Fibaro i inne Z-Wave

klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

zzrr wrote: Tue Jun 16, 2026 1:24 pm Tylko że ja to tak zrozumiałem że kolega @myszektbg się nawrócił ;) i chce przejść na SUPLA u użyciem Z2S, bo wcześniej to już było raczej jasno wyjaśnione że się urządzeń z z-wave nie przeniesie. No nie podejrzewam że kolega tak jasne chyba ze dwie wiadomości wcześniej przeoczył. ;)
Kolega już chyba nawrócony, bo SUPLI używa :)
Chciał za to "graty" z-wave przenieść na SUPLĘ.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
myszektbg

Na Supli jestem od kilku lat, podobnie jak i mój kolega u którego zakładaliśmy też masę urządzeń.
Co do Z-Wave to jaki pisałem zostało masę szpeju które było dodane do wyposażenia mieszkania jakieś 4 lata temu i nawet nie zamontowane. Wygląd fajny, funkcjonalność ciekawa bo np czujnik ruchu ma pomiar naświetlenia i chyba termometr. Teraz doszły u kolegi duże żaluzje i też są na Z-Wave do których i tak trzeba było dokupić bramkę taką jak podałem na zdjęciu bo był podobno problem ze sparowaniem. Z racji tego że doszła u kolegi kolejna apka do obsługi tego wszystkiego to rozglądamy się za możliwością dołożenia tego do Supli - integracji, a i obiła się o oczy bramka Fakro wiec była nadzieja że może coś z tego wyjdzie.

Tak wkradł się temat ZigBee bo może na tym coś spróbujemy poeksperymentować i ogarną to co chcemy zrobić, chociaż szkoda sprzętu który już jest.
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

myszektbg wrote: Tue Jun 16, 2026 6:30 pm Na Supli jestem od kilku lat, podobnie jak i mój kolega u którego zakładaliśmy też masę urządzeń.
......

Tak wkradł się temat ZigBee bo może na tym coś spróbujemy poeksperymentować i ogarną to co chcemy zrobić, chociaż szkoda sprzętu który już jest.
A to przepraszam. Nie miałem nic złego na myśli a już na pewno nie chciałem urazić ;)
To może jednak nie przechodzić całkowicie tylko to co jest zostawić i ewentualnie nowe rozwiązania wdrażać już tylko do SUPLA. Jak coś działa to faktycznie szkoda po prostu się pozbywać.
wwwr

Cześć
Mam bramkę FAKRO, 2 kanały w niej zajęte, sterują oknem i roletą, ale 6 kanałów trochę się marnuje :(
A może nowy soft dla istniejącego sprzętu, o ile to możliwe dla komercyjnego rozwiązania?
1x GKW-01, 1x SBW-02, 1x DIW-01, 5x H801, 1x NodeMCU, 2x Sonoff mini, FAKRO bridge
pzygmunt
Been thanked: 59 times

"Problem" z bramką Fakro jest taki, że nie mamy wpływu na soft po stronie układu z-wave za który odpowiada Fakro.
Wątpię aby Fakro chciało sfinansować rozwój ich układu w zakresie sprzętu spoza oferty Fakro. My (core team) zaś nie mamy zasobów na tego typu prace. Na chwile obecną jedyna nadzieja jest w społeczności. Może ktoś zechce poświęcić swój czas i zasoby na zbudowanie czegoś na kształt bramki Zigbee.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Są w sieci dostępne "bramki" z-wave do MQTT. Można kupić Z-wave usb stick, wgrać soft na jakiegoś małego PC i urządzenia z-wave powinny się pojawić w MQTT.
Dalej można na tej samej maszynie odpalić sd4linux i tam podpiąć się pod MQTT i wrzucić wszystko do SUPLI.
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
myszektbg

Było by super jak by ktoś pochylił się na tym i zrobił bramkę do Z-wave.
Jest masę sprzętu na tym protokole, a którego nie da się fizycznie przerobić na Suplę i tu zaczynają się schody.
- apka do kamer i domofonu
- apka Supli
- apka do rolet (Z-wave)
- apka do nawadniania
Rośnie ta ilość czasami ....
myszektbg

klew wrote: Wed Jun 17, 2026 12:34 pm Są w sieci dostępne "bramki" z-wave do MQTT. Można kupić Z-wave usb stick, wgrać soft na jakiegoś małego PC i urządzenia z-wave powinny się pojawić w MQTT.
Dalej można na tej samej maszynie odpalić sd4linux i tam podpiąć się pod MQTT i wrzucić wszystko do SUPLI.
Tylko dla zwykłego zjadacza chleba jest to "czarna magia". Teraz masz nacisnąć jeden przycisk na urządzeniu, jeden na bramce i ma działać :D.
Jak nie działa to już jest spory problem.
JA z elektroniki naprawię i ogarnę prawie wszystko, ale ... na programowaniu się guzik znam.
W przypadku tutka jaki np jest na forum do ZigBee to dam sobie radę.
Last edited by myszektbg on Wed Jun 17, 2026 12:42 pm, edited 1 time in total.
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

klew wrote: Wed Jun 17, 2026 12:34 pm Są w sieci dostępne "bramki" z-wave do MQTT. Można kupić Z-wave usb stick, wgrać soft na jakiegoś małego PC i urządzenia z-wave powinny się pojawić w MQTT.
IMHO to jest najbardziej sensowne rozwiązaniem, można tutaj wykorzystać np. Raspberry Pi.
Z uwagi na ograniczenia sprzętowe nie da się zrobić bramki Z-Wave tylko w oparciu o ESP32, tak jak to jest możliwe w przypadku ZigBee.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

myszektbg wrote: Wed Jun 17, 2026 12:40 pm
Tylko dla zwykłego zjadacza chleba jest to "czarna magia". Teraz masz nacisnąć jeden przycisk na urządzeniu, jeden na bramce i ma działać :D.
Jak nie działa to już jest spory problem.
To wtedy jesteś skazany na posiadanie 5 aplikacji i bramek, z których każda działa w oparciu o one click i musisz je sobie zintegrować np. przy użyciu HA, ale to już znowu nie będzie one click albo żyć bez integracji.
Jest jeszcze trzecia opcja - system na zamówienie - myślę, że od 50K wzwyż?
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277

Return to “Ogólna dyskusja”