Zasłanianie rolet od warunków

Mati1234

Witam, mam przygotowaną scenę dla rolet, która po zachodzie słońca ustawia 10 rolet na poziomie 75–80% (w zależności od okna – resztę chcę regulować ręcznie). W scenie wykorzystuję funkcję częściowego zasłaniania rolet do określonej wartości.
Problem polega na tym, że sterowanie działa w obu kierunkach. Jeśli użytkownik wcześniej ręcznie zasłoni roletę np. do 90%, to po uruchomieniu sceny roleta zostaje odsłonięta do 75%.
Czy istnieje możliwość dodania warunku, który sprawdzi aktualny poziom zasłonięcia rolety i sprawi, że jeśli roleta jest już bardziej zasłonięta niż wartość ustawiona w scenie, to jej pozycja nie zostanie zmieniona?
Zależy mi na tym, aby całość nadal działała automatycznie według harmonogramu zależnego od zachodu słońca i obejmowała wszystkie 10 rolet
lesny8
Has thanked: 10 times
Been thanked: 9 times

Niestety nie ma takiej opcji. Jak jest inaczej niech ktoś mnie poprawi.
Akcje dla rolet nie sprawdzają w jakiej pozycji jest roleta. Ustawiają żądaną pozycję i tyle.
Jak będzie kiedyś logika w Supli, to wtedy takie opcje konfiguracji powinno dać się ustawić.
SOP 2023 :heavy_check_mark:
SOP 2024 :heavy_check_mark:
Czekam na kolejne Supla Offline Party :upside_down_face:
🧩: 🔑cz->b ⛴️+ila
myxhir
Has thanked: 6 times

Można by zrobić "protezę" ale nie sprawdzałem czy to się by dało. Potrzebne byłyby wirtualne przekaźniki ustawione na funkcję rolety. Tyle ile masz różnych poziomów tyle wirtualnych rolet. Potem do każdej rolety docelowej wirtualny przekaźnik. O co chodzi w momencie kiedy roleta znajduje się na docelowej pozycji to przekaźnik np roleta na pozycji ma ma off. Odpalasz potem scenę i kopiujesz ten stan na drugi virtualny przekaźnik. Jak ten drugi będzie on to kopiuje stan rolety wirtualnej na docelową ale jak widzisz potrzebujesz na 1 roletę 2 wirtualne przekaźniki i tyle wirtualnych rolet ile masz różnych poziomow.... Ok nie da się zrobić rolety wirtualnej zatem drugi przekaźnik musiałby i reakcja ustawiać żądaną wartość rolety. Czyli
1 roleta ma
1 przekaźnik który jest on off kiedy roleta jest na zadanej pozycji np. kiedy roleta 1 jest na pozycji >= 80% to ustaw przekaźnik 1 na off, kiedy roleta jest < 80% to on
Drugi przekaNik który na on reakcja opuszcza roletę na żądaną pozycję i druga reakcja siebie wyłącza aby w kolejnej iteracji to zadziałało

Uruchamiasz scenę i kopiujesz stan przekaźnika 1 na przekaźnik 2 i to tyle :)

Wówczas jak ktoś przestawi roletę to przekaźnik przekaźnik się włączy jak będzie poniżej 80% czyli scena opuści a jak będzie powyżej to będzie na off czyli s ena nie przestawi

Mam podobne kombinacje na włączeniu światła jak natężenie jest powyżej progu to ustawiam przekaźnik i scena kopiuje jego stan na inny który wyłącza światło... Efekt wracam jest jasno jak roleta dobije do góry to albo światło się świeci jeszcze 2 min albo wyłącza odrazu
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Temat już kiedyś się pojawiał. Jest issue na to
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Bardzo by się mi takie coś przydało do markizy, więc czekamy.... ;)
wsosniak
Been thanked: 1 time

klew wrote: Sun Apr 26, 2026 11:42 am Temat już kiedyś się pojawiał. Jest issue na to
Nie wiem o jakim issue piszesz ale uniwersalnym rozwiązaniem wielu problemów z warunkowaniem, byłoby wprowadzenie w scenach pola : WARUNEK WYKONANIA SCENY ;) gdzieś w okolicach sekcji "Warunki aktywności" , gdzie można byłoby ( podobnie jak to zrobiliście wprowadzając INJA w powiadomieniach ) wprowadzić taki warunek np tak :

getChannel(4032).shut < 80 and (getChannel(18613).on or getChannel(18616).on)

czyli w tym przypadku : jeśli roleta jest zamknięta (kanał 4032) , nie wiecej niz 80% , i zapalona jest co najmniej jedna z dwóch lampek (kanały 18613 , 18616 , to scena powinna sie wykonać .

W przypadku problemu kolegi , warunek byłby oczywiście prostszy np :
getChannel(4032).shut <=80

i trzeba byłoby oczywiście dla tych 10 rolet stworzyć osobne sceny z warunkiem jw. , i potem stworzyć główną scenę która wywołuje te 10 scen , i tą główną scene podpiąć do harmonogramu.

ale takie warunkowanie scen , to tylko moje marzenie żeby tak było :)
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Myślimy o tym. Pomysł przewinął się przy inja ale stwierdziliśmy, że inja nie do końca do tego pasuje.
Z drugiej strony można patrzeć na to jak na formułę w XLS i wtedy inja może być od biedy tam wciśnięta.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

pzygmunt wrote: Mon Apr 27, 2026 8:30 am Myślimy o tym. Pomysł przewinął się przy inja ale stwierdziliśmy, że inja nie do końca do tego pasuje.
Z drugiej strony można patrzeć na to jak na formułę w XLS i wtedy inja może być od biedy tam wciśnięta.
A jeśli nie inja, to jakie macie plany wobec takiego scenariusza?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Chcemy wprowadzić bardziej rozbudowany język skryptowy oraz bloczki. Tylko jet do grubszy temat wymagający utrzymywania sandboxa w osobnym procesie lub procesach. Być może inja do przerywania scen byłaby jakimś rozwiązaniem, które póki co zaspokoi część potrzeb.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
myxhir
Has thanked: 6 times

pzygmunt wrote: Mon Apr 27, 2026 4:28 pm Chcemy wprowadzić bardziej rozbudowany język skryptowy oraz bloczki. Tylko jet do grubszy temat wymagający utrzymywania sandboxa w osobnym procesie lub procesach. Być może inja do przerywania scen byłaby jakimś rozwiązaniem, które póki co zaspokoi część potrzeb.
To ja widzę że Panowie lecicie już z grubszą wizją programowania coś jak FBD :) Szacun ale też i zapewne duże wyzwanie po stronie implementacji tego, bo wiem z doświadczenia że czasami coś łatwiej opowiedzieć niż przerobić to w kod który będzie działał niezawodnie
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec

Return to “Pomoc”