2x Sonoff Mini R4 + czujnik ruchu + włącznik monostabilny

kkkacper

Siemanko,

Może ktoś z Was będzie miał jakiś pomysł jak ogarnąć żeby taki układ zadziałał:

Pierwszy Sonoff MiniR4 z podpiętym czujnikiem ruchu załączający listwe LED przy podłodze.
Drugi Sonoff MiniR4 z włącznikiem monostabilnym załączający LED za lustrem.

Chciałem, żeby światła działały razem wyzwolone przez czujnik ruchu, dlatego w cloudzie moduły połączone zostały reakcją na WŁĄCZ i WYŁĄCZ. Dodatkowo miała być opcja włączenia z przycisku monostabilnego tylko LED za lustrem.

Nie uwzględniłem niestety faktu, że w momencie kiedy wymagane jest, żeby LED za lustrem świecił ciągiem dłuższy czas to każdy ruch w tym okresie powoduję, iż po zadanym czasie obydwa światła gasną.

Próbowałem coś wymyślić zarówno przy configu pierwszego sonoff'a jako automatu schodowego jak i wlacznika swiatla + sceny. Niestety bezskutecznie.

Dodatkowo mam problem z poprawna konfiguracją automatu schodowego tak, aby po wlaczeniu timer dojechal do konca. Teraz dzieje sie tak, ze kazdy kolejny wykryty ruch wylacza odliczanie w supli.

Dodatkowo, żeby nie było za prosto to czujnik ruchu ma wbudowany timer, więc najlepiej jakby dało się wyciągnąć z niego tylko "sygnał" jako "załącz", a reszta działa się już po stronie supli.

Jesli cos opisalem zbyt chaotycznie to przepraszam ;)

Return to “GUI Generic”