[Problem-rozwiązany] Samoistny restart bramki [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Dokładnie, na wszystkich 3 bramkach powód ten sam ( 2x 1.5.42 i 1x 1.5.41)
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

lukasz06 wrote: Sat May 30, 2026 8:43 pm Dokładnie, na wszystkich 3 bramkach powód ten sam ( 2x 1.5.42 i 1x 1.5.41)
To akurat jest normalne, SuplaDevice często resetuje połączenie z serwerem, natomiast najbardziej istotny jest ten czas pracy.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

U mnie 1.5.55 13:39 i nie ma zamiaru się zrestartować na tej bramce co w poprzednich softach nie przekraczała granicy 30min.
zzrr

@vajera a może podnieść jej poprzeczkę troszkę i ją przestawić Full GUI?
Zibi_007
Has thanked: 10 times
Been thanked: 31 times

Niestety nie mogę dołączyć do testów, ale mogę podzielić się swoimi doświadczeniami i obserwacjami.
U mnie restarty zaczęły się zdarzać (a w zasadzie zacząłem je zauważać) od czasu wprowadzenia nowego GUI (może przypadek).
Tak często wgrywałem nowe wersje, które @vajera produkował, że ciężko było to zauważyć.
Dodatkowo u mnie wejście w GUI a później w C&A i dłuższa chwila zabawy z odczytem i zapisem atrybutów zazwyczaj kończy się resetem bramki.To akurat rozumiem, bo sam sobie mieszam, ale jeśli to samo robię przez Telnet, to problem nie występuję. Mogę się bawić nawet kilkadziesiąt minut.
Padło tu wcześniej info o zasilaniu. Tego tropu bym nie odrzucał, choć może się wydać absurdalny na pierwszy rzut oka, szczególnie dla tych, którzy mają dobre zasilacze. Zaraz do tego wrócę, chciałbym tylko zauważyć, że kupujemy różne chińskie "wynalazki", które pewnie nie przechodzą żadnych testów. I mam na myśli tutaj zarówno moduły C6, jak i zasilacze. Jeżeli ktoś ma Xiao, to niech na nim potestuje. U mnie chodzi bez resetu 64 dni (wersja softu co prawda stara - Z2S-1.4.9-06/02/26). Za to w innych resety występują regularnie. No może nie tak, jak w przypadku tych nowych softów (co 30 min.), ale zdarzało się, że co kilka, kilkanaście godzin miałem restart. I teraz wracam do kwestii zasilania. Generalnie samoczynne restarty ESP32-C6 najczęściej wynikają z problemów z zasilaniem, błędów w kodzie lub zwarć na pinach. Błędów w kodzie szuka @vajera, zwarć na pinach raczej nie mamy, bo nic pod układ nie podłączamy, najczęściej nie mamy nawet ich wlutowanych. Zostaje więc zasilanie. Moduły ESP32-C6 podczas transmisji Wi-Fi lub Zigbee pobierają chwilowe piki prądu sięgające kilkuset miliamperów. I tu bym szukał przyczyny. Może okazać się, że czasem zasilanie w tym momencie zawiedzie. Co proponuję? Na początek dobry zasilacz (najlepiej 2A). U mnie to też nie zawsze pomagało. Rozwiązałem to dodając kondensator elektrolityczny (np. 100 µF lub 200(220) µF) oraz ceramiczny (np 100 nF) bezpośrednio przy pinach zasilania (3.3V i GND) modułu, aby zniwelować spadki (zakłócenia) napięcia. Z doborem kondensatorów można poeksperymentować, to tylko moja propozycja, która się u mnie sprawdziła. Pamiętajcie też, że im dłuższy przewód zasilania, tym spadki napięcia mogą być większe (tzw. voltage drop). U mnie powyższe wyeliminowało problem restartów.

Reasumując: proszę nie brać tego co napisałem za prawdę objawioną. To tylko moje (może błędne) obserwacje i doświadczenia. Problem resetów bramki wyeliminowałem u siebie prawie całkowicie (zostały tylko te podczas zabawy C&A w GUI). Jeśli ktoś chce mojej rady, to po pierwsze: stawiamy bramkę na sprawdzonym module, po drugie: zapewniamy odpowiednie zasilanie, po trzecie: stosujemy kondensatory.
Jeśli tu mamy pewność, że wszystko jest OK, to szukamy błędów w kodzie.
@vajera jest taka funkcja

Code: Select all

esp_reset_reason()
. Może by gdzieś w GUI wyrzucić, jaka była przyczyna ostatniego restartu? https://docs.espressif.com/projects/esp ... t_reason_t. Nie wiem, jak dobrze to działa, bo się tym nie bawiłem.
Image Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Image Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036
Robinson74
Has thanked: 13 times
Been thanked: 6 times

vajera wrote: Sat May 30, 2026 8:25 pm
Robinson74 wrote: Sat May 30, 2026 8:17 pm Można się dołączyć do testów?
Z2S-1.5.25-28/04/26
Z2S_Gateway.8MB.OTA.no_logs.update_only.bin
Ponieważ mam tylko bramkę produkcyjną, to nie chciałbym wgrywać wersji merged.
Przydam się czy raczej potrzebujesz merged?
Zacznijmy od tego, jaki masz uptime w tej bramce?
Supla uptime: 85947 s
2 dni temu odciąłem jej zasilanie.
Może pamiętasz, że nie działał mi telnet, ale to był jakiś jednorazowy wybryk.
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

Zbyszek, jak zwykle w punkt.
Co racja to racja ;)
zzrr

Zasilanie to ważna rzecz. Jak przeczytałem ten temat to było pierwsze co przyszło mi do głowy jako potencjalny powód. Tym bardziej że też doświadczyłem z tym kiedyś zabawy nim doszedłem do tego że restarty bramki miałem przez użycie "figlarnego" zasilacza. Zainstalowałem u siebie wersję problematyczną którą zgłosił @bokk i faktycznie na tym samym zasilaniu ustalony przedział softów powodował u mnie restarty w czasie nie przekraczającym 30 minut. Na sofcie np tym 1.5.55(==1.5.41) w tej samej konfiguracji z tym samym zasilaniem bramka leci 15 godzin. Zmieniane też były płytki i zmieniane zasilanie. Zachowanie na konkretnym sofcie powtarzalne bez względu na hardware. Czyli na pewno coś na rzeczy jak to stwierdził @vajera jest lub może już było. Ale ze stwierdzeniem tego to ja czekam aż w którymś momencie @vajera tu napisze... Panowie mam... ;) Ale faktycznie... zasilanie też uważam za rzecz której lekceważyć nie wolno i w razie problemów typu restart zaczynać od tego.
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

bokk wrote: Sat May 30, 2026 6:20 pm U mnie na nowej wersji 1.5.41 z Full GUI
Kolejne sprawdzenie - bez zmian, bramki działają stabilnie bez restartu
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
LukiSpajder
Has thanked: 25 times
Been thanked: 34 times

Wersja 1.5.55 (1.5.41) od aktualizacji bramka się nie zresetowała .
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Return to “Bramka ZigBee”