Automatyka do bram

[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Robinson74 wrote: Thu May 07, 2026 8:23 am
[email protected] wrote: Sun Mar 30, 2025 10:22 am Dowiedz się najpierw jakie modele bo nazwy marki to wiele nie wnoszą ;) a potem poszukaj tych modeli na forum to zobaczysz.
Ponad rok temu rozpocząłem ten temat i wtedy sprzedawca napędu do bramy miał inne propozycje.
W tej chwili zaproponował mi coś takiego: FADINI NYOTA – 1200.
Czy ktoś zna ten napęd?
Możliwe, że pełna nazwa to Fadini NYOTA 115 EVO z centralką sterującą ELPRO 12 EVO.
a dziwniejszych wynalazków nie mieli? :D weź pod uwagę, że jak Ci się takie cudo zepsuje to pewnie będzie bieda o części zamienne i gościa który to ogarnie

przejrzałem instrukcję, stan z tego napędu to tylko zewnętrzy kontaktron

wpisz sobie w google AI hasło : napęd bramy przesuwnej z bezpotencjałowym wyjściem stanu, podaj 10 modeli

a potem poszukaj po forum te które Cię satysfakcjonują cenowo ;)

możesz też olać cześć o wyjściu stanu i założyć po prostu kontaktrony , ale nadal wybierz coś znanego , ale np. Nice bywa upierdliwy w programowaniu i czasem bez ichniego programatora nie podchodź, zależy od modelu
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

[email protected] wrote: Thu May 07, 2026 5:35 pm przejrzałem instrukcję, stan z tego napędu to tylko zewnętrzy kontaktron
O cholercia. :(
Czyli nie uda mi się bez kontaktronów uzyskać informacji o stanie bramy dla Supli, tak jak udało mi się to zrobić z napędami dwóch bram garażowych tutaj:
viewtopic.php?p=208327#p208327
Robinson74

[email protected] wrote: Thu May 07, 2026 5:35 pm wpisz sobie w google AI hasło : napęd bramy przesuwnej z bezpotencjałowym wyjściem stanu, podaj 10 modeli
Informacyjnie dla wszystkich:

Modele z wbudowanym wyjściem lub dedykowanym złączem

Nice Robus 600 / 1000: Wyposażone w wyjście programowalne "SCA" (Kontrolka Stanu Bramy). Standardowo podaje 24V, ale dzięki technologii BlueBUS i odpowiednim przekaźnikom (np. Nice IBUS) można uzyskać sygnał bezpotencjałowy.

BFT Deimos Ultra BT A400 / A600: Modele z serii "Ultra" posiadają centralę Merak, która oferuje konfigurowalne wyjście AUX. Można je zaprogramować jako styk sygnalizujący stan bramy, dostępny na liście produktów BFT.

Beninca BULL 624 Turbo: Centrala w tym modelu posiada wyjście pomocnicze, które można ustawić jako styk NO lub NC informujący o pełnym zamknięciu bramy.

Faac C720: Wykorzystuje centralę E721, która posiada dedykowane wyjście typu "Open Collector". Do uzyskania pełnej separacji galwanicznej (bezpotencjałowej) wymaga zazwyczaj wpięcia miniaturowego przekaźnika 24V.

Roger Technology seria BM30 (Brushless): Napędy bezszczotkowe tej marki słyną z zaawansowanych central (np. B70/1DC), które mają programowalne przekaźniki wyjściowe dedykowane do informacji o statusie.

CAME BXV 4 / 6 / 10: Nowoczesna seria napędów CAME, która dzięki złączu RIO (system bezprzewodowy) lub dedykowanym kartom rozszerzeń pozwala na łatwe wyprowadzenie sygnału o położeniu skrzydła.

Wiśniowski AWso2018 (napęd w słupku): Napędy te często wymagają dodatkowej płytki sygnałowej OUTPUT, która udostępnia bezpotencjałowy styk informujący, czy brama jest zamknięta (NO) czy niezamknięta (NC), co jest potwierdzone w dokumentacji Wiśniowski.

Somfy Elixo 500 3S RTS/io: Centrala 3S posiada konfigurowalne wyjścia oświetlenia strefowego lub sygnalizacji, które po dodaniu przekaźnika separującego idealnie nadają się do systemów inteligentnego budynku.

Hato 2000: Model przemysłowy i do ciężkich bram domowych. Jego centrala posiada wyjścia przekaźnikowe, które można wykorzystać do zewnętrznej sygnalizacji stanu.

Proxima P1000: Polski napęd, który wyróżnia się uniwersalnością – jego centrale często posiadają dedykowane wyjścia przekaźnikowe do integracji, o czym wspominają eksperci z BRAMOWE.pl.

Może ktoś używa tych modeli i da znać, czy napęd współpracuje w pełni z Suplą bez kontaktronów.

UWAGA: W powyższym tekście mogą być bzdury, bo to jest wygenerowane przez AI.
Last edited by Robinson74 on Fri May 08, 2026 8:48 am, edited 1 time in total.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Robinson74 wrote: Thu May 07, 2026 10:21 pm Może ktoś używa tych modeli i da znać, czy napęd współpracuje w pełni z Suplą bez kontaktronów.
Serio? Proszę nie wstawiać rozmów z AI, bo tam często są bzdury, co widać już w pierwszym opisie napędu.

Weź sobie pierwszy model z listy, znajdź dla niego instrukcję i poszukaj tam konkretnych informacji. Lub wpisz w google: "site:forum.supla.org nice robus" i poczytaj tematy, które znajdziesz. Potem następny itd.
Często są schematy, informacja, czy jest sygnał, a także feedback od osób, które to podłączyły.

Poza tym o Nice Robus pisałem już Tobie w pierwszej odpowiedzi do tego tematu.

Natomiast z napędami często jest tak, że model niby ten sam, ale płytka sterująca inna. Producenci czasem zmieniają "wnętrzności"
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Rzadko się zdarza aby był jakiś napęd, którym nie da się sterować Suplą. Częściej problem jest z uzyskaniem informacji z napędu czy brama jest zamknięta/otwarta ale to da się ograć kontaktronem. Ustal konkretne modele, które bierzesz pod uwagę to powiemy Ci w jakim zakresie da się zrobić integrację z Suplą.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Robinson74

Wyedytowałem post i wyraźnie zaznaczyłem, że mogą być bzdury. :)
klew wrote: Fri May 08, 2026 7:59 am Poza tym o Nice Robus pisałem już Tobie w pierwszej odpowiedzi do tego tematu.
Czyli u Ciebie jest stałe napięcie 24V, gdy brama nie jest zamknięta. I tam podłączasz SBW-02?
NICE.jpg

No bo przeglądając instrukcję centralki Elpro 12 EVO, też widzę takie wyjście, nawet z dodatkowym miganiem. ;)

Elpro.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
klew

Robinson74 wrote: Fri May 08, 2026 11:58 am Wyedytowałem post i wyraźnie zaznaczyłem, że mogą być bzdury. :)
klew wrote: Fri May 08, 2026 7:59 am Poza tym o Nice Robus pisałem już Tobie w pierwszej odpowiedzi do tego tematu.
Czyli u Ciebie jest stałe napięcie 24V, gdy brama nie jest zamknięta. I tam podłączasz SBW-02?

NICE.jpg

No bo przeglądając instrukcję centralki Elpro 12 EVO, też widzę takie wyjście, nawet z dodatkowym miganiem. ;)

Elpro.jpg
NICE Robus zachowuje się dokładnie ten schemat z Elpro, albo nieco szybciej miga przy ruchu.
Napięcie na jednym styku jest stałe (u mnie ~35 V, co mieści się w tym 24 +- 30-50%)
Robus nie odcina zasialnia na styku, tylko na tym drógim jest albo "brak połączenia", albo "zwarcie do GND". SBW-02 podłączone do tego "zwieranego do GND" będzie wykrywać poprawnie sygnał.
Ja mam SBW-01 i tam trzeba zastosować przekaźnik, aby to działało.
Robinson74

Dzięki, klew.
Jeśli dobrze rozumiem Twoją wypowiedź, to mogę spokojnie wykorzystać piny 3 i 11 do podpięcia SBW-02 (lub mSBW-02) do tego sterownika Elpro 12 EVO w celu uzyskania stanu bramy dla Supli?
No bo jednak wpis [email protected] sugerował, że muszę mieć kontaktron, co mnie zdziwiło, bo raczej wydaje się to być dobrej klasy napęd.
Elpro3+11.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Elpro 12 EVO
Mnie się wydaje, że to wyjście będzie migać a nie podawać stan ON/OFF LOW/HIGH, ale nie jestem monterem napędów więc mogę się mylić.

EDIT: jest faktycznie więcej stanów i powinno dać się ustalić ON/OFF
Last edited by [email protected] on Fri May 08, 2026 12:58 pm, edited 1 time in total.
klew

Robinson74 wrote: Fri May 08, 2026 12:43 pm Dzięki, klew.
Jeśli dobrze rozumiem Twoją wypowiedź, to mogę spokojnie wykorzystać piny 3 i 11 do podpięcia SBW-02 (lub mSBW-02) do tego sterownika Elpro 12 EVO w celu uzyskania stanu bramy dla Supli?
No bo jednak wpis [email protected] sugerował, że muszę mieć kontaktron, co mnie zdziwiło, bo raczej wydaje się to być dobrej klasy napęd.

Elpro3+11.jpg
Ja cały czas pisałem o Nice Robus. Nie znam napędu Elpro, nie wiem co jest na styku 11.
Przy miganiu 1s może się zmieniać stan w czujnika otwarcia. Trzeba by timeout podręcić (w mSBW jest to w ustawieniach, dla SBW tego nie ma).
No i niektóre napędy robią timeout na tych wyjściach i po czasie gaszą tą lampkę, co może skutkować sygnalizacją, że brama się zmaknęła.

Return to “Ogólna dyskusja”