Problem z licznikiem 3f Mew-01

Matheoo
Has thanked: 3 times

Od poniedziałku walczę z licznikiem energii mew-01. Może zacznę od początku, licznik działał poprawnie parę dobrych lat, znajdował się w rozdzielni z słabszym zasięgiem wifi w pomieszczeniu gospodarczym. Mało go używałem i nie sprawdzałem odczytów. Może około roku temu, zniknęły odczyty z aplikacji supla, urządzenie było tam dodane, jednak nie działało.
Przyszedł czas aby uporządkować sieć w domu i przejść na nowsze urządzenia asusa wifi6. Migracja wszystkich przekaźników supla Row-02, Row-04m, Rol-1, Div-01 przeszła bez problemowo, działają poprawnie. Pozostał problem z modułem supla MEW-01. Usunąłem mew-01 z apki supla i ponownie chciałem dokonać rejestracji i konfiguracji licznika.
Licznika nie mogłem dodać ponownie do aplikacji. Myślałem że problemem jest wifi, jak niejednokrotnie było wspominane na forum. Próbowałem hot spotów na dwóch telefonach, licznik łączy się z udostępnionym wifi, jest widoczny jako zalogowane urządzenie do hot-spot, jednak nie można dodać licznika do aplikacji. Mam osobny router do tzw. "inteligentnego domu" z osobnym ssid wifi z którym łączą się pozostałe urządzenia supla, nie ma tam żadnych problemów, licznik można dodać do tamtego wi-fi jest widoczny jako zalogowany. Nie można go dodać do serwera (aplikacji) supla.
Pomyślałem że może to nadal problem z wifi i postawiłem tymczasowo sieć na starym routerze 2.4bg. Licznik łączy się z tym wifi, jest zalogowany i wymienia jakieś dane. Nadal nie można dodać urządzenia do serwera supla za pomocą aplikacji.
Wprowadzając licznik w tryb konfiguracji i logując się do jego panelu 192.168.4.1. Wszystkie dane wyglądają poprawnie. Jest poprawna wifi network name, jest poprawny serwer svr......... oraz nazwa użytkownika .
Kolejna sprawa, licznik utknął na firmware: 2.8.55. Mimo wymuszenia aktualizacji, licznik nie pobiera nowego oprogramowania. Już wyczerpały mi się koncepcje, jak go ponownie przywrócić do pracy.
Obecnie wybudowałem go z rozdzielni i mam go podłączony na stole, tylko do 1 fazy. Dioda zielona świeci i mignie bardzo powolnie 2 razy, po drugim mignięciu zielonej gaśnie dioda L1 (tylko 1 faza podłączona) i tak jest ciągle. Licznik widoczny na liście urządzeń zalogowanych do routera.
W panelu 192.168.4.1 GUID i MAC są widoczne i wyglądają poprawnie.
Last state :wifi-connecting.... (zawsze) niezależnie jaka sięć wifi czy hot spot.
Pozdrawiam.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Matheoo wrote: Thu May 14, 2026 9:23 am
Mógłbyś wrzuć filmik na którym widać zachowanie tej diody po włączeniu zasilania?
Z opisu bym zgadywał, że z jakiegoś powodu się resetuje.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Matheoo

klew

Matheoo wrote: Thu May 14, 2026 9:39 am Przepraszam. Już jest publiczny
https://youtube.com/shorts/Hx2TkGbvQUM? ... myKwn9h22z
Wydaje mi się, że tam doszło do jakiejś awarii sprzętowej (np. układu pomiarowego).
@Mirosław F. pomożesz?
Matheoo

A czy nie może być jakiegoś problemu z firmware?? Dziwie się że nie można dodać go ponownie i zaktualizować.
klew

Matheoo wrote: Thu May 14, 2026 9:46 am A czy nie może być jakiegoś problemu z firmware?? Dziwie się że nie można dodać go ponownie i zaktualizować.
Te gasnące diody wyglądają na jakiś reset/crash po stronie urządzenia. Nie analizowałem teraz kodu dokładnie, ale na poprawnie działającym sprzęcie, tego typu problem nie występuje (mamy dużo MEW-ek w SUPLI, a nikt, poza Tobą, tego nie zgłasza).
Także obstawiam, że jest jakiś problem sprzętowy, który nie jest poprawnie obsłużony w sofcie.
Matheoo

Dziwie się troszkę, nie było żadnego przepięcia które mogło spowodować jakieś uszkodzenie. Licznik pracował normalnie i wskazywał poprawnie. W rozdzielni są zabezpieczenia przepięciowe bcd phoenix contact. Wszystkie ok. No, ale wszystko ma prawo się popsuć, licznik mam chyba w sumie od czasu jego premiery. Może jest serwis, lub ktoś kto jest w stanie go ogarnąć?? Jest po gwarancji. Pozdrawiam.
cinas
Been thanked: 7 times

Napisz do Mirosław F. jest tu na forum , może pomoże :)
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Faktycznie dziwne zachowanie. Wygląda na restart zasilacza. Możesz przesłać urządzenie do mnie?
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
Matheoo

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Wyślę urządzenie do Pana. Pozdrawiam.

Return to “ZAMEL MEW-01”