Mulit DS18B20 and OLED Display

Zybi

W załączniku udostępniam do testów firmware do pomiaru temperatury czujnikami DS18B20 na jednym pinie wraz z wyświetlaniem wartości na wyświetlaczu OLED 0,96" 128x64 SSD1306 pracującym po magistrali I2C.
W wersji testowej możliwe jest podłączenie 3 termometrów (w wersji produkcyjnej 8).

Przy pierwszym uruchomieniu po wgraniu firmware moduł wchodzi w tryb AP. Rozgłasza sieć ESP_SUPLA z hasłem 12345678.
Po wejściu na stronę konfiguracyjną moduł: 192.168.4.1 ustawiamy żądane wartości i zapisujemy.
Dodatkowo mamy możliwość ustawienia adresu wyświetlacza OLED po magistrali I2C, default-owo jest 0x3C oraz własnej nazwy urządzenia.

Firmware skompilowane jest z biblioteką SuplaDevice dla środowiska ARDUINO IDE.

.
wojtas567

Nie wiem jak duże zainteresowanie będzie takim zestawem z OLED-EM ale będziesz miał większe jak i2c przeniesiesz na GPIO 1 i 3.
Wtedy będzie można zrobić małą kanapkę nawet z OLED + ESP01 i 3-żyłowy kabelek do zasilania i DS-ów :). Bez goldpinów to dosyć płaskiej obudowie się zmieści.
Pozdrawiam
Wojtek
Zybi

wojtas567 wrote: Tue Jul 10, 2018 6:48 am Nie wiem jak duże zainteresowanie będzie takim zestawem z OLED-EM ale będziesz miał większe jak i2c przeniesiesz na GPIO 1 i 3.
Wtedy będzie można zrobić małą kanapkę nawet z OLED + ESP01 i 3-żyłowy kabelek do zasilania i DS-ów :). Bez goldpinów to dosyć płaskiej obudowie się zmieści.
Wszystko jest oczywiście do zrobienia.
Tu przedstawiam jedynie wstępne możliwości.
daniel

@Zybi czy mógłbyś udostępnić kod źródłowy?
Zybi

daniel wrote: Sat Jul 14, 2018 9:00 am @Zybi czy mógłbyś udostępnić kod źródłowy?
Straciłbym wtedy całą frajdę z zaskakiwania Was nowymi kompilacjami, a korzystam z ogólnie dostępnych bibliotek - reszta to już własna fantazja.

A firmware rozwija się. Dołożyłem relay-a i button-a oraz sterowanie czasem wyświetlania wyników z pomiaru poszczególnych termometrów.
Ten "Timer period", to będzie "Gate period" w zakresie 1-5 sekund, bo przy obecnym rozwiązaniu serwer chyba ogranicza ten czas właśnie do 5 sekund, a chcę opracować typowego Timer-a do zastosowania w termostacie (ale bez skryptów @fracza-a).

I jeszcze jedno - kompilacje oparte o bibliotekę SuplaDevice nie mają efektu "klekotania" przekaźnika związanego z utratą połączenia z serwerem Supli.

.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
daniel

Zybi wrote: Sat Jul 14, 2018 9:48 am
daniel wrote: Sat Jul 14, 2018 9:00 am @Zybi czy mógłbyś udostępnić kod źródłowy?
Straciłbym wtedy całą frajdę z zaskakiwania Was nowymi kompilacjami, a korzystam z ogólnie dostępnych bibliotek - reszta to już własna fantazja.
Zgadza się, cieszymy się że nas ciągle zaskakujesz nowym softem. Doceniamy ogrom pracy jaki w to wkładasz. Nie ma chyba użytkownika Supli który nie zetknął się z Twoimi kompilacjami. Ogromne dzięki. Jednak fajnie by było gdybyśmy mogli podejrzeć co siedzi w środku. Moglibyśmy uczyć od najlepszych, dostosować fragmenty kodu do swoich potrzeb a z czasem dzielić się swoją wiedzą i rozwiązaniami z całą Społecznością Supli.
Przepraszam za off-topic.
PuteR

Witam, może głupie pytanie zadam, ale jak pod jeden pin mam podłączyć kilka czujników??
slawek

PuteR wrote: Sat Jul 14, 2018 1:58 pm Witam, może głupie pytanie zadam, ale jak pod jeden pin mam podłączyć kilka czujników??
Równolegle
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Zybi

Dalszy rozwój softu - jest już możliwość zdefiniowania pinu do konfiguracji na tym samym pinie co sterownie przekaźnikiem, np GPIO-0, niezależnie od tego jaki typu buttona wybierzemy: monostable, bistable czy gate.

Do softu dla Sonoff-a Touch-a bez "klekotania" już blisko.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

daniel wrote: Sat Jul 14, 2018 12:24 pm
Zybi wrote: Sat Jul 14, 2018 9:48 am
Zgadza się, cieszymy się że nas ciągle zaskakujesz nowym softem. Doceniamy ogrom pracy jaki w to wkładasz. Nie ma chyba użytkownika Supli który nie zetknął się z Twoimi kompilacjami. Ogromne dzięki. Jednak fajnie by było gdybyśmy mogli podejrzeć co siedzi w środku. Moglibyśmy uczyć od najlepszych, dostosować fragmenty kodu do swoich potrzeb a z czasem dzielić się swoją wiedzą i rozwiązaniami z całą Społecznością Supli.
Przepraszam za off-topic.
Licencja GPL zobowiązuje, każdego do publikowania każdej modyfikacji w kodzie. Nawet zmiany kropki czy przecinka.
Tak więc, każdy ma prawo do "podejrzenia".
SUPLA.... Nareszcie w domu.

Return to “Nowości”