Pytanie dotyczy przeprogramowanego Sonoff S60.
Chciałbym do niego podłączyć lodówkę, ale wtyczka po zaniku zasilania przełącza się na "OFF". Reakcjami udało mi się ustawić ponowne włączenie, ale to wymaga działającego internetu - gdyby jednak po zaniku zasilania router się nie podniósł, to wtyczka pozostanie w stanie OFF, a lodówka popłynie.
Czy jest możliwe przestawienie stanu inicjalnego, albo włączenie pamięci stanu po zaniku zasilania?
Jak ustawić stan przekaźnika po zaniku zasilania
-
kasopey
Last edited by kasopey on Sun May 17, 2026 9:14 am, edited 1 time in total.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Istnieją dwa wytłumaczenia Twojego problemu:kasopey wrote: Fri May 15, 2026 9:31 pm Chciałbym do niego podłączyć lodówkę, ale wtyczka po zaniku zasilania przełącza się na "OFF". Reakcjami udało mi się ustawić ponowne włączenie, ale to wymaga działającego internetu - gdyby jednak po zaniku zasilania router się nie podniósł, to wtyczka pozostanie w stanie OFF, a lodówka popłynie.
Czy jest możliwe przestawienie stanu inicjalnego, albo włączenie pamięci stanu po zaniku zasilania?
1. Masz jakoś dziwnie uszkodzone urządzenie, albo dzieje się coś badzo dziwnego.
2. Przerobiłeś samodzilenie Sonoffa i wgrałeś soft od SGW, albo kupiłeś tak przerobionego Sonoffa.
Stosując brzytwę Ockhama, obstawiam bramkę nr 2
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kasopey
Dokładnie takklew wrote: Fri May 15, 2026 9:53 pm 2. Przerobiłeś samodzilenie Sonoffa i wgrałeś soft od SGW, albo kupiłeś tak przerobionego Sonoffa.
Stosując brzytwę Ockhama, obstawiam bramkę nr 2![]()
Nie wiedziałem, że to ma znaczenie - ESP to ESP - dlatego nie wspomniałem. Nie znalazłem oficjalnej wersji nigdzie dostępnej do kupienia, a równocześnie znalazłem informację, że Zamel "tym razem postawił na zewnętrzny hardware", więc widząc Sonoff S60 zapaliła mi się lampka - wgrać soft i tyle.
Czyli to nie jest jednak takie samo urządzenie?
-
myszektbg
Urządzenie jest takie samo/to samo, ale pewnie 'klew' wyjaśni, albo i nie bo może to być tajemnicą.
Jeszcze gniazdko nie zapamiętuje Ci zapewne po wyłączeniu stanu licznika energii.
A czy sprawdzałeś teraz możliwość zmiany softu na zwykły z GG ?
Jeszcze gniazdko nie zapamiętuje Ci zapewne po wyłączeniu stanu licznika energii.
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
SGW-01 to urządzenie sprzedawane przez Zamel, za które Zamel odpowiada.
Zrobiłeś przynajmniej dwie wątpliwe etycznie rzeczy
1. Pytasz w dziale dotyczącym urządzenia, którego nie posiadasz o problem z Twoim urządzeniem, przez co ktoś może pomyśleć, że SGW mają taki problem.
2. Twoje urządzenie aktualnie przerywa podszywa się pod SGW, używając nazw handlowych oraz nazwy Zamel nielegalnie.
No i osobiście uważam, że gdybyś sam nie miał w tym temacie wątpliwości, to byś wprost napisał że masz przerobiony S60.
W ramach pokuty :p podziel się proszę opisem co i jak zrobiłeś oraz skąd pobrałeś, skąd wiedziałeś gdzie co wgrać? Bo tam nie jest potrzebny tylko jeden plik.
Jak opiszesz, to ja opiszę czemu to nie zadziałało
Zrobiłeś przynajmniej dwie wątpliwe etycznie rzeczy
1. Pytasz w dziale dotyczącym urządzenia, którego nie posiadasz o problem z Twoim urządzeniem, przez co ktoś może pomyśleć, że SGW mają taki problem.
2. Twoje urządzenie aktualnie przerywa podszywa się pod SGW, używając nazw handlowych oraz nazwy Zamel nielegalnie.
No i osobiście uważam, że gdybyś sam nie miał w tym temacie wątpliwości, to byś wprost napisał że masz przerobiony S60.
W ramach pokuty :p podziel się proszę opisem co i jak zrobiłeś oraz skąd pobrałeś, skąd wiedziałeś gdzie co wgrać? Bo tam nie jest potrzebny tylko jeden plik.
Jak opiszesz, to ja opiszę czemu to nie zadziałało
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
kasopey
Dodałem dopisek na początku tematu, że dotyczy przeprogramowanej wtyczki. Jeśli uważasz temat za szkodliwy, to nie mam problemu z jego usunięciem. Zmienić tytułu tematu nie umiemklew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am SGW-01 to urządzenie sprzedawane przez Zamel, za które Zamel odpowiada.
Szukam pomocy czysto prywatnie i technicznie. Nie zamierzam tym handlować czy w jakikolwiek inny sposób zarabiać na tym, ani robić czarnego PRu. Przecież to zwykły, domowy użytek. Wybrałem właśnie Suplę od Zamela, bo uważam ją za świetny system z genialną aplikacją mobilną.klew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am Zrobiłeś przynajmniej dwie wątpliwe etycznie rzeczy
Nie miałem żadnych ukrytych intencji - po prostu podszedłem do tematu czysto technicznie i założyłem, że skoro hardware jest ten sam, to oprogramowanie zadziała tożsamo, dlatego proszę o nieprzypisywanie mi złej woli. Supla jest open source, urządzenie oparte o układ ESP, więc przez myśl mi nie przeszło, że ktoś może mieć z tym problem.klew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am No i osobiście uważam, że gdybyś sam nie miał w tym temacie wątpliwości, to byś wprost napisał że masz przerobiony S60.
Jasne, mogę opisać cały proces. Dokumentowałem go krok po kroku z myślą o przygotowaniu tutorialu, bo była to synteza wiedzy mocno pofragmentowanej w sieci. Jednak po Twoich wypowiedziach - z których wnioskuję, że jesteś powiązany z Zamelem - zacząłem się zastanawiać, czy wrzucenie tego nie skończy się jakimś pismem od ich działu prawnego.klew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am W ramach pokuty :p podziel się proszę opisem co i jak zrobiłeś oraz skąd pobrałeś, skąd wiedziałeś gdzie co wgrać? Bo tam nie jest potrzebny tylko jeden plik.
Jak opiszesz, to ja opiszę czemu to nie zadziałało![]()
Wgrałem w 100% publicznie dostępny firmware, bez żadnych własnych modyfikacji w kodzie i po drodze domyśliłem się już, co technicznie mogło zawieść. Pytanie więc, czy na pewno chcesz, żebym wrzucał tutaj instrukcję w formie linku do YT (bo tak mam przygotowany materiał)?
-
kasopey
Stan licznika jest zapamiętywany i z pobieżnych testów wychodzi, że pobieraną moc liczy poprawnie (homelab biorący około 40W).myszektbg wrote: Sun May 17, 2026 8:23 am Jeszcze gniazdko nie zapamiętuje Ci zapewne po wyłączeniu stanu licznika energii.
Co to znaczy GG?
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Możesz wskazać link, który prowadzi do publicznie dostępnego firmware, o którym piszesz wraz z licencją na jego wykorzystanie?kasopey wrote: Sun May 17, 2026 9:34 amDodałem dopisek na początku tematu, że dotyczy przeprogramowanej wtyczki. Jeśli uważasz temat za szkodliwy, to nie mam problemu z jego usunięciem. Zmienić tytułu tematu nie umiemklew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am SGW-01 to urządzenie sprzedawane przez Zamel, za które Zamel odpowiada.
Szukam pomocy czysto prywatnie i technicznie. Nie zamierzam tym handlować czy w jakikolwiek inny sposób zarabiać na tym, ani robić czarnego PRu. Przecież to zwykły, domowy użytek. Wybrałem właśnie Suplę od Zamela, bo uważam ją za świetny system z genialną aplikacją mobilną.klew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am Zrobiłeś przynajmniej dwie wątpliwe etycznie rzeczy
Nie miałem żadnych ukrytych intencji - po prostu podszedłem do tematu czysto technicznie i założyłem, że skoro hardware jest ten sam, to oprogramowanie zadziała tożsamo, dlatego proszę o nieprzypisywanie mi złej woli. Supla jest open source, urządzenie oparte o układ ESP, więc przez myśl mi nie przeszło, że ktoś może mieć z tym problem.klew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am No i osobiście uważam, że gdybyś sam nie miał w tym temacie wątpliwości, to byś wprost napisał że masz przerobiony S60.
Jasne, mogę opisać cały proces. Dokumentowałem go krok po kroku z myślą o przygotowaniu tutorialu, bo była to synteza wiedzy mocno pofragmentowanej w sieci. Jednak po Twoich wypowiedziach - z których wnioskuję, że jesteś powiązany z Zamelem - zacząłem się zastanawiać, czy wrzucenie tego nie skończy się jakimś pismem od ich działu prawnego.klew wrote: Sun May 17, 2026 8:38 am W ramach pokuty :p podziel się proszę opisem co i jak zrobiłeś oraz skąd pobrałeś, skąd wiedziałeś gdzie co wgrać? Bo tam nie jest potrzebny tylko jeden plik.
Jak opiszesz, to ja opiszę czemu to nie zadziałało![]()
Wgrałem w 100% publicznie dostępny firmware, bez żadnych własnych modyfikacji w kodzie i po drodze domyśliłem się już, co technicznie mogło zawieść. Pytanie więc, czy na pewno chcesz, żebym wrzucał tutaj instrukcję w formie linku do YT (bo tak mam przygotowany materiał)?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
-
kasopey
https://updates.supla.org/?product=4/97 ... L%20SGW-01vajera wrote: Sun May 17, 2026 10:02 am Możesz wskazać link, który prowadzi do publicznie dostępnego firmware, o którym piszesz wraz z licencją na jego wykorzystanie?
Nie pamiętam, co wpisałem w Googla aby to znaleźć, bo link jest z notatek.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Tam jest dosyć wyraźnie napisane, że jest to firmware dla ZAMEL SGW-01, natomiast jakoś nie widzę licencji na publiczne wykorzystanie tego kodu w innych celach?kasopey wrote: Sun May 17, 2026 10:14 amhttps://updates.supla.org/?product=4/97 ... L%20SGW-01vajera wrote: Sun May 17, 2026 10:02 am Możesz wskazać link, który prowadzi do publicznie dostępnego firmware, o którym piszesz wraz z licencją na jego wykorzystanie?
Nie pamiętam, co wpisałem w Googla aby to znaleźć, bo link jest z notatek.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
Więcej informacji tutaj: