Witam,
mam pytanie odnośnie konfiguracji, czy jest możliwe sterowanie kilkunastoma roletami, gdzie pod przyciskami są sterowniki SRP-04 a do przycisku centralnego chciałbym podłączyć SRW-01 aby móc z telefonu centralnie zamknąć/otworzyć rolety.
Jeśli ktoś robił coś takiego będę wdzięczny za podpowiedź, najlepiej schemat.
pozdrawiam.
sterowanie roletami SRP-04 + SRW-01
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Scenę to autorowi pytania może zrobić co najwyżej żonageorge1255 wrote: Mon Apr 20, 2026 4:57 pm zrob sobie scene i wszystkie otwieraj/zamuykaj z telefonu. Nie potrzebujesz do tego modułu
Autor ma SRP-04.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Oj jeśli to bedzie scena o jakiej myśle to autor posta by sie nie obrasilRobert Błaszczak wrote: Mon Apr 20, 2026 5:00 pmScenę to autorowi pytania może zrobić co najwyżej żonageorge1255 wrote: Mon Apr 20, 2026 4:57 pm zrob sobie scene i wszystkie otwieraj/zamuykaj z telefonu. Nie potrzebujesz do tego modułu![]()
![]()
Autor ma SRP-04.
Edit. Nie znam tego modulu, zobaczylem Zamel na obudowie i z gory stwierdzilem ze tam da sie suple wrzucic.
Last edited by george1255 on Mon Apr 20, 2026 5:08 pm, edited 1 time in total.
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
viewtopic.php?t=6605maras86 wrote: Mon Apr 20, 2026 4:39 pm Witam,
mam pytanie odnośnie konfiguracji, czy jest możliwe sterowanie kilkunastoma roletami, gdzie pod przyciskami są sterowniki SRP-04 a do przycisku centralnego chciałbym podłączyć SRW-01 aby móc z telefonu centralnie zamknąć/otworzyć rolety.
pozdrawiam.
Takie rozwiązanie, to bardzo niedoskonała proteza. Moduł SRW-01 nigdy nie będzie znał pozycji rolet. Załóżmy, że "zamkniesz" rolety tym modułem, ale już odsłonięcie nastąpi z miejscowych wyłączników, to ponowne "zamykanie" za pomocą SRW już nie nastąpi, bo moduł "wie", że rolety są "zamknięte". Tak sobie myślę, że jakimś rozwiązaniem byłoby "zrobienie" "wirtualnego" modułu roletowego (np. sam wemos) i "przygotowanie pozycji wyjściowej", czyli przed zasłonięciem wszystkich rolet podniesiesz tylko tę wirtualną na wemosie. I tak też będzie to tylko proteza.
Inne rozwiązanie to napisanie dedykowanego softu ("nieroletowy"), który pozwoliłby wybrać kierunek rolet niezależnie od wybranego wcześniej kierunku. Wtedy zamiast SRW możesz ten soft "wgrać" np do SC500W. Z SRP dawno nie miałem kontaktu, więc ....(?).
Może ktoś podrzuci lepszy pomysł.
edit: Wcześniejszych postów nie czytałem. Odpowiadałem bezpośrednio autorowi.
Inne rozwiązanie to napisanie dedykowanego softu ("nieroletowy"), który pozwoliłby wybrać kierunek rolet niezależnie od wybranego wcześniej kierunku. Wtedy zamiast SRW możesz ten soft "wgrać" np do SC500W. Z SRP dawno nie miałem kontaktu, więc ....(?).
Może ktoś podrzuci lepszy pomysł.
edit: Wcześniejszych postów nie czytałem. Odpowiadałem bezpośrednio autorowi.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
- Been thanked: 2 times
Aby było wszystko jak należy to trzeba wymienić te co masz na SRW lub tańszą alternatywę. Bez tego zabiegu to jak kolega wspomniał wcześniej to będzie bardzo niedoskonała proteza. Najważniejsza jednak w tym jest kwestia, iż sterowanie centralne realizowane jest za pomocą impulsu. Moja propozycja to zastosować dowolny moduł dwukanałowy, który po odpowiedniej konfiguracji będzie dawał impuls osobno na otwarcie i zamknięcie.
-
malarz
Jak rozumiem masz przycisk centralny? Można spróbować podłączyć równolegle do niego jakiegoś:maras86 wrote: Mon Apr 20, 2026 4:39 pm Witam,
pozdrawiam.
1. mROW-02 (ustawionego jako czasowy na 1s - chyba tak się go da) zasilanego niezależnie z 230V z dwoma przekaźnikami do zwierania przycisku centralnego
Ustawiasz funkcję światła z timerem. W aplikacji będziesz miał tylko głupie opisy działania, ikonkę sobie poprawisz.
W zależności od prądu startowego silników być może będziesz mógł obejść się bez przekaźników, ale wtedy musisz mieć zasilanie z tego samego obwodu co rolety
lub
2. SBW-02/mSBW-02 z zasilaczem (12-24V) zasilanym niezależnie + dwa przekaźniki sterowane napięciem takim jak masz zasilacz
Ustawiasz obydwa funkcje na furtki lub bramu i będziesz miał równie głupie opisy (różne w zależności od funkcji), ikonki sobie poprawisz
To tak po pobieżnym przejrzeniu schematu SRP-04. W każdym razie warto by było aby ktoś skonfrontował te pomysły z twoimi kablami w ścianie i możliwością poprawnego podłączenia tych modułów.
[edit]
I jeszcze jedno. Obydwa rozwiązania nie pokażą ci stanu rolet. Pozwolą ci jedynie nacisnąć zdalnie klawisz otwórz lub klawisz zamknij na oddzielnych kanałach Supli.
Próbuję przerobić pomysły na działające projekty w ArduinoIDE.
-
djalex
- Has thanked: 2 times
Słuszna uwaga. A co by było gdyby podłączyć "na odwrót" zasilanie tj gdzie ma trafić L tam dać N? W teorii na styku przekaźnika również by się pojawił N. Próbował już ktoś tak podłączyć?RomanG wrote: Mon Apr 20, 2026 9:04 pm Teraz doczytałem, że sterowanie centralne SRP-04 wyzwalane jest potencjałem "N", a nie fazą - "L", co należałoby wziąć pod uwagę przy ewentualnych propozycjach rozwiązania tego sterowania.