ZAMEL SBW-02 Nie można usunąć ikonek + czas załączenia przekaźnika

Büro

Witam,

jestem świeżym użytkownikiem ZAMEL SBW-02 i musze pogratulować bardzo rozbudowanej i fajnej apki. Moj elektryk ustawił mi ten sterownik do otwierania bramy dwuskrzydłowej jako otwieranie furtki (jeden kanał do otwierania drugi do zamykania) bo można tam było ustawić "Czas załączenia przekaźnika" i związku z tym mam dwa małe pytanka.

1. Czas można ustawić tylko albo 30s albo 60s. Nie da się nic zrobić żeby ustawić wartość około 35-40s ? Dodatkowo w trakcie otwierania nie da się go przerwać ??
2. Dodatkwo bawiłem się tym fajnym softem i nawaliłem trochę ikonek do stanu i chciałbym sobie "posprzątać". Widzę ze jak kliknę "Zmień ikonę" to po zaznaczeniu ikon mam możliwość edycji i w oknie edycji jest przycisk usuń. Niestety albo cos złe robie, albo on nie działa. Klikam go, pokazuje się komunikat "Wszystkie kanały oraz grupy kanałów, które używają tej ikony, po jej usunięciu otrzymają ikony domyślne." i ponowne naciśnięcie go nie powoduje żadnych reakcji, a jak kliknę na zatwierdzenie, to okienko znika, ale ikony dalej tam są. Cos złe robie czy to jeszcze nie działa ?

Pozdrawiam.
robertklepacki94
Has thanked: 5 times
Been thanked: 14 times

Dlaczego nie używasz jednego kanału do sterowania jak książka pisze?
Jaki to model napędu?
Posiadasz kontaktrony?
Wziąłem udział w Supla Offline Party 2023
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Supla działa o założenie, że sterujesz wejściem Krok Po Kroku. Podłączenie tego tak jak elektryk to zrobił nie pozwoli na niektóre automatyzacje np. automatycznego zamykania bramy. Dodatkowo przyciski "Otwórz" i "Zamknij" nie będą działały prawidłowo.

Napisz coś więcej dlaczego tak, a nie inaczej zostało to podłączone i jaki masz napęd.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
Büro

Dziękuję wszystkim za odpowiedz. Ja nie bardzo się znam ale z tego co zrozumiałem to jest jakieś stara centralka (na oko z 20 lat) i chyba nie da się tego inaczej podpiąć... Do tej pory działało to w ten sposób ze przekręcało się kluczyk i trzeba było trzymać aż brama się otworzy. Chyba dlatego jest to teraz zrobione że sterownik podtrzymuje "sygnał" przez minutę. W załączniku zdjęcie centralki jeśli to cos komuś podpowie...
A z lżejszych rzeczy. Da się usuwać niepotrzebne ikonki ??
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
robertklepacki94

Według tej instrukcji https://www.rtsouth.co.uk/_img/docs/pdf_1639658135.pdf jest w tej centrali sterowanie krok po kroku na zacisku 30.
Najlepiej sprawdzić i jeśli faktycznie działa to przepiąć sterownik według tej dokumentacji.
Zrzut ekranu 2026-05-28 131613.png
9
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Mirosław F.
Has thanked: 1 time
Been thanked: 22 times

Powinno to być podłączone w ten sposób. Nie wiem czy posiadasz jakieś wyłączniki krańcowe. Możesz sprawdzić multimetrem co pojawia się i kiedy na zaciskach M1 LIMIT SWITCH oraz M2 LIMIT SWITCH i to podłączyć pod IN1 lub IN2
43-200 Pszczyna
ul. Zielona 27
Wsparcie techniczne: 32 211-35-55
robertklepacki94

Jeszcze dodam że chyba trzeba będzie wyłączyć DIP SWITCH 8, ale proszę doczytać w instrukcji bo ma szybko sprawdzałem.

Return to “ZAMEL SBW-02”