wątek. Podłączasz się pod wolne zaciski przełączników od krańcówek. Zdjęcie i opis kolegi #Gumis210 na stronie 5.
Dzięki faktycznie, jeszcze raz przeczytałem i widzę, że są tam wolne zaciski ;)

Natomiast dalej mnie zastanawia jedna rzecz - dlaczego układ nie działa poprawnie przy bezpośrednim podłączeniu do sterownika AWso, gdzie krańcówki zwierają do GND.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

lauba11 wrote: Sun Apr 19, 2026 7:30 am
zjacek wrote: Sun Apr 19, 2026 6:35 am Przeczytaj dokładnie ten wątek. Podłączasz się pod wolne zaciski przełączników od krańcówek. Zdjęcie i opis kolegi #Gumis210 na stronie 5.
Dzięki faktycznie, jeszcze raz przeczytałem i widzę, że są tam wolne zaciski ;)

Natomiast dalej mnie zastanawia jedna rzecz - dlaczego układ nie działa poprawnie przy bezpośrednim podłączeniu do sterownika AWso, gdzie krańcówki zwierają do GND.
SBW-02 reaguje zarówno na GND jak i na +.
Także pewnie tam jest np + a zwiera do GND - tego SBW 02 nie wyłapie.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:

Return to “ZAMEL SBW-02”