[Problem-rozwiązany] Samoistny restart bramki [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

Po ostatniej aktualizacji 3 bramek do 1.5.43 zaczęły się restartować w różnych odstępach czasu, każda w innym. Nic na nich nie było zmieniane w ustawieniach jak również nic nie dodawane. Wgranie 1.5.44 nic nie poprawiło. Czy ma ktoś też taki problem na tych wersjach ?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Mon May 25, 2026 2:54 am Po ostatniej aktualizacji 3 bramek do 1.5.43 zaczęły się restartować w różnych odstępach czasu, każda w innym. Nic na nich nie było zmieniane w ustawieniach jak również nic nie dodawane. Wgranie 1.5.44 nic nie poprawiło. Czy ma ktoś też taki problem na tych wersjach ?
Możesz wgrać na jedną z nich 1.5.42?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Wczoraj aktualizowałem do 1.5.44 i nie miałem żadnego restartu. Uptime 17 godzin, co dokładnie zgadza się z czasem pracy bramki po aktualizacji.

image.png
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
vajera

bokk wrote: Mon May 25, 2026 2:54 am Po ostatniej aktualizacji 3 bramek do 1.5.43 zaczęły się restartować w różnych odstępach czasu, każda w innym. Nic na nich nie było zmieniane w ustawieniach jak również nic nie dodawane. Wgranie 1.5.44 nic nie poprawiło. Czy ma ktoś też taki problem na tych wersjach ?
Zrobiłem zdalną aktualizację (przez VPN) obu moich bramek produkcyjnych i będę je obserwował - póki 2,5h bez restartu.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk

vajera wrote: Mon May 25, 2026 11:39 am
Zrobiłem zdalną aktualizację (przez VPN) obu moich bramek produkcyjnych i będę je obserwował - póki 2,5h bez restartu.
Jak wrócę do domu to sprawdzę z wersją 1.5.42. W sumie bym nie zwrócił uwagi na restarty ale zauważyłem że oświetlenie rgb-cct po restarcie bramki startuje zawsze z koloru zielonego.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

@bokk zapodam Ci alternatywnie do przeanalizowania przypadek którego doświadczyłem osobiście.
Zasilanie bramki. Czym to zasilasz? Mój przypadek polegał na tym ze bramkę kiedyś podłączyłem pod pierwszą z brzegu ładowarkę z gniazdem USB. Dzisiaj też używam podobnych. Jednak okazuje się że sporo takich ladowarek co jakiś czas dokonuje restartu zasilania. A jesli jeszcze bys podłączył taką z QuickCharge to masz taki problem na bank jak restarty bramki. Kolejna rzecz. Pod jedną ładowarkę nie wolno podłączac juz nic innego bo też tak samo może sie dziać. Najlepsze są proste, najtańsze ładowarki 2A z jednym gniazdem USB bez żadnych wodotrysków. Podsumowując... Sprawdź zasilanie bramki
vajera

Coś chyba jest na rzeczy, bo obie moje bramki zrestartowały się mniej więcej po tym samym czasie każda, a że była pomiędzy nimi godzina różnicy, to mogę wykluczyć np. awarię zasilania. Nie zmieniałem im zasilacza a wcześniej potrafiły pracować przez wiele dni. Czas pracy był bardzo równy w przypadku obu bramek i wynosił około 18h i 12 minut, co dziwnym trafem odpowiada 65 535 sekundom - to wydaje się dosyć istotną wskazówką.
Aktualnie wgrałem na nie zdalnie 1.5.45-25/05/2026 i będę obserwował rozwój wypadków, w międzyczasie szukam możliwej przyczyny w kodzie. Pytanie czy ktokolwiek zaobserwował podobne zjawisko na wersji wcześniejszej niż 1.5.43?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
bokk

zzrr wrote: Tue May 26, 2026 10:12 am @bokk zapodam Ci alternatywnie do przeanalizowania przypadek którego doświadczyłem osobiście.
Zasilanie bramki. Czym to zasilasz? Mój przypadek polegał na tym ze bramkę kiedyś podłączyłem pod pierwszą z brzegu ładowarkę z gniazdem USB. Dzisiaj też używam podobnych. Jednak okazuje się że sporo takich ladowarek co jakiś czas dokonuje restartu zasilania. A jesli jeszcze bys podłączył taką z QuickCharge to masz taki problem na bank jak restarty bramki. Kolejna rzecz. Pod jedną ładowarkę nie wolno podłączac juz nic innego bo też tak samo może sie dziać. Najlepsze są proste, najtańsze ładowarki 2A z jednym gniazdem USB bez żadnych wodotrysków. Podsumowując... Sprawdź zasilanie bramki
Od poczatku bramki mam podpiętą do takich samych zasilaczy, specjalnie kupione 3 sztuki do bramek. Zasilacz 20W z jednym wyjściem tak że nic innego nie mam do nich podpięte. Od poczatku chodziły stabilnie ale dziwne aby 3 zasilacze uszkodziły sie jednoczesnie i powodowały restarty bramek.
bokk

vajera wrote: Tue May 26, 2026 11:06 am Coś chyba jest na rzeczy, bo obie moje bramki zrestartowały się mniej więcej po tym samym czasie każda, a że była pomiędzy nimi godzina różnicy, to mogę wykluczyć np. awarię zasilania. Nie zmieniałem im zasilacza a wcześniej potrafiły pracować przez wiele dni. Czas pracy był bardzo równy w przypadku obu bramek i wynosił około 18h i 12 minut, co dziwnym trafem odpowiada 65 535 sekundom - to wydaje się dosyć istotną wskazówką.
Aktualnie wgrałem na nie zdalnie 1.5.45-25/05/2026 i będę obserwował rozwój wypadków, w międzyczasie szukam możliwej przyczyny w kodzie. Pytanie czy ktokolwiek zaobserwował podobne zjawisko na wersji wcześniejszej niż 1.5.43?
Myślałem że to może być obciążenie bramki ale pomimo tego że bramki są różnie obciążone restarty występują na wszystkich. 1 bramka 25 urzadzeń - 54 kanały, 2 bramka 21 urzadzeń - 44 kanały i 3 bramka 11 urządzeń - 19 kanałów

Edit
Niestety na 1.5.45 też wystepują restarty
vajera

bokk wrote: Tue May 26, 2026 12:08 pm
vajera wrote: Tue May 26, 2026 11:06 am Coś chyba jest na rzeczy, bo obie moje bramki zrestartowały się mniej więcej po tym samym czasie każda, a że była pomiędzy nimi godzina różnicy, to mogę wykluczyć np. awarię zasilania. Nie zmieniałem im zasilacza a wcześniej potrafiły pracować przez wiele dni. Czas pracy był bardzo równy w przypadku obu bramek i wynosił około 18h i 12 minut, co dziwnym trafem odpowiada 65 535 sekundom - to wydaje się dosyć istotną wskazówką.
Myślałem że to może być obciążenie bramki ale pomimo tego że bramki są różnie obciążone restarty występują na wszystkich. 1 bramka 25 urzadzeń - 54 kanały, 2 bramka 21 urzadzeń - 44 kanały i 3 bramka 11 urządzeń - 19 kanałów

Edit
Niestety na 1.5.45 też wystepują restarty
Ważne pytanie - czy na każdej z bramek masz zdalny termometr lub przekaźnik? I jeszcze jedno - czy na którejś z nich masz SNZB-02DR2? Jeżeli tak, to czy dostaje temperaturę z lokalnego termometru czy z innej bramki?
Ostatnie - pamiętasz z której wersji robiłeś upgrade?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”