Na Proxmoxie postawiony kontener Debian 12. Potem instalacja dockera i supli wg instrukcji z github. Wcześniej tak robiłem i było wszystko ok.
Błędy - własna instancja
-
arqiu70
Kiedyś instalowałem na Debianie 12 dla testów, bo ktoś miał problem i u mnie on nie wystąpił.
Na Ubuntu działało zawsze, od strzału. W pracy mam instancje na Ubuntu, w domu na raspbianie i ostatnio robiłem upgrade, poszło jak zwykle bez problemu.
Weź sobie uruchom VM na tym proxmoxie z Ubuntu Server np. 24.04.4 LTS a podczas instalacji wskaż dodatkowo instalacje dockera, ja tak zawsze robię
Potem Supla według instrukcji z githuba.
Na Ubuntu działało zawsze, od strzału. W pracy mam instancje na Ubuntu, w domu na raspbianie i ostatnio robiłem upgrade, poszło jak zwykle bez problemu.
Weź sobie uruchom VM na tym proxmoxie z Ubuntu Server np. 24.04.4 LTS a podczas instalacji wskaż dodatkowo instalacje dockera, ja tak zawsze robię
SOP 2023 
SOP 2024
Czekam na kolejne Supla Offline Party
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
arqiu70
Ok sprawdzę.lesny8 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:22 pm Kiedyś instalowałem na Debianie 12 dla testów, bo ktoś miał problem i u mnie on nie wystąpił.
Weź sobie uruchom VM na tym proxmoxie z Ubuntu Server np. 24.04.4 LTS a podczas instalacji wskaż dodatkowo instalacje dockera, ja tak zawsze robięPotem Supla według instrukcji z githuba.
Tylko jest dziwna sprawa (jeśli czytałeś to co pisałem wcześniej) dlaczego mój działający serwer raptownie przestał się łączyć z GH, a po upgrade supli nie mogłem się połączyć nawet po lokalnym IP? Urządzenia były widoczne w apce a na serwer mogłem się zalogować tylko przez SSH(putty).
Dziwna sprawa. Sprawdź sobie na Ubuntu czystą instalację, jak będzie działać poprawnie, to odtwórz sobie backup z wcześniejszej działającej debianowej instancji.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
arqiu70
Ubuntu to ma byc Live serwer?
Gdzie mam zaznaczyć instalację dockera?
Gdzie mam zaznaczyć instalację dockera?
Gdzieś po drodze instalując system jest wybór pakietów, tam będzie docker można zaznaczyć.
https://ubuntu.com/tutorials/install-ub ... 1-overview
W tym poradniku co prawda nie widzę, ale kojarzy mi się że jest.
https://ubuntu.com/tutorials/install-ub ... 1-overview
W tym poradniku co prawda nie widzę, ale kojarzy mi się że jest.
SOP 2023 
SOP 2024
:
cz->b
+ila
SOP 2024
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Po reinstalacji błąd wskazywał że nie działa otwarcie jakiegoś portu. Jeśli by nie działał 443, to objawy byłyby dokładnie takie jak opisałeś.arqiu70 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:29 pmOk sprawdzę.lesny8 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:22 pm Kiedyś instalowałem na Debianie 12 dla testów, bo ktoś miał problem i u mnie on nie wystąpił.
Weź sobie uruchom VM na tym proxmoxie z Ubuntu Server np. 24.04.4 LTS a podczas instalacji wskaż dodatkowo instalacje dockera, ja tak zawsze robięPotem Supla według instrukcji z githuba.
Tylko jest dziwna sprawa (jeśli czytałeś to co pisałem wcześniej) dlaczego mój działający serwer raptownie przestał się łączyć z GH, a po upgrade supli nie mogłem się połączyć nawet po lokalnym IP? Urządzenia były widoczne w apce a na serwer mogłem się zalogować tylko przez SSH(putty).
Nie wiem czemu to nie działa, ani jak pomóc. Na forum en ktoś dziś zgłosił podobny problem z portem 443
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
arqiu70
Na to wygląda, żemasz rację i nie działa port 443 - brak połączenia z GH. Tylko co może być przyczyną? Mam router z kablówki który działa właściwie tylko jako modem, do niego podpięty jest mój router Asus a do niego pozostałe urządzenia. Asus w roterze z kablówki dodany jest do DMZ, a na Asusie udostępniono odpowiednie porty do supli i HA. Tylko ta blokada powstała jakby samoistnie. Któregoś dnia supla zniknęła z GH. Oba rutery były restartowane, proxmox także. Niby po restarcie na chwile pojawiała się supla W GH ale zaraz znikała. Jakiś konflikt tylko gdzie i z czym?klew wrote: Sun Apr 19, 2026 9:01 pmPo reinstalacji błąd wskazywał że nie działa otwarcie jakiegoś portu. Jeśli by nie działał 443, to objawy byłyby dokładnie takie jak opisałeś.arqiu70 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:29 pmOk sprawdzę.lesny8 wrote: Sun Apr 19, 2026 5:22 pm Kiedyś instalowałem na Debianie 12 dla testów, bo ktoś miał problem i u mnie on nie wystąpił.
Nie wiem czemu to nie działa, ani jak pomóc. Na forum en ktoś dziś zgłosił podobny problem z portem 443
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Nie wiem. Idąc tropem Twojego błędu w logach:arqiu70 wrote: Mon Apr 20, 2026 9:23 am Na to wygląda, żemasz rację i nie działa port 443 - brak połączenia z GH. Tylko co może być przyczyną? Mam router z kablówki który działa właściwie tylko jako modem, do niego podpięty jest mój router Asus a do niego pozostałe urządzenia. Asus w roterze z kablówki dodany jest do DMZ, a na Asusie udostępniono odpowiednie porty do supli i HA. Tylko ta blokada powstała jakby samoistnie. Któregoś dnia supla zniknęła z GH. Oba rutery były restartowane, proxmox także. Niby po restarcie na chwile pojawiała się supla W GH ale zaraz znikała. Jakiś konflikt tylko gdzie i z czym?
https://github.com/moby/moby/issues/51405 <- szczególnie ten temat
https://github.com/containerd/containerd/issues/12484
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
arqiu70
Nie znam angielskiego, ale z tego co napisane na końcu wynika że zrobili poprawkę.klew wrote: Mon Apr 20, 2026 9:41 amNie wiem. Idąc tropem Twojego błędu w logach:arqiu70 wrote: Mon Apr 20, 2026 9:23 am Na to wygląda, żemasz rację i nie działa port 443 - brak połączenia z GH. Tylko co może być przyczyną? Mam router z kablówki który działa właściwie tylko jako modem, do niego podpięty jest mój router Asus a do niego pozostałe urządzenia. Asus w roterze z kablówki dodany jest do DMZ, a na Asusie udostępniono odpowiednie porty do supli i HA. Tylko ta blokada powstała jakby samoistnie. Któregoś dnia supla zniknęła z GH. Oba rutery były restartowane, proxmox także. Niby po restarcie na chwile pojawiała się supla W GH ale zaraz znikała. Jakiś konflikt tylko gdzie i z czym?
https://github.com/moby/moby/issues/51405 <- szczególnie ten temat
https://github.com/containerd/containerd/issues/12484
Tylko że w mojej instalacji są jeszcze nowsze wersje:
- runc 1.3.5
- containered 2.2.3
I dalej nie startuje. Masakra. Dobrze że przeniosłem urządzenia na SuplCloud bo teraz to już nie wiem kiedy mój serwer stanie,