Jak ustawić stan przekaźnika po zaniku zasilania

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

kasopey wrote: Sun May 17, 2026 9:34 am
SUPLA nie jest od Zamela - to niezależny projekt.
Ja nie mam z tym problemu, tylko byłem ciekaw jaką ścieżką to poszło.

Soft do SGW nie jest open source. Nie jest też "publicznie dostępny". To że binarkę można sobie bez problemu pobrać, nie daje prawa do jej wykorzystania.

Natomiast wg mnie większe ryzyko prawne stwarza tutaj używanie nazw handlowych.

Osobiście pisałem ten soft i bezpośrednio z Zamelem nie jestem powiązany, ale blisko współpracujemy.

Mógłbyś mi prywatnie udostępnić ten film?
Zastanawiamy się czy by nie udostępnić w wersji open source softu do S60.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

klew wrote: Sun May 17, 2026 12:06 pm
kasopey wrote: Sun May 17, 2026 9:34 am
[...]
Możesz udostępnić, ale ten generowany w GG też działa bardzo dobrze.

Tutaj nie ma żadnej filozofii z wgraniem.
I to bez względu na to, czy wgrywasz soft Zamela, czy GG.
Wystarczy jeden plik (merged przy GG lub plik update z Supli) i nie trzeba nawet gniazdka rozbierać, co może być problematyczne, bo jest dobrze sklejone.
I myślę (bo nie wiem na 100%), że właśnie tak przerobione S60 pojawiły się na portalach aukcyjnych.

Osobiście wybrałbym całkiem inną (legalną) i tańszą alternatywę. Na rynku są dostępne gniazdka S60 pod Zigbee. W połączeniu z bramką Z2S dostajemy taką samą funkcjonalność, jak przy SGW-01. A nawet coś więcej, bo są działające reakcje lokalne i gniazdko działa jako router Zigbee zwiększając zasięg sieci. Na Amazonie ostatnio była promocja (68 zł za dwie sztuki - obecnie 104 zł), z Chin można mieć poniżej 30 zł.
Po co kombinować?
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
kasopey

klew wrote: Sun May 17, 2026 12:06 pm Mógłbyś mi prywatnie udostępnić ten film?
Wysłałem PW.
W udostępnienia wersji OS gorąco zachęcam!
klew

Zibi_007 wrote: Sun May 17, 2026 12:36 pm
Sonoff udostępnia otwartą możliwość zdalnego flashowania?
Zibi_007

klew wrote: Sun May 17, 2026 3:10 pm
Zibi_007 wrote: Sun May 17, 2026 12:36 pm
Sonoff udostępnia otwartą możliwość zdalnego flashowania?
A gdzie ja napisałem, że zdalną? :D
Napisałem tylko tyle, że gniazdka nie trzeba rozbierać ;)
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
klew

Zibi_007 wrote: Sun May 17, 2026 3:13 pm
No to mnie oświeć. Wygrywasz to telepatycznie??? :D

Zakładałem że aby wgrać kabelkami to trzeba gniazdko rozebrać.
Wszytko poza kabelkami, to wgrywanie zdalne (nawet telepatycznie by podpadło pod tą kategorię)
Zibi_007

klew wrote: Sun May 17, 2026 3:17 pm
Zibi_007 wrote: Sun May 17, 2026 3:13 pm
No to mnie oświeć. Wygrywasz to telepatycznie??? :D

Zakładałem że aby wgrać kabelkami to trzeba gniazdko rozebrać.
Wszytko poza kabelkami, to wgrywanie zdalne (nawet telepatycznie by podpadło pod tą kategorię)
Uwaga oświecam! :lol:

Robisz trzy malutkie otworki (0,2 - 0,4 mm - w zależności od tego jakie grube masz pogo).
Przez pogo podłączasz 3,3V, RX, TX. Masy nie potrzebujesz, bo jest na jednym z bolców gniazdka.
Przytrzymujesz przycisk na gniazdku i dociskasz pogo.
Wgrywasz soft czymkolwiek (dobry jest ESP-Flasher bo sam wszystko wykrywa i ustawia).
Po zakończeniu wgrywania można na upartego te dziurki czymś zakleić (choć tych nawet 0,4 mm prawie nie widać). Biała modelina wypełnia bez śladu.

Koniec oświecenia! :lol:

Pokaż mi w powyższym opisie co podchodzi pod rozebranie gniazdka ;)
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Zibi_007 wrote: Sun May 17, 2026 3:35 pm Uwaga oświecam! :lol:

Robisz trzy malutkie otworki (0,2 - 0,4 mm - w zależności od tego jakie grube masz pogo).
Przez pogo podłączasz 3,3V, RX, TX. Masy nie potrzebujesz, bo jest na jednym z bolców gniazdka.
Wgrywasz soft czymkolwiek (dobry jest ESP-Flasher bo sam wszystko wykrywa i ustawia).
Po zakończeniu wgrywania można na upartego te dziurki czymś zakleić (choć tych nawet 0,4 mm prawie nie widać). Biała modelina wypełnia bez śladu.

Zbyszek, trochę to naciągane :lol: Jest mechaniczna ingerencja w obudowę urządzenia :P

Natomiast ja mocno przychylam się do rozwiązania zaproponowanego przez Ciebie w jednym z poprzednich postów - to jest zakup wersji Zigbee. Nie ingerujemy w żaden sposób w urządzenie, mamy CE, a dodatkowo funkcjonalność w postaci wzmacniacza sieci Zigbee.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Zibi_007

Robert Błaszczak wrote: Sun May 17, 2026 3:44 pm
Zibi_007 wrote: Sun May 17, 2026 3:35 pm Uwaga oświecam! :lol:

Zbyszek, trochę to naciągane :lol: Jest mechaniczna ingerencja w obudowę urządzenia :P

Natomiast ja mocno przychylam się do rozwiązania zaproponowanego przez Ciebie w jednym z poprzednich postów - to jest zakup wersji Zigbee. Nie ingerujemy w żaden sposób w urządzenie, mamy CE, a dodatkowo funkcjonalność w postaci wzmacniacza sieci Zigbee.
A ja nie pisałem, że nie ma ingerencji ;-) Pisałem, że nie trzeba rozbierać gniazdka, bo nie trzeba :D
Ten sposób i procedura były opisane w necie na długo zanim pojawiło się na rynku SGW-01.
I to właśnie dlatego, że to gniazdko jest wyjątkowo dobrze klejone i ciężko jest je rozebrać tak, aby nie zostawić śladów.
A tych dziurek nie widać prawie wcale (nawet jak ich nie zakleisz).

Edit: i oczywiście też wolę nie kombinować i wykorzystać te na Zigbee :)
myszektbg

Ale odrobinę wprawy, cierpliwości, dobry sprzęt na warsztacie i gniazdko rozbiera się dobrze a po złożeniu nie ma nawet śladu ingerencji.
:D

Return to “ZAMEL SGW-01”