Zapraszamy do testów czujnika ruchu AURATON PIR Sensor !
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Jest dokładnie tak jak piszesz. Ten otwór wynika z konstrukcji obudowy, która została zaadaptowana do naszych potrzeb i przewiduje możliwość dodatkowego zabezpieczenia czujki przed ingerencją osób niepowołanych.voytekf wrote: Mon May 11, 2026 7:58 pm może sie czepiam a może to służy do czegoś innego ale na spodzie czujnika poza zatrzaskiem obudowy jest taka dziurka - wg mnie na małą śróbkę aby zabezpieczyć przed dziećmi wyjęcie baterii ale nie ma w zestawie śróbki. mi osobiście śróbka do niczego nie jest potrzebna ale ciekaw jestem czy powinna tam być czy to ma służyć innym celom![]()
W zastosowaniach typu hotel, biuro czy przestrzenie publiczne, można tam zastosować np. wkręt z nietypowym łbem (imbus, torx itp.), chociaż trochę utrudniający otwarcie obudowy.
W typowych domowych warunkach nie ma takiej potrzeby, żeby stosować dodatkowe zabezpieczenie, ale jak ktoś chce...
W.R.
-
[email protected]
- Has thanked: 21 times
- Been thanked: 18 times
Co to jest "Auraton SI"LukiSpajder wrote: Thu May 14, 2026 2:47 pm Mnie zatrzymała w testowaniu mała awaria sprzętu AGD w domu.
Oczywiście czujnik sparowany bez problemu po wprowadzeniu w stan parowania ale zanim to się stało , nie czytając instrukcji trzymałem przycisk aż zapali się zielona potem czerwona i na końcu pomarańczowa dioda . I tak trzy raz czujka przestała żyć. Wtedy otworzyłem instrukcję i czytam że po zapaleniu zielonej diody . Czujnik ożył po wyjęciu baterii .
Oczywiście to nie wina czujnika tylko użytkownika czytaj Mnie.
Po poprawnej procedurze parowania dodał się bez problemu i tak radio robi robotę zasięg bardzo dobry ( bramka umiejscowiona centralnie na środku domu , pionowo przymocowana do ściany .
Czujnik docelowo ma trafić do garażu i zastąpić czujkę 433Mhz z którą walczyłem dość długo właśnie ze względu na zasięg radia - ale w końcu przyszło wybawienie
Co do czujnika temperatury to zaniża temperaturę o ok 0,7 stopnia w porównaniu z Auraton SI
Ogólnie pierwsze wrażenie pozytywne. Co do zaczepu obudowy to jest wystarczająco gruby , ja osobiście wolałbym tą śrubkę co jest na nią miejsce bez tego zaczepu .
Czy tylko u mnie nie da się regulować czujnika na boki , góra , dół na tym uchwycie . Czy to jest zrobione na stałe ?
Myślę że to powinno być ruchome aby można precyzyjnie ustawić czuję po zamontowaniu
Co do wykrycia ruchu i ustawieniu parametrów to jest bardzo dobrze , chociaż to testowe położenia czujnik w różnych miejscach . W sobotę zamontuje w miejscu docelowy tj. Garaż gdzie będzie załączać lampę na ścianie to pokarze jak dział w boju .
Czy planowane jest w przyszłości wersja za czujnikiem światła zamiast termometru ?
A i najważniejsze czekam na aktualizację Clouda aby można było wyłączyć diodę po wykryciu ruchu chociaż może wcześniej będzie aktualizacja bramki która przez stronę 192.168.4.1 pozwoli wyłączyć sygnalizację w czujce![]()
Jeśli chodzi o uchwyt mocujący, to faktycznie czasami jest on "zbyt mocno samohamowny", ale na pewno nie jest on zrobiony nieruchomy - na stałe. Gdy zaczepisz go już na czujce, to przy odrobinie wyczucia da się go wyrobić i regulować ustawienie czujki - najgorzej zacząć. Musi on stawiać pewien opór, żeby czujka nie opadała pod wpływem swojego ciężaru. Spróbuj jednak ruszyć ten przegub - na moją odpowiedzialność.
Jeśli chodzi o czujnik ruchu PIR Sensor z czujnikiem światła to odpowiem stanowczo i definitywnie...raczej nie.
Bardziej widzielibyśmy czujnik światła w połączeniu z jakimś innym urządzeniem. Rozmawiamy o tym między sobą, na razie nieśmiało, po cichu i w małych grupkach.
W.R.
Last edited by [email protected] on Fri May 15, 2026 6:56 am, edited 1 time in total.
-
LukiSpajder
- Has thanked: 25 times
- Been thanked: 34 times
Chodzi o AURATON Temperature Sensor Indoor
Zanim przeczytałem to wziąłem uchwyt i zacząłem przekręcać nim co już będzie i ruszył się . Ale faktycznie bardzo spasowany jest
Jeśli chodzi o uchwyt mocujący, to faktycznie czasami jest on "zbyt mocno samohamowny", ale na pewno nie jest on zrobiony nieruchomy - na stałe. Gdy zaczepisz go już na czujce, to przy odrobinie wyczucia da się go wyrobić i regulować ustawienie czujki - najgorzej zacząć. Musi on stawiać pewien opór, żeby czujka nie opadała pod wpływem swojego ciężaru. Spróbuj jednak ruszyć ten przegub - na moją odpowiedzialność.Najwyżej wyślę Ci nowy uchwyt.
Jeśli chodzi o czujnik ruchu PIR Sensor z czujnikiem światła to odpowiem stanowczo i definitywnie...raczej nie.
Bardziej widzielibyśmy czujnik światła w połączeniu z jakimś innym urządzeniem. Rozmawiamy o tym między sobą, na razie nieśmiale, po cichu i w małych grupkach.
W.R.
-
LukiSpajder
Nie wytrzymałem
czujka dziś rano została przeniesiona do garażu w miejsce która poprzednia czujka nie mogła utrzymać połączenia z bramką 433 MHz .
Tu w czujce Auraton zasięg przedstawia się tak
Ma pytanie jaki najmniejszy czas ,,limit czasu’’ można ustawić ?
Jeśli w reakcjach przestawię czas „warunek musi być spełniony przez X czasu „ to później nie mogę wrócić na 0 sekund . Czas pozostaje 0 przy tworzeniu reakcji jeśli go nie zmienimy
Co oznaczają kolory diody w czujce raz się pali zielona , czerwona ?
Czy to wykrycie ruchu i powrót do stanu czuwania ?
Zasięg czujki rewelacja
. Jeśli chodzi o wykrywanie to ustawiłem 100% - ruch został wykryty- światło zapalone . Będę testował dalej , czujnik został zamontowany na regale na przeciwko drzwi wejściowych . Będę testował inne miejsca bo zasięg pozwala przenieś ją w najdalsze część garażu 
Tu w czujce Auraton zasięg przedstawia się tak
Ma pytanie jaki najmniejszy czas ,,limit czasu’’ można ustawić ?
Jeśli w reakcjach przestawię czas „warunek musi być spełniony przez X czasu „ to później nie mogę wrócić na 0 sekund . Czas pozostaje 0 przy tworzeniu reakcji jeśli go nie zmienimy
Co oznaczają kolory diody w czujce raz się pali zielona , czerwona ?
Czy to wykrycie ruchu i powrót do stanu czuwania ?
Zasięg czujki rewelacja
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
robertklepacki94
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 14 times
U mnie obecnie czujnik wisi w łazience w rogu, co do czujnika temperatury to normalne ze w tym miejscu zawyża pomiar bo przy suficie najcieplej.
Co do samej czułości to muszę powiedzieć że jestem w szoku, mam delikatnie przeszklone drzwi i musiałem
z czułością zjechać do 40% żeby czujka nie łapała.
Od pierwszego dnia obserwuję też czy nie ma fałszywych wykryć ale nic takiego nie zaobserwowałem.
Dziś i jutro testy zasięgu i czułości na zwierzęta
Co do samej czułości to muszę powiedzieć że jestem w szoku, mam delikatnie przeszklone drzwi i musiałem
z czułością zjechać do 40% żeby czujka nie łapała.
Od pierwszego dnia obserwuję też czy nie ma fałszywych wykryć ale nic takiego nie zaobserwowałem.
Dziś i jutro testy zasięgu i czułości na zwierzęta
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Chyba 0,1s - pytanie po co tak krótki czas?LukiSpajder wrote: Fri May 15, 2026 3:28 am Ma pytanie jaki najmniejszy czas ,,limit czasu’’ można ustawić ?
IMG_0981.jpeg
Odnośnie reakcji, to błąd w Cloud. W kilku innych miejscach jest podobny problem.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
LukiSpajder
Czas taki ustawiłem krótki bo czujnik po wykryciu ruchu ma załączyć światła sterowane modułem WiFi ustawionym jako automat schodowy .klew wrote: Fri May 15, 2026 6:44 amChyba 0,1s - pytanie po co tak krótki czas?LukiSpajder wrote: Fri May 15, 2026 3:28 am Ma pytanie jaki najmniejszy czas ,,limit czasu’’ można ustawić ?
IMG_0981.jpeg
Odnośnie reakcji, to błąd w Cloud. W kilku innych miejscach jest podobny problem.
I tak wykrywa ruch cały czas a moduł WiFi odlicza czas zapalenia od nowa . Dodatkowo w tej lampie ma też czujnik ruchu ale po otwarciu drzwi z garażu łapał za późno . Tak więc został wstawiony czujnik ruchu na przeciwległej ścianie na wprost drzwi obecnie to Auraton Pir Sensor
-
LukiSpajder
Czy u wszystkich dział korekta temperatury w Cloud bo u mnie coś nie chce załapać ?
EDIT:
Dobra dział tylko po chwil nie tak szybko jak w TS

Czy to celowe że tak to działa na innych termometrach od razu bierze pod uwagę korekty ?
EDIT:
Czy to celowe że tak to działa na innych termometrach od razu bierze pod uwagę korekty ?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
TS ma korektę aplikowaną bezpośrednio przez Boxa (więc sam TS nie wie o niej).LukiSpajder wrote: Fri May 15, 2026 12:17 pm Czy u wszystkich dział korekta temperatury w Cloud bo u mnie coś nie chce załapać ?
EDIT:
W PIR jest już zastosowane ustawienie korekty na PIR, więc aby ona się zastosowała, to musi zajść komunikacja między PIR a Boxem (np. wykryty ruch lub zmiana odczytanej temperatury) - w ostateczności trzeba czekać na "heartbeat" - ale te bywają długie.
Najlepsze suple dla Twojego domu