Kanał tekstowy, to kanał tekstowy. To nie będzie suwak, wartość %, ani nic takiego. Na "dwukierunkowym" będziesz mógł po prostu wpisać dowolną wartość tekstową i wysłać do urządzenia.Bania wrote: Tue Jun 02, 2026 5:26 pm Moim zdaniem jeśli chodzi o KTXT:
a) jednostronny:
- wyświetlanie statusu urządzenia
- wyświetlanie logów krytycznych
b) dwustronny:
- dowolność nastaw: zadana wilgotność, zadana wartość procentowa (lub inne jednostki)
- bardzo przyszłościowo można wykorzystać ten kanał do "suwaka" trybów pracy np. AUTO - MANUAL - STOP, aktualnie mamy pozycję tylko włącz i wyłącz
- wpisywanie kodów IR, np. chce mieć zdalny włącz / wyłącz klimatyzacji, więc bez sensu za każdym razem resetować urządzenie, wchodzić w tryb konfiguracji, wprowadzać kod, sprawdzać czy działa...
KLOP, KPOP..... KTOP ?
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Chodziło mi bardziej o propozycję, jak szerzej można zastosować taki kanał. Nie tylko tekst, który jest wyświetlamy lub tekst który jest wpisywany, bo to bardziej dotyczy urządzenia DIY. Taki kanał "dwukierunkowy" można zastosować jako "input", bo wprowadzamy tekst (liczby), więc można zrobić z niego praktycznie każda funkcję "zadaną". Kanał jest zablokowany np. tylko na wprowadzenie liczb, więc mogę stworzyć urządzenie pilnujące wilgotności w domu, wilgotności gleby, w ilu procentach coś ma być osiągnięte np. otwarcie zaworu w ogrzewaniu, czas włączonego światła w domu... Pomysłów jest masa
https://github.com/anarhbania/Supla
-
klew
PR Rafała na razie dodaje tylko kanał read-only. Wydaje mi się że nie ma potrzeby, aby te funkcje RO i RW były przełączalne w Cloud. Ich działanie jest na tyle różne, że rodzaj i funkcję może po prostu określić urządzenie.
Temat RW, czy ogólnie inputów generycznych jest dużo szerszy, ale poza PR, także na razie bym się na nim nie skupiał, tylko wrócił do rozmowy o wariancie RO.
Aktualnie tam praktycznie nie ma ustawień (poza historią) oraz nie ma formatowania tekstu. Są 255 B na ciąg znaków utf-8. Urządzenie nie pamięta ostatniego stanu.
Ktoś ma jakieś inne potrzeby?
Temat RW, czy ogólnie inputów generycznych jest dużo szerszy, ale poza PR, także na razie bym się na nim nie skupiał, tylko wrócił do rozmowy o wariancie RO.
Aktualnie tam praktycznie nie ma ustawień (poza historią) oraz nie ma formatowania tekstu. Są 255 B na ciąg znaków utf-8. Urządzenie nie pamięta ostatniego stanu.
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Myślę, że na początek to zupełnie wystarczy.klew wrote: Wed Jun 03, 2026 6:42 am PR Rafała na razie dodaje tylko kanał read-only. Wydaje mi się że nie ma potrzeby, aby te funkcje RO i RW były przełączalne w Cloud. Ich działanie jest na tyle różne, że rodzaj i funkcję może po prostu określić urządzenie.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
klew
Problem jest taki, że łatwiej jest coś dodać od razu, niż potem to rozbudowywać
Obecnie text leci w gołym "extended value". Przykładowo można to teraz jeszcze zmienić, aby leciała jakaś struktura z kilkoma bajtami zarezerowwanymi + 250 B tekstu. Wtedy na jednym z tych bajtów można w przyszłości dodać np.
GPT_FORMAT_PLAIN_UTF8 0
GPT_FORMAT_SIMPLE_HTML 1
itd.
Albo drugi bajt można użyć jako "IconStateId". Wtedy urządzenie mogłoby przesyłać config w którym zgłasza ile stanów wspiera kanał GPT i user mógłby sobie w Cloud wgrać właśną ikonę na X stanów, a urządzenie wysyłając komunikat tekstowy by dodatkowo dokładało info o numerze ikony stanu.
Może można też przewidzieć możliwość uploadu ikon z urządzenia na serwer? Aktualne ikony w SVG mają od kilkuset B do kilkudziesięciu kB. Takie kilka sztuk po kilka kB raczej można by "upchać" na ESP. Wtedy można zrobić raport stanu urządzenia na wypasie
Albo można do GPT zaplanować np. kilka gotowych zestawów ikon np. o 10 stanach. Wtedy można wrzucić np. zestaw "severity" i dorzucić ikony: "none", "info", "warning", "error", "critical error" (5 stanów). Taki takał GPT rejestrowałby się z defaultIconId odpowiadającej temu zestawowi a soft by ustawiał numer stanu ikony w każdej wiadomości. Inne pomysły, to ikony na kierunek wiatru (8 + brak), zwykłe numerki 0..9 (jak przy AT), "kropki" w różnych kolorach, jakiś "progress bar" z 10 poziomami (np.w wariantach kołowy, pionowy, poziomy). Inne pomysły? Emotki
Takie coś byłoby relatywnie proste do zrobienia na obecnym etapie. Ale jeśli zaakceptujemy obecne PR i to już będzie oficjalnie wydane, to dodanie takiego bajera będzie trudniejsze.
Jak tego teraz nie dodamy, to w przyszłości będzie trzeba się nagimnastykować gdy będziemy chcieli to dodać
Dlatego nie pytam, co jest dobre na początek, tylko jak i do czego chcecie tego używać? Jakie opcje/warianty/konfiguracja mogłyby być przydante?
Podobnie temat wariantu "RW" nie jest poruszony po to, aby to teraz Rafał dodawał do PR, tylko aby w przyszłości to się wszystko ze sobą nie gryzło.
-
Bania
@klew
Bardzo dobry pomysł, można z Supli zrobić coś na zasadzie SCADA. Wizualny stopień napełnienia zbiornika itp. Więc na jeden kanał wystarczy jeden bajt informujący o typie informacji.
Co do ikon to moim zdaniem można ustawić to w cloud, podobnie jak ustawiamy typ kanału. Dla wartości 0 dana ikona, dla wartości 1 inna ikona. Można też wrzucić "link zewnętrzny" do ikony, ponieważ jest niemal nieograniczona ilość dostępnych ikon
Bardzo dobry pomysł, można z Supli zrobić coś na zasadzie SCADA. Wizualny stopień napełnienia zbiornika itp. Więc na jeden kanał wystarczy jeden bajt informujący o typie informacji.
Co do ikon to moim zdaniem można ustawić to w cloud, podobnie jak ustawiamy typ kanału. Dla wartości 0 dana ikona, dla wartości 1 inna ikona. Można też wrzucić "link zewnętrzny" do ikony, ponieważ jest niemal nieograniczona ilość dostępnych ikon
-
klew
Linków zewnętrznych na pewno nie zrobimy. Unikamy tego typu tematów, bo potem ktoś coś podstawi i pobierze się niewiadomo co.Bania wrote: Wed Jun 03, 2026 9:38 am @klew
Ikony są albo nasze z serwera, albo ręcznie wgrywane przez usera z potwierdzeniem praw własności itp.
Predefiniowane zestawy ikon mają tą zaletę, że możesz je wybrać w sofcie na urządzeniu i potem ktoś kto ten soft wgra, to wszystko będzie działać. Jak dasz instrukcję: na pierwszy slot wgraj ikonę A, na drugi B, na trzeci C itd, to łatwo o błąd i niepotzrebne pytania.
Ja bym poprosił te "kropki" w różnych kolorach, jakiś "progress bar" z 10 poziomami (np.w wariantach kołowy, pionowy, poziomy).. No i emotki oczywiście
Na to mam już pomysł i konkretne zastosowanie.
Podoba mi się pomysł z dodaniem większych możliwości wyświetlania i konfiguracji już na początku, bo myślałem, że skończy się na czymś na wzór SMSów.
@vajera - tutaj pomysł, który mi już dawno chodził po głowie, a teraz będzie możliwy. Bramka przy rejestracji mogłaby dodawać kanał tekstowy z informacjami o stanie, ilości wolnej pamięci, liczbie podłączonych urządzeń (kanałów). I tak jak, IAS ZONE NOTIFICATIONS wrzucić gdzieś na koniec. O statusie "syrenki" nie wspomnę, bo to się rozumie samo przez się
Bardzo się cieszę, że coś "drgnęło" w temacie. @[email protected], @klew - dziękuję i kibicuję
Podoba mi się pomysł z dodaniem większych możliwości wyświetlania i konfiguracji już na początku, bo myślałem, że skończy się na czymś na wzór SMSów.
@vajera - tutaj pomysł, który mi już dawno chodził po głowie, a teraz będzie możliwy. Bramka przy rejestracji mogłaby dodawać kanał tekstowy z informacjami o stanie, ilości wolnej pamięci, liczbie podłączonych urządzeń (kanałów). I tak jak, IAS ZONE NOTIFICATIONS wrzucić gdzieś na koniec. O statusie "syrenki" nie wspomnę, bo to się rozumie samo przez się
Bardzo się cieszę, że coś "drgnęło" w temacie. @[email protected], @klew - dziękuję i kibicuję
Wiesz, że Supla obsługuje Zigbee? Wstąp do Klubu Promila: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18018
Szukasz nowego GG? Jest tutaj: https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=18036-
Bania
@klew
Masz rację, lepiej stosować własne grafiki, żeby uniknąć ewentualnego problemu z prawami autorskimi.
Co myślicie ewentualnie nad symbolami typu GIF, bo można zrobić symbol gdy urządzenie jest w trybie stop, a gdy pracuje to symbol wykonuje konkretny ruch?
Masz rację, lepiej stosować własne grafiki, żeby uniknąć ewentualnego problemu z prawami autorskimi.
Co myślicie ewentualnie nad symbolami typu GIF, bo można zrobić symbol gdy urządzenie jest w trybie stop, a gdy pracuje to symbol wykonuje konkretny ruch?
-
klew
Nie rozumiem. GIF to sposób zapisu obrazków (tak jak png, jpg, itd).Bania wrote: Fri Jun 05, 2026 8:22 am Co myślicie ewentualnie nad symbolami typu GIF, bo można zrobić symbol gdy urządzenie jest w trybie stop, a gdy pracuje to symbol wykonuje konkretny ruch?
Co to ma do symboli "stop" i innych? Jaki związek ma np. "tryb stop" z kanałem GPT?