Brak połączenia z Cloud

cdamian

Cześć, mam problem ze sterownikiem. Mam łącznie około 30 różnych sterowników i tylko ten ma ten problem... Mianowicie, mam lokalkną instancję Supla Cloud postawioną na Synology. Musiałem zrestartować router i kontenery i pojawił się problem z tylko tym jednym sterownikiem. Sytuacja wygląda tak, że sterownik jest połączony do wifi (widzę go jako klienta w routerze i w miejscu gdzie się znajduje jest 100% zasięgu wifi) natomiast nie potrafi się połączyć z cloudem przez co dioda status ciągle powoli mruga...
Czego już próbowałem:
- robiłem rekonfiguracje od nowa,
- robiłem mu hard reset,
- odłączałem od zasilania na kilka minut,
- usunąłem urządzenie z Cloud'a i próbowałem dodać na nowo.
Wszystko powyższe bez efektu, cały czas z uporem maniaka Last state jest na "Connecting" i z logów które widzę w dockerze nie mam prób łaczenia się z IP sterownika na porty 2015.
Dla sprawdzenia czy może podczas konfiguracji coś robię źle, na próbę przekonfigurowałem dwa inne sterowniki (ROWi SRW) i wszystko działa bez problemowo.

Czy ktoś ma pomysł co może być przyczyną?
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

Może router niedomaga, odłącz kilka innych urządzeń i zobacz co wtedy, masz pewność, że łączy się do sieci 2.4Ghz?
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Pokaż screen z www urządzenia na którym widać last state.
Upewnij się że nasz tam zasięg sieci 2,4 GHz.
Urządzenie będzie się łączyć na porcie 2016, ale najpierw musi być podłączone do wifi i dostać adres IP (będzie je widać na routerze na liście klientów,).

Ogólnie dużo routerów ma limit urządzeń niecałe 30 i takie objawy też mogą wystąpić. Tutaj możesz np wyłączyć testowo połowę urządzeń, zresetować router i zobaczyć czy SBW się podłączy
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
cdamian

Co do screena, podeślę jak wrócę do domu.
Co do samego routera i sieci to zdaję sobie sprawę z limitów na routerach. Ten konkretny sterownik podpięty jest akurat nie pod AP tylko pod główny router (mam sieć mesh) i router ma podpiętych tylko 8 urządzeń (klientów) gdzie limit wynosi 100-150, więc to nie to. Oczywiście wszystkie suple podpięte są pod sieć 2.4 i ten konkretny sterownik też - widzę go na liście klientów jako POŁĄCZONY. Jakimś dziwnym problemem jest to, że połączony do sieci jest natomiast do clouda jakby nawet nie próbował uderzać.
klew

A nie masz czegoś z sieciami LAN namieszane?
Jak sbw jest podłączony do routera, to na routerze sprawdź jego IP i puść ping z kompa gdzie masz serwer SUPLI
cdamian

Tak, to też sprawdzałem, to nie ograniczenie sieciowe bo ping z synology normalnie odpowiada. To jest dość dziwne bo ten sterownik działał jakiś rok albo dwa i wczoraj po restarcie routera po prostu się nie może połączyć.

PING 192.168.0.176 (192.168.0.176) 56(84) bytes of data.
64 bytes from 192.168.0.176: icmp_seq=1 ttl=64 time=117 ms
64 bytes from 192.168.0.176: icmp_seq=2 ttl=64 time=34.7 ms
64 bytes from 192.168.0.176: icmp_seq=3 ttl=64 time=56.8 ms
64 bytes from 192.168.0.176: icmp_seq=4 ttl=64 time=79.2 ms
64 bytes from 192.168.0.176: icmp_seq=5 ttl=64 time=104 ms
cdamian

Teraz z głupoty włączyłem opcję rejestracji urządzeń w Cloud (wczoraj oczywiście też miałem to włączone) i sterownik pojawił się w cloud, w logach kontenera serwera też widzę poprawne logi. Nadal jednak dzieje się coś innnego... Sterownik średnio co minutę rozłącza się i podłącza ponownie a kiedy jest stan "połączony" to akcje nie działają...
klew

Wrzuć screen z widocznym last state. I pokaż co w logach serwera widać
cdamian

Naprawione, błąd polegał na tym, że nie zarezerwowałem IP tableta z Fully Kiosk Browser i po resecie routera, SBW dostał IP tableta przez co Home Assistant bombardowało go requestami z którymi sterownik sobie nie radził i ciągle się restartował. Poprawiłem problem z IP i wszystko działa jak należy.

Sorry za problem, dzięki za pomoc i poświęcony czas.
klew

cdamian wrote: Sun Jun 07, 2026 3:55 pm Naprawione, błąd polegał na tym, że nie zarezerwowałem IP tableta z Fully Kiosk Browser i po resecie routera, SBW dostał IP tableta przez co Home Assistant bombardowało go requestami z którymi sterownik sobie nie radził i ciągle się restartował. Poprawiłem problem z IP i wszystko działa jak należy.

Sorry za problem, dzięki za pomoc i poświęcony czas.
SBW nie powinien w żaden sposób reagować na takie requesty. On tylko na ping odpowiada w normalnym trybie. Chyba że ilość pakietów była tak duża, że mu atak DoS zarobiłeś :p

Return to “ZAMEL SBW-01”