No w sumie racja. Zamotałem się, w końcu taki wyciek odłoży się w którejś 15to minutówce. Jedyne co tracimy to dokładność określenia czasu, ale to już bardziej apteka niż praktyczna wartość.
Mimo wszystko, jeśli w prywatnej instalacji miałbym możliwość samodzielnego ustalenia interwału to zawsze mam większe możliwości (oczywiście mając świadomość konsekwencji)
Interwał zapisywanej historii dla kanałów - 5, 10, 15 min?
-
Duch__
- Been thanked: 6 times
Ja uważam że zapis powinien być do wyboru przez użytkownika z ograniczeniem że użytkownik ma do wykorzystania np. 200000 rekordów na kanał. A czy je wykorzysta z interwałem 5 min ( ok. 105k rekordów / rok), 10 min (52,5k rekordów / rok), 15 min (35k rekordów / rok) to już jego sprawa. Otrzymujesz taką przestrzeń dyskową i koniec. W Thingspeak miałem do wykorzystania 8000 rekordów i czy je wykorzystałem w ciągu 8000 minut, czy 8000 dni to nikogo nie obchodziło. Sam sobie dobierałem parametry jakie potrzebowałem.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Rozumiem, też tak mi się normalnie wydaje, więc pełna zgoda.Duch__ wrote: Mon Jun 15, 2026 11:23 am Ja uważam że zapis powinien być do wyboru przez użytkownika z ograniczeniem że użytkownik ma do wykorzystania np. 200000 rekordów na kanał. A czy je wykorzysta z interwałem 5 min ( ok. 105k rekordów / rok), 10 min (52,5k rekordów / rok), 15 min (35k rekordów / rok) to już jego sprawa. Otrzymujesz taką przestrzeń dyskową i koniec. W Thingspeak miałem do wykorzystania 8000 rekordów i czy je wykorzystałem w ciągu 8000 minut, czy 8000 dni to nikogo nie obchodziło. Sam sobie dobierałem parametry jakie potrzebowałem.
Natomiast u nas jest (albo kiedyś był) taki problem, że cykliczna kasowanie starych danych jest mocno obciążające. A robienie tego specificznie per user lub per kanał jest jeszcze bardziej wybiórcze i czasochłonne. Dlatego łatwiej utrzymywać to w takiej postaci, że na razie nie usuwamy starych danych. Logi dla napięcia, mocy itp mają retencję ustawioną na 3 miesiące (bez konfiguracji per user) - dlatego tam jest prościej, bo po prostu odcina się wszystko starsze i nie trzeba tego robić wybiórczo.
Kolejny temat, i przyczyna tego posta, to taryfy. Dla taryf potrzebujemy przeliczać przyrosty na 15 min okienka. Aktualny model danych działa inaczej i mamy po prostu zrzut stanu licznika + timestamp (z reguły co 10 min). Przeliczanie tego na wykresy (przyrosty, wykrywanie resetów licznika, uzupełnianie luk) jest robione osobno w cloud i osobno w apkach. To jest proszenie się o problemy i niespójności (trochę takich tematów było).
A skoro taryfy potrzebują trzymania danych jako przyrosty 15 minutowe, to kusi, aby wyrzucić przeliczanie tego wszystkiego osobno w Cloud i osobno w apkach i przenieść się na odczyt tych danych przyrostowych z krokiem 15 minutowym. Wtedy mamy jedno źródło prawdy zawierające wypełnienie luk, wykrywanie resetów itd.
Ale konsekwencją tego będzie to, że niezależnie od częstotliwości zapisu danych surowych (zrzut stanu licznika + timestamp), wszystkie wykresy dla EM oraz IC (przynajmniej dla energii) będą zawsze w 15 minutowych agregatach.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
OK. To spełnijcie tę pokusę.klew wrote: Mon Jun 15, 2026 12:56 pm A skoro taryfy potrzebują trzymania danych jako przyrosty 15 minutowe, to kusi, aby wyrzucić przeliczanie tego wszystkiego osobno w Cloud i osobno w apkach i przenieść się na odczyt tych danych przyrostowych z krokiem 15 minutowym.
-
klew
Jedyna opcja na takie coś tu własny serwer do zbierania tych danych. Np przez Grafanę.george1255 wrote: Tue Jun 16, 2026 6:17 am Ja to bym potrzebował historii odczytów na wykresie co 1s, dla jakiegoś czujnika temperatury
Do czego to potrzebne?
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
No właśnie będę musiał coś takiego komponować. W Supla podgląd danych d czasie rzeczywistym i dalej wysyłka danych do grafanyklew wrote: Tue Jun 16, 2026 6:22 amJedyna opcja na takie coś tu własny serwer do zbierania tych danych. Np przez Grafanę.george1255 wrote: Tue Jun 16, 2026 6:17 am Ja to bym potrzebował historii odczytów na wykresie co 1s, dla jakiegoś czujnika temperatury
Do czego to potrzebne?
-
klew
Do jakiego zastosowania potrzebujesz historii temperatury z 1s?
Z reguły termometry mają dużo większą bezwładność, chyba że jakimś pomiarem podczerwieni chcesz to robić?
-
george1255
- Has thanked: 12 times
- Been thanked: 7 times
Pomiar czynnika i innych elementów w układzie vhlodzenia. Przy serwisie i diagnostyce potrzebuje pomiaru i historii co 1sklew wrote: Tue Jun 16, 2026 1:38 pmDo jakiego zastosowania potrzebujesz historii temperatury z 1s?
Z reguły termometry mają dużo większą bezwładność, chyba że jakimś pomiarem podczerwieni chcesz to robić?
-
Bania
- Has thanked: 5 times
- Been thanked: 5 times
Moim zdaniem: ESP32, czujniki temperatury, karta SD...
Pomiary zapisywane są do kanału temperatury dla Supla, wysyłane na serwer... Dodatkowo stworzyć funkcje, która buduje tablice temperatur, np. 600 pomiarów, a następnie co 600 pomiar dane zapisywane są na karcie SD. W każdym momencie możesz odczytać temperatury, poprzez czytnik kart SD, wrzucić dane do programu i dostaniesz wykres
Pomiary zapisywane są do kanału temperatury dla Supla, wysyłane na serwer... Dodatkowo stworzyć funkcje, która buduje tablice temperatur, np. 600 pomiarów, a następnie co 600 pomiar dane zapisywane są na karcie SD. W każdym momencie możesz odczytać temperatury, poprzez czytnik kart SD, wrzucić dane do programu i dostaniesz wykres
https://github.com/anarhbania/Supla