Kupiłem taki czujnik na Zigbee:
HOBEIAN::ZG-303Z.
@vajera
"Kupiłem jeden na próbę - ma oddzielny pomiar wilgotności i nawilżenia gleby(to zrobię na KPOP/GPM), opcje kalibracji wszystkich parametrów i ustawienia częstotliwości pomiarów."
Ciekawy model - ma dużo datapoints:
e.temperature(),
e.humidity(),
e.soil_moisture(),
tuya.exposes.temperatureUnit(),
tuya.exposes.temperatureCalibration(),
tuya.exposes.humidityCalibration(),
tuya.exposes.soilCalibration(),
tuya.exposes.temperatureSampling(),
tuya.exposes.soilSampling(),
tuya.exposes.soilWarning(),
Proszę o pomoc co i jak ustawić?
Jest też kanał WATER ALARM.
Czy trzeba kalibrować i jak.
Pewno jest też do ustawienia próg alarmu ale niestety nie mam pojęcia jak to ustawić
Pomoże ktoś?
HOBEIAN::ZG-303Z czujnik wilgotności gleby
Moderator: vajera
-
Hektorek
- Been thanked: 1 time
Metodą prób i błędów ogarnąłem temat.
Tutaj uwaga do @vajera.
Kanał wilgotności gleby w ustawieniach interwału pomiarów jest w minutach a nie w sekundach.
Czyli wartość 60 to pomiar co 1h.
Ps
Czujnik mierzy od 0 do 100% ale ma przypadłość ,że wskazuje pomiar wilgotności powietrza co jakiś czas taki sam jak wilgotność gleby.
Może ktoś wie dlaczego czujnik jest 10 cm od bramki a siła sygnału radia to 20%?
Tutaj uwaga do @vajera.
Kanał wilgotności gleby w ustawieniach interwału pomiarów jest w minutach a nie w sekundach.
Czyli wartość 60 to pomiar co 1h.
Ps
Czujnik mierzy od 0 do 100% ale ma przypadłość ,że wskazuje pomiar wilgotności powietrza co jakiś czas taki sam jak wilgotność gleby.
Może ktoś wie dlaczego czujnik jest 10 cm od bramki a siła sygnału radia to 20%?
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek
Przy niektórych modułach może dochodzić do przesterowania toru radiowego. Nie zawsze bardzo blisko znaczy lepiejHektorek wrote: Sat May 09, 2026 8:44 am ...
-
Hektorek
- Been thanked: 1 time
Mam go na zewn ale pod dachem więc daje radęlukasz06 wrote: Sat May 09, 2026 12:58 pm Mam ten czujnik. Faktycznie co jakiś czas wilgotność gleby = wilgotność powietrza.
Do użytku domowego mogę polecić, na zewnątrz nie bardzo, nie ma ip 68
Pozdrawiam:
Sławek
Sławek