Setup dla początkujących

Wajcha

Cześć Wszystkim,

Zachęcony przez moderatorów tworzę temat z prośbą o pomoc dla kompletnego laika.

Chciałbym zrobić sobie smartDom gdzie z poziomu AppleWatch będę w stanie
1. Otwierać garaż
2. Otwierać bramę wjazdowa
3. Otwierać furtkę
4. Sterować kamerami
5. Sterować światłami
6. Sterować spryskiwaczami do ogrodu

Lista nie jest skończona i z czasem chciałbym dodawać system audio itd - myśle ze to już na później :-) narazie chciałbym zacząć od pkt 1 i powoli „dobudowywać” następne elementy

a) Posiadam Rasberry Pi 3 B (gole bez żadnego OSa), które chciałbym żeby służyło do sterowania
b) server może być na Cloud.supla.org
c) zarejestrowałem się na supli i mam apke w telefonie

Podobno poniższe wraz z gotowymi przekaźnikami pozwoli mi na budowę mojego wymarzonego setupu.

Dlatego proszę o poradę
1. Jak skonfigurować RA PI bo nie mam żadnego OSa tam i włączenie RA PI do prądu i do HDMI nie daje żadnego efektu - tzn monitor nie wykrywa urządzenia. Posiadam kartę pamięci i internet po kablu.
2. Jak zamontować przekaźnik (i jaki) do mechanizmy od bramy. Brama to BIG TOR Stable 1200
3. Jak skomunikować RA PI wraz z serwerem i z przekaźnikiem i smartfonem

umiem programować na poziomie podstawowym - znam trochę ruby i Jave (napisze kalkulator i może coś trochę bardziej zaawansowanego) wiec do końca przygłupem nie jestem :-) ale jeśli chodzi o elektronikę to jestem na etapie „zestawu małego elektronika” lekcja 101 :D

Wszelkie wsparcie będzie bardzo mile widziane!
cino111

Myślę, że jak zaczniesz czytać forum to na wszystko znajdziesz odpowiedź. Jezeli umiesz programować to możesz pobawić się Arduino IDE - viewtopic.php?f=23&t=3559
Np ja używam NodeMCU + gotowe moduły przekaźnikowe i do tego termometry np DS18B20.
Jezeli chcesz wykorzystać Raspberry pi to masz obraz karty https://www.supla.org/pl/download
Wajcha

Dzięki za odpowiedz ale zanim napisałem ten temat szukałem na forum. Nie mam wątpliwości, że częściowo gdzieś odpowiedzi na moje pytania są ale jak nie znasz obrazu to puzzli nie poskładasz.

Ja potrzebuje pomocy naprawdę na poziomie koncepcyjnym bo z Twojej wypowiedzi zrozumiałem pierwsze zdanie i ostatnie chociaż nie do końca :-)
Po co mi ten obraz karty? Nie zamierzam stawiać serwera, nie mam modułu extension 01 i z tego co wiem nie potrzebuje go jeśli nie zamierzam stawiać serwera
Wajcha

Może ujmę to inaczej.

Chciałbym prosić o pomoc i poziom instrukcji ktory zakłada zerową wiedzę na temat jak to zrobić czyli chciałbym, w cudzysłowiu, zejść do poziomu

„Teraz klinik na ta ikonę”

Może jakiś Video tutorial :-)
slawek

A więc co chcesz zrobić z Raspberry?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Wajcha

RA PI ma służyć do sterowania ale nie być serwerem
cino111

Wajcha wrote: Wed Jul 11, 2018 7:37 pm RA PI ma służyć do sterowania ale nie być serwerem
W linku który Ci podałem jest obraz dla Raspberry nie dla serwera tylko dla urządzenia wykonawczego. W pliku config wpisujesz co podłączasz i sterowanie masz juz z pozycji telefonu. Jak dla mnie to jednak nie czytasz :) .
Wajcha

Sama nazwa obrazu karty mówi „extension 01” a w samej instrukcji jest na drugiej stronie narysowany ten moduł a na ostatniej schemat jego budowy.

Podczas rozmowy na kanale FB z chłopakiem z Supli dowiedziałem się, że to extension jest potrzebne tylko jeśli zamierzamy stawiać serwer.

Informacje są niespójne lub ja je złe interpretuje dlatego mimo, że nie mam modułu to zrobiłem obraz karty zgodnie i instrukcją, wsadziłem do RA PI i ... nic - malina się włączyła, zapaliła się dioda ale po podłączeniu HDMI ekran czarny

Czytam, próbubuje - niestety potrzebuje bardziej podstawowej pomocy
Last edited by Wajcha on Wed Jul 11, 2018 8:05 pm, edited 1 time in total.
slawek

RA PI - co to za malina? bo z twojej nazwy nie rozkminiam, a to ważne
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Wajcha

Sorry Sławek
Raspberry Pi 3 B (bez+)

Return to “Pomoc”