Elektrozawór + SUPLA

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

djalex wrote: Fri Jun 12, 2026 10:46 pm ...
Robiłem EDIT mojego posta więc nie doczytałeś do końca ;) W przypadku zaworu na 230V, napięcie które się pojawia na "tym drugim przewodzie to ok 203V - i po zamknięciu krańcówki zjeżdża oczywiście do 0. Każde urządzenie wykrywające zbocze opadające zareaguje - i to można wykorzystać.
Nie potrafię się jednak wypowiedzieć tak aby nie wprowadzić w razie czego w błąd bo nie miałem do czynienia z zaworem 230V.
djalex wrote: Fri Jun 12, 2026 10:31 pm ....I ten fakt można wykorzystać do sygnalizacji - wystarczy jakiekolwiek urządzenie, które wykrywa zbocze opadające - ja do tego używalem przetwornika sygnał ciągły na impuls firmy F&F PSI-02
Wychodzi że skoro działa jest to jakaś opcja.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

@djalex ale ten zawór ma dwa przewody fazowe+ N. Więc steruje się nim identycznie jak roletą.
Nie wiem co przekaźnik bistabilny tu da. Raczej dwa ;). Do tego musisz wyłączyć poprzedni aby drugi uruchomić. Ogólnie nie czaje tej koncepcji.

Kanał rolety poza błędną wizualizacją, jest tutaj idealny. Masz stan, % otwarcia, możesz normalnie tym sterować bez żadnych kombinacji
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
myxhir
Has thanked: 6 times
Been thanked: 9 times

klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:27 am @djalex ale ten zawór ma dwa przewody fazowe+ N. Więc steruje się nim identycznie jak roletą.
Nie wiem co przekaźnik bistabilny tu da. Raczej dwa ;). Do tego musisz wyłączyć poprzedni aby drugi uruchomić. Ogólnie nie czaje tej koncepcji.

Kanał rolety poza błędną wizualizacją, jest tutaj idealny. Masz stan, % otwarcia, możesz normalnie tym sterować bez żadnych kombinacji
Ja bym to też zrobił na rolecie czas ,zamknięcia i otwarcia można zmierzyć jak będzie to na stole. Poza tym wg opisu to urządzenie pobiera prąd przy zmianie pozycji a potem już nie potrzebuje wysterowania
Spełniony Automatyk / Mąż / Świeżo Upieczony Ojciec
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

klew wrote: Sat Jun 13, 2026 7:27 am @djalex ale ten zawór ma dwa przewody fazowe+ N. Więc steruje się nim identycznie jak roletą.
Trzeba zastosować przekaźnik ze stykami przełącznymi NO/NC. Uwierz że to działa bo tak mam zrobione.
A co do kanału rolety - owszem widać procentowe otwarcie (na podstawie czasu więc to też nie jest mega dokładne i odzwierciedla dokładnie rzeczywistość), ale do czego to potrzebne? Taki zawór albo jest otwarty na 100% albo zamknięty. Kto tego używa do regulacji przepływu? Chyba nikt. Jak dla mnie słaby argument. Do tego błędna wizualizacja - już kilka lat temu się o to proszono by dodać funkcję otwierania/zamykania zaworu. Niczym się nie różni od sterowania roletami bo to dokładnie ta sama zasada działania silnika/napędu - faza na jeden przewód silnik kręci w jednym kierunku, faza na drugi - kręci w drugim kierunku. Nie znam się ale pewnie jedyna różnica byłaby we wprowadzeniu innej wizualizacji. 10 lat Supli a tu dalej taką "protezę" trzeba stosować? Słabo
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

djalex wrote: Sat Jun 13, 2026 2:33 pm kierunku. Nie znam się ale pewnie jedyna różnica byłaby we wprowadzeniu innej wizualizacji. 10 lat Supli a tu dalej taką "protezę" trzeba stosować? Słabo
Są kanały zaworu, ale je uruchomisz tylko na DIY. A dorobienie dla takiego kanału obsługi dwóch przekaźników to zadanie które większość osób przerasta.

Przekaźnik bistabilny no nc będzie miał tą wadę, że zawsze będzie podawał napięcie na zawór, a sterownik roletowy nie.

Tylu rzeczy nam nadal brakuje. A stale siedzi nad tym tyle osób. Zaskakujące że nadal są takie braki...
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
zzrr

Autor tematu w sumie pytał o rozwiązanie ON/OFF zaworu. Moim zdaniem przy zaworze sterowanym 230V SRW-01 tak jak proponował @klew załatwia sprawę, dodatkowo w przyszłości można coś pokombinować i dołączyć do styków jakieś krańcówki. Ale to nawet nie po to by odłączać napięcie podawane na silnik bo to już w tych zaworach załatwia układ wewnętrzny w zaworze, tylko żeby sobie kiedyś ogarnąć potwierdzenie o pełnym zamknięciu. Zawór ma krańcówki wewnętrzne i pomimo podawania na przewód napięcia odcina w układzie zasilanie. Nie wiem czy ZAMEL posiada taki przekaźnik NO/NC bo w sumie realizowałby to samo praktycznie co ten SRW-01.

Dość prosto można tez to zrobić z użyciem bramki Z2S Zigbee. Już się tu na forum przykłady zasilania takiego zaworu przewijały. Wystarczy bramka i jeden przekaźnik NO/NC Zigbee i po temacie.
Robert Błaszczak
Has thanked: 37 times
Been thanked: 27 times

Robert, akurat omawiany tu zawór według opisu ma wbudowane wyłączniki krańcowe (lub też inny mechanizm odcinający zasilanie silnika), które zapobiegają podawaniu napięcia na silnik po całkowitym zamknięciu / otwarciu zaworu. Więc jedno z wejść tego elektrozaworu może być cały czas pod napięciem.
Podstawowa kwestia, czy autor pytania (@Mirek5) potrzebuje płynną regulację przepływu, czy też wystarczy zwykłe 100% otwarcia / zamknięcia.
Pozdrawiam
Robert Błaszczak

Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
zzrr

Robert Błaszczak wrote: Sat Jun 13, 2026 4:45 pm Robert, akurat omawiany tu zawór według opisu ma wbudowane wyłączniki krańcowe (lub też inny mechanizm odcinający zasilanie silnika), które zapobiegają podawaniu napięcia na silnik po całkowitym zamknięciu / otwarciu zaworu. Więc jedno z wejść tego elektrozaworu może być cały czas pod napięciem.
Podstawowa kwestia, czy autor pytania (@Mirek5) potrzebuje płynną regulację przepływu, czy też wystarczy zwykłe 100% otwarcia / zamknięcia.
No tak tak. Zgadza się. Wspomniałem o tym. A w takim razie przy okazji bo nie używałem... Czy w SRW-01 w aplikacji widoczne są stany tych styków od krańcówek czy one są tylko fizycznie w urządzeniu żeby odcinać zasilanie.?
djalex
Has thanked: 2 times
Been thanked: 2 times

zzrr wrote: Sat Jun 13, 2026 5:16 pm
Robert Błaszczak wrote: Sat Jun 13, 2026 4:45 pm Robert, akurat omawiany tu zawór według opisu ma wbudowane wyłączniki krańcowe (lub też inny mechanizm odcinający zasilanie silnika), które zapobiegają podawaniu napięcia na silnik po całkowitym zamknięciu / otwarciu zaworu. Więc jedno z wejść tego elektrozaworu może być cały czas pod napięciem.
No tak tak. Zgadza się. Wspomniałem o tym. A w takim razie przy okazji bo nie używałem... Czy w SRW-01 w aplikacji widoczne są stany tych styków od krańcówek czy one są tylko fizycznie w urządzeniu żeby odcinać zasilanie.?
Krańcowki są mechaniczne i są w urządzeniu. HPControl w napędzie A83 ma taki wariant z wyprowadzoną sygnalizacją krańcówek ale to wersja zasilania na niskie napięcie.
zzrr

djalex wrote: Sat Jun 13, 2026 6:24 pm
zzrr wrote: Sat Jun 13, 2026 5:16 pm ....
Krańcowki są mechaniczne i są w urządzeniu. HPControl w napędzie A83 ma taki wariant z wyprowadzoną sygnalizacją krańcówek ale to wersja zasilania na niskie napięcie.
Dzięki @djalex ale troszkę się pomieszało. Ja teraz pytałem nie o krańcówki w zaworze tylko czy w aplikacji widać stan styków w SRW-01 które służą do podłączenia krańcówek w roletach. ;)

Return to “FAQ / Jak to zrobić”