Na innej płytce włączyłem jeszcze raz tą wersję gdzie poszły te zmiany co były w diff od AI żeby wykluczyć jakąś swoja pomyłkę przy drugim podejściu. Bo za pierwszym razem bramkę wyłączyłem z tą wersją w 58 minucie.
EDIT:
No niestety znowu restart
Moderator: vajera
Mam jeszcze jeden trop, ale potrzebuję tej Twojej czujkizzrr wrote: Thu Jun 04, 2026 10:04 pm @vajera
Na innej płytce włączyłem jeszcze raz tą wersję gdzie poszły te zmiany co były w diff od AI żeby wykluczyć jakąś swoja pomyłkę przy drugim podejściu. Bo za pierwszym razem bramkę wyłączyłem z tą wersją w 58 minucie.
EDIT:
No niestety znowu restartCzyli te zmiany z diffa nie pomagają.
Oczywiście. Ok. 14tej. będę w domu. Teraz tak się zastanawiam czy przypadkiem ta bramka z PIR o której mówiłem co chodzi prawie dwa tygodnie czy ja jej aby wlasnie nie zostawiłem z wyłączonym GUI bo wiedziałem że i tak nikt nie będzie używał. Hmm. Wydaje mi sie że ja juz to sprawdzałem na samym początku jak było to zgłoszone jeszcze na etapie 1.5.46. i bez GUI te restarty nie występują. Ale oczywiście, sprawdzimy.vajera wrote: Fri Jun 05, 2026 5:32 amMam jeszcze jeden trop, ale potrzebuję tej Twojej czujkizzrr wrote: Thu Jun 04, 2026 10:04 pm @vajera
EDIT:
Wgraj wersję 1.5.66, sparuj z nią czujkę PIR, wyłącz GUI (całkowicie), uruchom ponownie bramkę i poczekaj.
Też mi się tak wydaje, ale chciałbym domknąć pewien rozdział - dziękuję.zzrr wrote: Fri Jun 05, 2026 5:51 amOczywiście. Ok. 14tej. będę w domu. Teraz tak się zastanawiam czy przypadkiem ta bramka z PIR o której mówiłem co chodzi prawie dwa tygodnie czy ja jej aby wlasnie nie zostawiłem z wyłączonym GUI bo wiedziałem że i tak nikt nie będzie używał. Hmm. Wydaje mi sie że ja juz to sprawdzałem na samym początku jak było to zgłoszone jeszcze na etapie 1.5.46. i bez GUI te restarty nie występują. Ale oczywiście, sprawdzimy.vajera wrote: Fri Jun 05, 2026 5:32 amMam jeszcze jeden trop, ale potrzebuję tej Twojej czujkizzrr wrote: Thu Jun 04, 2026 10:04 pm @vajera
EDIT:
Wgraj wersję 1.5.66, sparuj z nią czujkę PIR, wyłącz GUI (całkowicie), uruchom ponownie bramkę i poczekaj.
To teraz wyłącz, proszę, GUI całkowicie i uruchom bramki ponownie.LukiSpajder wrote: Fri Jun 05, 2026 7:08 am U mnie dwie bramki się zresetowały ver.1.5.66
Tyle od wgrania powinno być :
IMG_1104.jpeg
A jest :
IMG_1103.jpeg
GUI full włączone
Code: Select all
heap_caps_check_integrity_all(true);
Dzięki za podpowiedź - spróbuję to wykorzystać.klew wrote: Fri Jun 05, 2026 7:40 am @vajera a probówałeś może dodać te metody sprwadzające integralność heapa cyklicznie, np. w każdym loopie?Nie wiem jak często odpalasz ten "mem check", ale z logów ywdaje mi się, że dość "sporadycznie". Nie używałem tych metod, ale jeśli taki check nie zajedzie wydajności i zrobisz to co iterację, to powinno być dużo łatwiej namierzyć co w danym problematycznym cyklu się wydarzyło.Code: Select all
Póki co dodałem ten check przed wyświetleniem stanu pamięci w GUI (co 60 sekund) - w teorii ten parametr true powinien spowodować wyświetlenie wszystkich błędów sterty. Problem w tym, że jedna z moich bramek produkcyjnych działa już 16h bez przerwy, a testowa nie chce się zresetować, pomimo że podłączyłem do niej kilka bardzo "agresywnie" komunikujących się urządzeń ZigBee.klew wrote: Fri Jun 05, 2026 7:40 am @vajera a probówałeś może dodać te metody sprwadzające integralność heapa cyklicznie, np. w każdym loopie?Nie wiem jak często odpalasz ten "mem check", ale z logów ywdaje mi się, że dość "sporadycznie". Nie używałem tych metod, ale jeśli taki check nie zajedzie wydajności i zrobisz to co iterację, to powinno być dużo łatwiej namierzyć co w danym problematycznym cyklu się wydarzyło.Code: Select all
Oczywiście że ok.vajera wrote: Fri Jun 05, 2026 8:53 am
Póki co dodałem ten check przed wyświetleniem stanu pamięci w GUI (co 60 sekund) - w teorii ten parametr true powinien spowodować wyświetlenie wszystkich błędów sterty. Problem w tym, że jedna z moich bramek produkcyjnych działa już 16h bez przerwy, a testowa nie chce się zresetować, pomimo że podłączyłem do niej kilka bardzo "agresywnie" komunikujących się urządzeń ZigBee.
W związku z tym prośba do @zzrr o małą zmianę planów:
1. Wgraj, proszę, 1.5.67, GUI + czujka PIR i spróbuj złapać logi? Zobaczymy, czy ta funkcja heap_caps_check_integrity_all() dostarczy nam nowych danych?
2. Wyłącz GUI, zrestartuj bramkę i dalej obserwuj sytuację, ok?