Witam czy mógłbym prosić o firmware który obsługuje czujnik ruchu na supli chyba że już jest dodane do GUI Generic Builder a ja nie potrafię znaleźć .
Jaki czujnik model najlepiej zastosować?
Czujnik ruchu Supla
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Czujniki ruchu na 230 V (i dające 230 V na wyjściu) możesz podłączyć do urządzeń Zamela, np. RNW-01 (4 wejścia) lub dowolny inny sterownik typu ROW lub SRW. Co prawda tam przyciski są używane do sterowania przekaźnikami, ale jeśli chcesz, to możesz nie używać ich do sterowania przekaźnikami, tylko do wyzwalania akcji w Supli. Dodatkowo ROW-01 ma 1 przekaźnik, a 2 wejścia. Więc tutaj drugie wejście można użyć bez stratdomino20 wrote: Thu Jan 18, 2024 6:02 am Witam czy mógłbym prosić o firmware który obsługuje czujnik ruchu na supli chyba że już jest dodane do GUI Generic Builder a ja nie potrafię znaleźć .
Jaki czujnik model najlepiej zastosować?
Jeśli chodzi o czujnki na 5-24 V, to niedługo powininen być INW-01 - też 4 wejścia, ale na niższe napięcia.
W przypadku DIY i GG, to sprzętowo musisz to sobie sam ogarnąć. Zwykłe płytki deweloperskie na ESP32 mają wejścia GPIO na 3,3 V. Jeśli chcesz czujki na wyższe napięcie, to musisz jakoś sygnał 230/5-36 V skonwertować na 3,3 V. Przy 230 V są detektory napięcia, które powinny dać sygnał 3,3 V, gdy pojawi się 230 V. Do niższych napięć na DC, pewnie można zastosować np. optoizolację z konwersją sygnału na 3,3 V, lub użyć odpowiednich rezystorów i zrobić dzielnik napięcia.
Odnośnie softu, to takie wejście możesz skonfigurować jako "sensor binarny". Wtedy do serwera Supli trafi info 0/1 odnośnie stanu tego wejścia. A dalej w Cloud możesz ustawić sobie Rekacje, co ma się wykonać na przejściu do danego stanu.
Alternatywnie możesz wejście ustawić jako przycisk i dodać Wyzwalacze Akcji. Wtedy po stronei serwera będziesz miał dostępne wyzwalacze w stylu: "gdy wciśnięto", "gdy zwolniono", "gdy kliknięto 2-5x", "gdy przytrzymno". Z tym, że na czujce ruchu ciężko wykorzystać te dodatkowe wyzwalacze
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
domino20
Ogólnie chodzi mi o to żeby czujnik ruchu podpiąć pod moduł Sinilink XY-WFMS sterownik Led i co by po wykryciu ruchu zaświeciło LEDy na 100 % po przykładowo 2 minutach ściemniło do 20% i po jakimś czasie zgasło. Lub jakieś inne tam sceny dzień czy noc.
Trochę balbym się zakładać czujnik 230v do supli może się mylę ?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Na pewno nie można czujnika 230 V podpiąc bezpośrednio do ESP8266.domino20 wrote: Fri Jan 19, 2024 1:05 pm Ogólnie chodzi mi o to żeby czujnik ruchu podpiąć pod moduł Sinilink XY-WFMS sterownik Led i co by po wykryciu ruchu zaświeciło LEDy na 100 % po przykładowo 2 minutach ściemniło do 20% i po jakimś czasie zgasło. Lub jakieś inne tam sceny dzień czy noc.
Także musisz dobrać odpowiedni do Twojego zastosowania, zgodnie z tym, co napisałem w poprzednim poście.
Zachowanie tego typu co opisałeś, wymagałoby dedykowanego oprogramowania na ESP (o ile włącznie -> ściemnienie -> wyłączenie ma być realizowane przez urządzenie).
Alternatywnie można taką scenę zrobić z poziomu Clouda, tylko wtedy scena zadziała wyłącznie, gdy jest połączenie z serwerem Supli.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
domino20
Ok czyli kwestia doboru czujnika ruchu. Scena myślę że do zrobienia oczywiście z poziomu clouda bo na tym wszystko działa jak należy oczywiście jak jest połączenie z netem 
Dobrze będę kombinował póki co dzięki za pomoc
Dobrze będę kombinował póki co dzięki za pomoc
-
kurus
Używam tych modułów do led i działają super, na gui ogarniesz wszystko, sceny z cloud jak wspomniano. Czujnik ruchu podłączysz pod przycisk na module ten micro switch w gui dla ustawień przycisku wybierz czujnik ruchu i tyle 
-
domino20
Witam moglbys podeslać model tego czujnika ruchu jaki zastosowales ? Najlepszy byłby taki co daje na wyjściu styk a nie napiecie
kurus wrote: Fri Jan 19, 2024 3:11 pm Używam tych modułów do led i działają super, na gui ogarniesz wszystko, sceny z cloud jak wspomniano. Czujnik ruchu podłączysz pod przycisk na module ten micro switch w gui dla ustawień przycisku wybierz czujnik ruchu i tyle![]()
-
kurus
Coś tego typu:domino20 wrote: Sun Jan 21, 2024 7:35 am Witam moglbys podeslać model tego czujnika ruchu jaki zastosowales ? Najlepszy byłby taki co daje na wyjściu styk a nie napiecie
kurus wrote: Fri Jan 19, 2024 3:11 pm Używam tych modułów do led i działają super, na gui ogarniesz wszystko, sceny z cloud jak wspomniano. Czujnik ruchu podłączysz pod przycisk na module ten micro switch w gui dla ustawień przycisku wybierz czujnik ruchu i tyle![]()
https://pl.aliexpress.com/item/32731348 ... pt=glo2pol
-
Alpines
Cześć,
mam pytanie dotyczące RNW-01.
Czy jeśli podepnę do wejścia RNW-01 zewnętrzną czujkę ruchu podającą sygnał stykowy / bezpotencjałowy, to w SUPLA Cloud da się takie wejście skonfigurować jako czujkę ruchu?
Chodzi mi o to, czy w aplikacji i Cloud będzie to widoczne jako typ urządzenia „czujka ruchu”, a nie tylko jako zwykłe wejście, przycisk, przełącznik albo czujnik otwarcia.
Zależy mi na użyciu tego do automatyzacji oświetlenia po wykryciu ruchu.
Czy ktoś testował taki układ z RNW-01?
mam pytanie dotyczące RNW-01.
Czy jeśli podepnę do wejścia RNW-01 zewnętrzną czujkę ruchu podającą sygnał stykowy / bezpotencjałowy, to w SUPLA Cloud da się takie wejście skonfigurować jako czujkę ruchu?
Chodzi mi o to, czy w aplikacji i Cloud będzie to widoczne jako typ urządzenia „czujka ruchu”, a nie tylko jako zwykłe wejście, przycisk, przełącznik albo czujnik otwarcia.
Zależy mi na użyciu tego do automatyzacji oświetlenia po wykryciu ruchu.
Czy ktoś testował taki układ z RNW-01?