Powiadomienia [bramka Zigbee]

Moderator: vajera

Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

zzrr wrote: Mon Apr 06, 2026 10:34 pm Wpisz w polu tytułu powiadomień z bramki dla eksperymentu to:

{% if true %}Mam coś w skrzynce{% else %}Skrzynka pusta{% endif %}

lub tylko

{% if true %}Mam coś w skrzynce{% endif %} jeśli zechcesz tylko powiadomienie jeśli coś wkładane do skrzynki
Kochani, a jak usunąć teraz to eksperymentalne lokalne powiadomienie Z2S?
W Supla Cloud nie widzę przycisku "usuń powiadomienie".
Chyba że to gdzieś w GUI bramki, ale teraz nie mam dostępu do bramki.
"Usuń reakcję" jest, a "usuń powiadomienie lokalne" nie ma.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robinson74 wrote: Thu Apr 23, 2026 8:32 am
zzrr wrote: Mon Apr 06, 2026 10:34 pm Wpisz w polu tytułu powiadomień z bramki dla eksperymentu to:

{% if true %}Mam coś w skrzynce{% else %}Skrzynka pusta{% endif %}

lub tylko

{% if true %}Mam coś w skrzynce{% endif %} jeśli zechcesz tylko powiadomienie jeśli coś wkładane do skrzynki
Kochani, a jak usunąć teraz to eksperymentalne lokalne powiadomienie Z2S?
W Supla Cloud nie widzę przycisku "usuń powiadomienie".
Chyba że to gdzieś w GUI bramki, ale teraz nie mam dostępu do bramki.
"Usuń reakcję" jest, a "usuń powiadomienie lokalne" nie ma.
To robisz na Cloudzie. Tam gdzie ten tekst jest wpisany to tylko go kasujesz i nic więcej nie trzeba wyłączać
Robinson74

zzrr wrote: Thu Apr 23, 2026 8:36 am To robisz na Cloudzie. Tam gdzie ten tekst jest wpisany to tylko go kasujesz i nic więcej nie trzeba wyłączać
To wtedy dostaję puste powiadomienia. :)
Chyba trzeba jeszcze usunąć się z pola ODBIORCY.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

Robinson74 wrote: Thu Apr 23, 2026 8:48 am
zzrr wrote: Thu Apr 23, 2026 8:36 am To robisz na Cloudzie. Tam gdzie ten tekst jest wpisany to tylko go kasujesz i nic więcej nie trzeba wyłączać
To wtedy dostaję puste powiadomienia. :)
Chyba trzeba jeszcze usunąć się z pola ODBIORCY.
Aaa o to Ci chodzi :) To masz w aplikacji na bramce taki przełącznik. Ten pierwszy co się instaluje z bramką. Nim włączasz i wyłączasz komunikaty z bramki
EDIT:
A odbiorcę też jak najbardziej. Bo jak masz kilka powiadomień z różnych czujników to faktycznie z konkretnego czyścisz pole powiadomień
Robinson74

zzrr wrote: Thu Apr 23, 2026 8:49 amTo masz w aplikacji na bramce taki przełącznik. Ten pierwszy co się instaluje z bramką. Nim włączasz i wyłączasz komunikaty z bramki
Tak, ale tym przełącznikiem włączam i wyłączam WSZYSTKIE komunikaty lokalne z wszystkich urządzeń z bramki.
A mnie chodziło o usunięcie lub tymczasowe wyłączenie TYLKO JEDNEGO powiadomienia. :)
Wydaje mi się, że można by tam dodać czerwony przycisk "usuń lokalne powiadomienie".
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Robinson74 wrote: Thu Apr 23, 2026 9:07 am
zzrr wrote: Thu Apr 23, 2026 8:49 amTo masz w aplikacji na bramce taki przełącznik. Ten pierwszy co się instaluje z bramką. Nim włączasz i wyłączasz komunikaty z bramki
Tak, ale tym przełącznikiem włączam i wyłączam WSZYSTKIE komunikaty lokalne z wszystkich urządzeń z bramki.
A mnie chodziło o usunięcie lub tymczasowe wyłączenie TYLKO JEDNEGO powiadomienia. :)
Wydaje mi się, że można by tam dodać czerwony przycisk "usuń lokalne powiadomienie".
Rozumiem, że pytasz o bramkę?

W GUI masz zakładkę ZigBee channels:

- wybierasz tam konkretny kanał,
- w panelu Channel flags włączasz flagę Disable channel notifications (czy jakoś tak).

Lokalnych powiadomień nie można tak do końca usunąć, bo one rejestrują się w Cloud przy pierwszej rejestracji kanału i nie można już tego zmienić bez usunięcia całego urządzenia z Cloud - to wynika z architektury samego systemu Supla.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robinson74

vajera wrote: Wed Apr 22, 2026 1:36 pmzgodnie z moimi testami ten czujnik bardzo dobrze raportuje zmiany T/H, tym bardziej, że mam go w duecie z DR2.
Czyli teoretycznie zaraz po zmianie wartości T lub H info powinno trafiać do bramki i do Supli?
Odnoszę wrażenie, że u mnie tak nie jest.
U mnie siła sygnału radia pokazywana w Supli dla tego czujnika waha się 0-10%, więc za mało, ale jak rozumiem, to jest sygnał bezpośrednio między bramką a czujnikiem T/H. Przy takim sygnale czujnik powinien chyba przekazywać dane za pośrednictwem routera (repeatera), o ile widzi go mocniej niż bramkę. Nie wiem jak to zweryfikować. Jak wydaję polecenie nwk-scan short address do pobliskiego routera, to czasem pokazuje mi 2 urządzenia, a czasem nic. No ale o tym specyficznym problemie już pisałem, że u mnie to polecenie zasadniczo nigdy nie chce pokazać więcej niż dwóch urządzeń.
Czy może być tak, że jeśli połączenie bramka-czujnik ma te 5-10% sygnału, to bramka usilnie z nim się łączy, ignorując routery? Chyba nie.
Pewnie przez ten słaby sygnał mam teraz takie dane w Supli:
Temperatura ?°C
Wilgotność -1%

Chyba wymuszę parowanie. Już raz pomogło. :)
Ewentualnie pomyślę o dodatkowym routerze blisko czujnika T/H.
W trakcie pisania posta złapało temperaturę, ale wilgotność nie:
Temperatura 9,7°C
Wilgotność -1%

To typowy objaw słabej łączności?
vajera

Robinson74 wrote: Sun Apr 26, 2026 3:55 pm
vajera wrote: Wed Apr 22, 2026 1:36 pmzgodnie z moimi testami ten czujnik bardzo dobrze raportuje zmiany T/H, tym bardziej, że mam go w duecie z DR2.
Czyli teoretycznie zaraz po zmianie wartości T lub H info powinno trafiać do bramki i do Supli?
Odnoszę wrażenie, że u mnie tak nie jest.
U mnie siła sygnału radia pokazywana w Supli dla tego czujnika waha się 0-10%, więc za mało, ale jak rozumiem, to jest sygnał bezpośrednio między bramką a czujnikiem T/H. Przy takim sygnale czujnik powinien chyba przekazywać dane za pośrednictwem routera (repeatera), o ile widzi go mocniej niż bramkę. Nie wiem jak to zweryfikować. Jak wydaję polecenie nwk-scan short address do pobliskiego routera, to czasem pokazuje mi 2 urządzenia, a czasem nic. No ale o tym specyficznym problemie już pisałem, że u mnie to polecenie zasadniczo nigdy nie chce pokazać więcej niż dwóch urządzeń.
Czy może być tak, że jeśli połączenie bramka-czujnik ma te 5-10% sygnału, to bramka usilnie z nim się łączy, ignorując routery? Chyba nie.
Pewnie przez ten słaby sygnał mam teraz takie dane w Supli:
Temperatura ?°C
Wilgotność -1%

Chyba wymuszę parowanie. Już raz pomogło. :)
Ewentualnie pomyślę o dodatkowym routerze blisko czujnika T/H.
W trakcie pisania posta złapało temperaturę, ale wilgotność nie:
Temperatura 9,7°C
Wilgotność -1%

To typowy objaw słabej łączności?
0-10% siły sygnału radia to z praktycznego punktu widzenia zbyt niska wartość dla stabilnej pracy czujnika, proponuję dołożyć wzmacniacz sygnału gdzieś w pół drogi.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Robinson74

vajera wrote: Sun Apr 26, 2026 4:21 pm 0-10% siły sygnału radia to z praktycznego punktu widzenia zbyt niska wartość dla stabilnej pracy czujnika, proponuję dołożyć wzmacniacz sygnału gdzieś w pół drogi.
Widzę, że Supla pokazuje teraz "Siła sygnału radia: 52%", a przed chwilą było to "Siła sygnału radia: 4%" dla tego czujnika T/H.
A teraz nie pokazuje żadnej siły.
O czym to może świadczyć? Czy czujnik przeskakuje między połączeniem z bramką a połączeniem z routerem? Byłoby to widać w sile sygnału w Supli? Czy pokazywany sygnał w Supli zawsze dotyczy łączności bezpośredniej z bramką?
vajera

Robinson74 wrote: Tue Apr 28, 2026 7:08 am
vajera wrote: Sun Apr 26, 2026 4:21 pm 0-10% siły sygnału radia to z praktycznego punktu widzenia zbyt niska wartość dla stabilnej pracy czujnika, proponuję dołożyć wzmacniacz sygnału gdzieś w pół drogi.
Widzę, że Supla pokazuje teraz "Siła sygnału radia: 52%", a przed chwilą było to "Siła sygnału radia: 4%" dla tego czujnika T/H.
A teraz nie pokazuje żadnej siły.
O czym to może świadczyć? Czy czujnik przeskakuje między połączeniem z bramką a połączeniem z routerem? Byłoby to widać w sile sygnału w Supli? Czy pokazywany sygnał w Supli zawsze dotyczy łączności bezpośredniej z bramką?
Pytałeś o to miesiąc temu ;)
Last Hop Only: RSSI only reflects the "last hop." If a message goes from End Device → Router → Coordinator, the Coordinator only knows the RSSI between itself and the Router, not the original End Device.
Z powyższego wynika wniosek, że takie skoki pomiędzy 52% a 4% mogą wynikać z przełączania się na router.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”