Przypisanie BinarySensor do virtual relay

Duch__
Been thanked: 6 times

Odpowiem na wątpliwości. Robię algorytm do sterowanie podlewaniem. W związku z tym że supla nie ma po tylu latach podstawowej funkcjonalności jaką jest wejście binarne i wyjście binarne monostabilne to muszę się posiłkować furtą... I jego stanem. W rzeczywistości stan furtki to będzie prezentacja fizycznego wyjścia, ale pracujące z moim algorytmem.
veeroos
Has thanked: 1 time
Been thanked: 9 times

No to jak najbardziej możesz skorzystać z tego co ja wysłałem. Będziesz wystawiał sygnał wirtualny binarny do Clouda, możesz też jeśli Ci jest potrzebny fizyczny sygnał binarny to skorzystaj z internalOutput, wtedy wystawiasz fizyczny sygnał, ale bez wizualizacji, no chyba że w custom klasie wystawiasz wirtualny binarny do wizualizacji i internalOutput jako wyjście fizyczne
Zamel Mew-01, Zamel PEW-01, Zamel SBW-01, Zamel THW-01, Zamel SRW-01, Zamel mSLW-02, Auraton BOX + Indor Sensor, Airly Gate By Veeroos, Zigbee to Supla Gateway + sensors, Zamel SGW-01 and more

https://github.com/v33r005
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Tue Apr 21, 2026 6:35 pm Odpowiem na wątpliwości. Robię algorytm do sterowanie podlewaniem. W związku z tym że supla nie ma po tylu latach podstawowej funkcjonalności jaką jest wejście binarne i wyjście binarne monostabilne to muszę się posiłkować furtą... I jego stanem. W rzeczywistości stan furtki to będzie prezentacja fizycznego wyjścia, ale pracujące z moim algorytmem.
Yh, a BistableRelay ?
Jedna z klas, która dodawałem na początku mojej przygody z SUPLĄ
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__

Ale ja nie chce bisable, jak chce użyć monostable.
wybor.png

A na powyższym rysunku nie widzę wyjścia monostabilnego z przyciskiem w aplikacji "WYKONAJ".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Duch__ wrote: Wed Apr 22, 2026 11:15 am Ale ja nie chce bisable, jak chce użyć monostable.

A na powyższym rysunku nie widzę wyjścia monostabilnego z przyciskiem w aplikacji "WYKONAJ".
"BistableRelay" to klasa do obsługi przekaźników bistabilnych. Przekaźnik bistabilny to taki, któremu dajesz krótki impuls, a on zatrzaskuje przeciwny stan.
Czyli np.
1. przekaźnik jest off
2. chcesz zrobić on, więc dajesz krótki impuls
3. przekaźnik jest on
4. chcesz wyłączyć -> dajesz krótki impuls
5. przekaźnik jest off.

BistableRelay przyjmuje też drugie GPIO do sygnalizacji stanu - czyli coś do użycia zamiast osobnego kanału Binary.

Napisz może co chcesz podłączyć i co osiągnąć. Nie odwołuj się do kanałów i klas z SUPLI.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Duch__

Jednym przyciskiem w aplikacji gdzie będę miał opcję OTWÓRZ (lepiej by brzmiało WYKONAJ) uruchomię wirtualny relay na czas 1 sekundy, którego sprawdzę stan metodą isOn. Jeśli stan będzie isOn = true to ma mi wykonać szereg procedur czasowych na fizycznych przekaźnikach i fizycznych wejściach związanych z podlewaniem, ale nie nadzorowanych przez CLOUD czy SD:

- sprawdzenie stanu zbiornika z wodą,
- otwarcie sekcji 1,
- opóźnienie czasowe załączenia pompy 5 sekund,
- weryfikacja przepływu wody (analiza suchobiegu z czujnika przepływu).
- podlewanie przez 30 minut sekcji 1,
- zamknięcie sekcji 1,
- otwarcie sekcji 2,
- opóźnienie czasowe załączenia pompy 5 sekund,
- weryfikacja przepływu wody (analiza suchobiegu z czujnika przepływu).
- podlewanie przez 30 minut sekcji 2,
- zamknięcie sekcji 2,
- otwarcie sekcji 3,

itd

- po podlewaniu opróżnienie instalacji z wody przez otwarcie zaworu znajdującego się w najniższym punkcie każdej sekcji instalacji na czas 5 minut.

Sorry, ale za chiny nie zrealizuje tego za pomocą funkcji dostępnych w bibliotece SD / CLOUD w takiej kolejności jakbym chciał i stanach zwrotnych do procesora. Zmiana ikony przycisku furtki ma informować o prawidłowym rozpoczęciu procedury. Tyle.

W aplikacji mają być tylko przycisk OTWÓRZ (jak wcześniej zaznaczyłem WYKONAJ by brzmiało lepiej), Żadne włącz czy wyłącz nie wchodzi w grę.

Return to “supla-dev”