Interwał zapisywanej historii dla kanałów - 5, 10, 15 min?

klew
Has thanked: 136 times
Been thanked: 137 times

Obecnie historia dla kanałów jest zapisywana co 10 min. Czasem pojawiają się głosy, aby na prywatnych serwerach można było sobie to konfigurować na mniejszą wartość.

Będziemy potrzwebowali zmienić sposób zapisu historii tak, aby zrealizować dwa cele:
- Zapis o pełnych godzinach, czyli np o 12:00, 12:15, itd.
- Finalnie potrzebujemy mieć dane co 15 min.

Potrzebne to jest do liczników energii oraz liczników implusów.

Można to zrealizować na kilka sposobów. Np.
1. Zapis robimy po prostu co 15 min :)
2. Zapis robimy co 5 min
3...

Przy 1 robimy trochę krok wstecz, bo obecnie mamy zapis co 10 min, a tutaj by to było wydłużone do 15 min. Będzie to działać, serwery będą trzymać trochę mniej danych, ale użytkownik będzie miał mniejszą "rozdzielczość".
Przy 2 cele też są zrealizowane, użytkownik nawet dostanie 2x większą rozdzielczość, ale za to kosztem przechowywania 2x większej ilości danych na serwerach...

No i robiąc taką zmianę, w zasadzie powinno dać się umożliwić zmianę interwału zapisu na prywatnych serwerach, bo skoro apki/cloud i tak będą musiały ogarniać różne interwały (np. nowe 5 min i stare 10 min), to pewnie niewiele to się będize różnić od udostępnienia opcji 1, 2, 5, 15 min - do konfiguracji na prywatnych serwerach.

Z powodów technicznych, chyba najłatwiej by nam było, gdyby przejść na zapis co 15 min (przynajmniej na publicznych serwerach).

Co o tym myślicie? Czy dla liczników energii, liczników impulsów (i pewnie KLOP) ma to dla Was duże znaczenie, czy będą 4 słupki na godzinę, czy 6?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
shimano73
Been thanked: 1 time

A czy jest rozważana możliwość przekierowania zapisu historii na prywatny "nośnik" aby nie zaśmiecać serwera publicznego np na SD4Linux
W elektronice jak nie wiadomo o co chodzi to zwykle chodzi o zasilanie

Wezmę udział w Supla Offline Party 2024 :)
klew

shimano73 wrote: Fri Jun 12, 2026 10:07 am A czy jest rozważana możliwość przekierowania zapisu historii na prywatny "nośnik" aby nie zaśmiecać serwera publicznego np na SD4Linux
Obawiam się, że to by było zbyt złożone.
Po stronie serwerów mamy już gotowy mechanizm do zapisywania danych na innym serwerze. W zasadzie wszystkie publiczne serwery tak pracują od ~kilku miesięcy.

Natomiast ten "nośnik" musi być dostępny w sieci, tak aby serwer/cloud mogły się do niego dostać. Apki z niego też pobierają dane (za pośrednictwem Clouda).

Ogólnie technicznie nam taka opcja by raczej nie pomogła, bo z tego skorzystałaby garstka osób. Już prościej po prostu prywatny serwer postawić.
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Dodam z mojej strony, że głównym powodem takich zmian są taryfy, które chcemy w końcu wprowadzić.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

Z mojej strony mam licznik energii i wody na ergo cam oraz kilka gosund. Dla mnie np jeśli byłyby 4 słupki czy 3 na godzine nie ma znaczenia bo nie potrzebuje tak szczegółowego raportu dla licznika energii głównego starczy mi miesięczny dla gosunda starczy info z godziny a nie muszę mieć przebiegu co ileś tam min. Pytanie czy rozwiązaniem nie byłoby dodanie opcji o której kiedyś pisałem a mianowicie kasowanie historii np po 24h i tu wybiera użytkownik. Np t/h czy też ciśnienie nie potrzebuje znać z np miesiąca czy tygodnia wstecz
pzygmunt wrote: Fri Jun 12, 2026 10:37 am Dodam z mojej strony, że głównym powodem takich zmian są taryfy, które chcemy w końcu wprowadzić.
Czyli supla będzie płatna ?
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
klew

myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 11:52 am
pzygmunt wrote: Fri Jun 12, 2026 10:37 am Dodam z mojej strony, że głównym powodem takich zmian są taryfy, które chcemy w końcu wprowadzić.
Nie wiem czy URE nam to zatwierdzi :lol:

Chodzi o wprowadzenie obsługi taryf energetycznych, w stylu G12, G12w, itd :)
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Fri Jun 12, 2026 11:55 am
myxhir wrote: Fri Jun 12, 2026 11:52 am
Nie wiem czy URE nam to zatwierdzi :lol:

Chodzi o wprowadzenie obsługi taryf energetycznych, w stylu G12, G12w, itd :)
Ok czyli to był duzy skrót myślowy :) ale btw serio może warto jak będzie się nudzili ( czyli nigdy ) rozważyli opcje auto kasowania historii :) np codziennie o północy
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
Mmof
Has thanked: 34 times
Been thanked: 4 times

Osobiście dla mnie może być co 15 minut oczywiście większość co niektórzy będą za częstszym zapisem. Tylko tak naprawdę mały % użytkowników nagminnie tam zagląda 😉 .
A jeżeli to ma być wstępem do taryf to zróbcie tak aby wam było najprościej.
Zapraszam na Facebook do wspólnej pomocy mniej zawansowanym użytkownikom Supla.
https://www.facebook.com/groups/suplazamel
https://www.facebook.com/groups/supladiy
https://www.facebook.com/groups/suplaauraton
cinas
Has thanked: 3 times
Been thanked: 7 times

Ja bym zachował zapis 10 minut
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Dla liczników energii elektrycznej jak najbardziej zapis co 15 minut (o "pełnych piętnastkach"). Natomiast zastanawiam się, czy dla wodomierzy (czyli liczników impulsowych) taki interwał nie będzie zbyt długi.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl

Return to “Ogólna dyskusja”