SONOFF SNZB-06P vs. SONOFF SNZB-03P - który lepszy?

Moderator: vajera

Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

Może ktoś udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi. Kupiłem przy okazji zniżek na 1-maja ten SONOFF SNZB-06P czujnik obecności człowieka Zigbee z czujnikiem ruchu Rardar, miałem w ulubionych zapisany także SONOFF SNZB-03P Czujnik ruchu ZigBee Inteligentne wykrywanie światła Alarm wyzwalający ruch i w sumie nie wiem, czym jeden różni się od drugiego i który jest lepszy? Może ktoś mi odpowiedzieć, czy ten zakupiony czujnik muszę z jakimś innym urządzeniem powiązać, żebym mógł jakiekolwiek akcje, reakcje, harmonogramy i sceny konfigurować? Czy samodzielnie jest on w stanie się do czegoś sensownego przydać?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Fri May 01, 2026 11:35 am Może ktoś udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi. Kupiłem przy okazji zniżek na 1-maja ten SONOFF SNZB-06P czujnik obecności człowieka Zigbee z czujnikiem ruchu Rardar, miałem w ulubionych zapisany także SONOFF SNZB-03P Czujnik ruchu ZigBee Inteligentne wykrywanie światła Alarm wyzwalający ruch i w sumie nie wiem, czym jeden różni się od drugiego i który jest lepszy? Może ktoś mi odpowiedzieć, czy ten zakupiony czujnik muszę z jakimś innym urządzeniem powiązać, żebym mógł jakiekolwiek akcje, reakcje, harmonogramy i sceny konfigurować? Czy samodzielnie jest on w stanie się do czegoś sensownego przydać?
06P - ma radar mikrofalowy, takie czujniki wygrywają obecność, np. człowieka, tak długo jak znajduje się w zasięgu radaru, nawet jeżeli się nie porusza.

03P - to typowa czujka PIR - reaguje na ruch.

Samodzielnie może działać, np . jako czujka alarmu. Możesz też powiązać taki czujnik, np. ze źródłem światła.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Jaroni
Has thanked: 3 times
Been thanked: 4 times

vajera wrote: Fri May 01, 2026 11:43 am
Jaroni wrote: Fri May 01, 2026 11:35 am Może ktoś udzieli mi wyczerpującej odpowiedzi. Kupiłem przy okazji zniżek na 1-maja ten SONOFF SNZB-06P czujnik obecności człowieka Zigbee z czujnikiem ruchu Rardar, miałem w ulubionych zapisany także SONOFF SNZB-03P Czujnik ruchu ZigBee Inteligentne wykrywanie światła Alarm wyzwalający ruch i w sumie nie wiem, czym jeden różni się od drugiego i który jest lepszy? Może ktoś mi odpowiedzieć, czy ten zakupiony czujnik muszę z jakimś innym urządzeniem powiązać, żebym mógł jakiekolwiek akcje, reakcje, harmonogramy i sceny konfigurować? Czy samodzielnie jest on w stanie się do czegoś sensownego przydać?
06P - ma radar mikrofalowy, takie czujniki wygrywają obecność, np. człowieka, tak długo jak znajduje się w zasięgu radaru, nawet jeżeli się nie porusza.
Samodzielnie może działać, np . jako czujka alarmu. Możesz też powiązać taki czujnik, np. ze źródłem światła.
Nie miałeś być dzisiaj czasami na urlopie? Piękna, majowa pogoda :)
Czyli on jest tyle samo wart co np. taki drogi Czujnik obecności człowieka Aqara FP1? Dałem za niego dzisiaj 44,56 zł.
Rozumiem, że mogę go powiązać z tym moim zamontowanym w puszce w pokoju Zigbee Mini Inteligentny Przełącznik DIY i ustawić tak, że jak będzie jasno, to nie będzie załączał światła i jak zejdę mu z widoku, to wyłączy światło? Bo jako czujka samego alarmu to trochę słabo.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Jaroni wrote: Fri May 01, 2026 12:40 pm Nie miałeś być dzisiaj czasami na urlopie? Piękna, majowa pogoda :)
Właśnie dotarłem na miejsce - tutaj też ciepło, ale już 23 dochodzi 😉
Czyli on jest tyle samo wart co np. taki drogi Czujnik obecności człowieka Aqara FP1? Dałem za niego dzisiaj 44,56 zł.
Rozumiem, że mogę go powiązać z tym moim zamontowanym w puszce w pokoju Zigbee Mini Inteligentny Przełącznik DIY i ustawić tak, że jak będzie jasno, to nie będzie załączał światła i jak zejdę mu z widoku, to wyłączy światło? Bo jako czujka samego alarmu to trochę słabo.
Czy tyle samo wart, to Ci nie powiem, ale w teorii ma podobne możliwości.
W temacie Twojego ostatniego pytania, to nie pamiętam czy ten Sonoff ma również czujnik oświetlenia.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Bramka ZigBee”