Definicje urządzeń w zewnętrznych plikach?

Moderator: vajera

klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

@vajera czy widzisz opcję, aby zamiast dodawać każde urządzenie do binarki, to zrobić online bazę plików (np json), które zawierają definicję urządzenia?
Wtedy np w cloud wybiera się szablon, który jest wgrywamy na bramkę i pozwala na parowanie danego urządzenia?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Sat Jun 13, 2026 10:16 am @vajera czy widzisz opcję, aby zamiast dodawać każde urządzenie do binarki, to zrobić online bazę plików (np json), które zawierają definicję urządzenia?
Wtedy np w cloud wybiera się szablon, który jest wgrywamy na bramkę i pozwala na parowanie danego urządzenia?
To mogłoby działać w przypadku, gdy w bramce jest kod obsługi danego urządzenia, ale brakuje np. konkretnego ID, natomiast często zdarza się, że dwa urządzenia identyczne funkcjonalnie (a czasami nawet wizualnie) różnią się protokołem komunikacji i wtedy dodanie nowego urządzenia wymaga modyfikacji kodu. Klasyczny przykład opisywałem tutaj.

Muszę przyznać, że połączyłeś się ze mną telepatycznie, bo siedzę właśnie z kotem na ogrodzie i zastanawiałem się nad ideą Cloud-plugin 😉 Podobnie jak przy powiadomieniach lokalnych, urządzenie w trakcie rejestracji podaje listę parametrów, Cloud tworzy z nich menu i wybór użytkownika za pośrednictwem serwera wraca do urządzenia. Idea fajna, ale wydała mi się zbyt fantastyczna, a tu nagle Ty rzucasz taki pomysł.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
klew
Has thanked: 135 times
Been thanked: 137 times

Ta Twoja koncepcja to bardziej coś w stylu dynamicznych ustawień udostępnianych przez urządzenie. Kiedyś do tego dojdziemy :)

Natomiast obecnie robię w sumie bramkę do modbusa pod jedno urządzenie, ale nie był bym sobą, gdybym nie chciał tego używać do większej ilości zastosowań.
Idea jest taka, że w jakimś serwisie online można tworzyć definicję urządzenia (mapowanie parametrów na kanały SUPLI). Potem każdy w cloud może sobie wybrać taką definicję i podłączyć urządzenie (zakładając że ma bramkę do modbusa).
Modbus to jedno. Można też dodać urządzenia czytające po http z LAN, albo nasze wirtualne kanały, agregaty itd.

Stąd zastanawiałem się czy ZigBee nie da się tak ogarnąć podając mapowania tych różnych adresów i wartości.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
[email protected]
Has thanked: 18 times
Been thanked: 26 times

@klew to co mówisz jest piękne, pod warunkiem, że urządzenie jest w pełni zgodne ze standardem Zigbee, a rzeczywistość pokazuje że zdecydowana większość nie jest 😂 i cały misterny plan w ...
lukasz06
Has thanked: 45 times
Been thanked: 21 times

klew wrote: Sat Jun 13, 2026 2:04 pm Ta Twoja koncepcja to bardziej coś w stylu dynamicznych ustawień udostępnianych przez urządzenie. Kiedyś do tego dojdziemy :)

Natomiast obecnie robię w sumie bramkę do modbusa pod jedno urządzenie, ale nie był bym sobą, gdybym nie chciał tego używać do większej ilości zastosowań.
Idea jest taka, że w jakimś serwisie online można tworzyć definicję urządzenia (mapowanie parametrów na kanały SUPLI). Potem każdy w cloud może sobie wybrać taką definicję i podłączyć urządzenie (zakładając że ma bramkę do modbusa).
Modbus to jedno. Można też dodać urządzenia czytające po http z LAN, albo nasze wirtualne kanały, agregaty itd.

Stąd zastanawiałem się czy ZigBee nie da się tak ogarnąć podając mapowania tych różnych adresów i wartości.
Powiadasz bramkę do modbusa, hmm czekamy ;)

Return to “Bramka ZigBee”