Witam
Mam trochę drobnicy z Fibaro i chciałbym to może jak się da wykorzystać na Supli.
- czujniki do drzwi
- czujniki ruchu ( chyba z obsługą temperatury i światła)
- bramkę HC3 LIte
- Syrenę alarmową
- ściemniacz
Czy bramka od Fakro ZGW8 da radę i jak to ustalić ?
Kolega ma też jakieś żaluzje na Z-Wave i kolejną już apkę do obsługi domu i może by to jakoś zintegrował.
Fibaro i inne Z-Wave
-
vajera
- Has thanked: 289 times
- Been thanked: 161 times
Zapytałem AIpzygmunt wrote: Mon Jun 15, 2026 8:11 pm Bramka od Fakro jest dość mocno ograniczona. Może koledzy od zigbee pochyliliby się nad z-wave.
@vajera![]()
If you are looking to build a highly customized, low-power standalone gateway specifically on Espressif silicon, sticking to Zigbee (using the ESP32-H2 or ESP32-C6 chips which have native 802.15.4 radios) or using an ESP32 hooked up to a Texas Instruments CC2652 radio is an incredibly well-documented path with instant ecosystem support.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
-
klew
- Has thanked: 134 times
- Been thanked: 137 times
Na samym esp32 się tego nie postawi, bo z-wave działa gdzieś na 800-900 MHz. Także tam trzeba dokładać radio - jak AI wskazało wcześniej ustami @vajery 
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
myszektbg
Zamówiłem ESP32-C6-DevKit C N4R2 8MB. Do tego jakiś czujnik do uruchomienia i testów ZigBee.
Jest już trochę szpejów to szkoda by było w karton i do garażu
. Na bramce która teraz jest do żaluzji są dane o transmisji 433 i 868.
Jest ogólnie trochę sprzętu na Z-wave na rynku, tylko .... ja sie na tym kompletnie nie znam i nie zaprogramuje i trzeba liczyć na kogoś w "temacie".
Jest już trochę szpejów to szkoda by było w karton i do garażu
Jest ogólnie trochę sprzętu na Z-wave na rynku, tylko .... ja sie na tym kompletnie nie znam i nie zaprogramuje i trzeba liczyć na kogoś w "temacie".
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Do testów wszystko się nadaje. Ale w razie czego miej na uwadzę że zdarzają się moduły C6 ze słabym torem radiowym i w testach możesz mieć nieobiektywną ocenę sprawności/możliwości bramki, zasięgu itp. Jeśli chcesz żeby to działało dobrze staraj się w miarę możliwości używać modułów w których jest oryginalny Espressif. Przewijały się o tym wątki na forum.myszektbg wrote: Tue Jun 16, 2026 10:12 am Zamówiłem ESP32-C6-DevKit C N4R2 8MB. Do tego jakiś czujnik do uruchomienia i testów ZigBee.
...
-
klew
Albo ja nie rozumiem czegoś, albo Tymyszektbg wrote: Tue Jun 16, 2026 10:12 am Zamówiłem ESP32-C6-DevKit C N4R2 8MB. Do tego jakiś czujnik do uruchomienia i testów ZigBee.
Jest już trochę szpejów to szkoda by było w karton i do garażu. Na bramce która teraz jest do żaluzji są dane o transmisji 433 i 868.
Dla ESP32-C6 jest bramka ZigBee.
Z-Wave to coś zupełnie innego. Inna technologia, inne pasmo.
Nie ma żadnego ESP32, które by natywnie miało radio pracujące na paśmie Z-Wave.
A to kolega nie chce po prostu przejść na Z2S i zacząć testy od cyt. "Zamówiłem ESP32-C6-DevKit C N4R2 8MB. Do tego jakiś czujnik do uruchomienia i testów ZigBee. " ?. Ja to tak przynajmniej zrozumiałemklew wrote: Tue Jun 16, 2026 12:17 pmAlbo ja nie rozumiem czegoś, albo Tymyszektbg wrote: Tue Jun 16, 2026 10:12 am Zamówiłem ESP32-C6-DevKit C N4R2 8MB. Do tego jakiś czujnik do uruchomienia i testów ZigBee.
Jest już trochę szpejów to szkoda by było w karton i do garażu. Na bramce która teraz jest do żaluzji są dane o transmisji 433 i 868.
Dla ESP32-C6 jest bramka ZigBee.
Z-Wave to coś zupełnie innego. Inna technologia, inne pasmo.
Nie ma żadnego ESP32, które by natywnie miało radio pracujące na paśmie Z-Wave.
-
klew
@zzrr mi się wydaje, że:
1. Kolega ma sprzęt na z-wave i zapytał czy bramka z wave od Fakro to ogarnie.
2. Drugi kolega napisał że raczej nie, i zapytał czy koledzy od ZigBee nie chcieliby by pociągnąć tematu bramki DIY dla z wave
Potem niepotrzebnie temat ZigBee się wślizgnął do tego tematu;)
2. Drugi kolega napisał że raczej nie, i zapytał czy koledzy od ZigBee nie chcieliby by pociągnąć tematu bramki DIY dla z wave
No ja wiem. Czytałem temat od samego początku. Tylko że ja to tak zrozumiałem że kolega @myszektbg się nawróciłklew wrote: Tue Jun 16, 2026 1:14 pm @zzrr mi się wydaje, że: