svr06 padł?
Przydatną byłaby informacja jaki masz ruter, czy jest to urządzenie, które dostałeś od dostawcy internetu, rodzaj łącza internetowego, ile masz urządzeń w sieci, ....
Im więcej informacji podasz, tym prędzej możesz uzyskać właściwe rozwiązanie.
Z podobnym problemem miałem do czynienia z tym, że rozłączanie trwało ułamek sekundy. Telefon do dostawcy internetu załatwił problem, aczkolwiek on sam nie przyznał się do czegokolwiek. Łącze 1GB, ruter brandowany, do którego operator ma dostęp
i kosztował ok 500zł.
W załączniku przesyłam film (zip) jak to wyglądało.
edit;
Dodam jeszcze; ruter to TP-Link Aginet (!) AX1500 Dual Band WiFi6. Słowo klucz; "Aginet"
Z podobnym problemem miałem do czynienia z tym, że rozłączanie trwało ułamek sekundy. Telefon do dostawcy internetu załatwił problem, aczkolwiek on sam nie przyznał się do czegokolwiek. Łącze 1GB, ruter brandowany, do którego operator ma dostęp
edit;
Dodam jeszcze; ruter to TP-Link Aginet (!) AX1500 Dual Band WiFi6. Słowo klucz; "Aginet"
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
-
marcox
Hejka Supla Team.
Dawno mnie tu nie było ale dziejsze wieczorne resety wszystkich urządzeń na svr21 mnie zaniepokoiły.
Obecnie urządzenia sie resetuja , działają 2-3 minuty i z znów reset.
chmura podobnie.
powód wszystkie podają ten sam - 1- brak odpowiedzi serwera.
To ten update serwerów nie do końca wyszedł czy moj operator coś pozmieniał?
można jakoś sprawdzić poprawność komunikacji z serwerem bo ICMP widzę ma zablokowane.
pozdro
Ok wykonałem dodatkowe testy.
Przepiąłem 1 urządzenie na wifi z routera z telefonu ( play). I zaczęło stabilnie działać.
Obecnie uptime juz 10 minut a pozostałe urządzenia zdążyły sie w tym czasie juz 3 razy zresetować.
Wifi mam ok - na unifi UCG - a dodatkowo część urządzeń zapięta bezpośrednio do ONTka operatora.
Wiec coś tutaj musiał nagrzebać operator albo ma jakiś atak ddos choć pozostałe usługi dzialają.
zastanawiam się jak to sprawdzić aby czarno na białym wykazać operatorowi taki fakt....
Dawno mnie tu nie było ale dziejsze wieczorne resety wszystkich urządzeń na svr21 mnie zaniepokoiły.
Obecnie urządzenia sie resetuja , działają 2-3 minuty i z znów reset.
chmura podobnie.
powód wszystkie podają ten sam - 1- brak odpowiedzi serwera.
To ten update serwerów nie do końca wyszedł czy moj operator coś pozmieniał?
można jakoś sprawdzić poprawność komunikacji z serwerem bo ICMP widzę ma zablokowane.
pozdro
Ok wykonałem dodatkowe testy.
Przepiąłem 1 urządzenie na wifi z routera z telefonu ( play). I zaczęło stabilnie działać.
Obecnie uptime juz 10 minut a pozostałe urządzenia zdążyły sie w tym czasie juz 3 razy zresetować.
Wifi mam ok - na unifi UCG - a dodatkowo część urządzeń zapięta bezpośrednio do ONTka operatora.
Wiec coś tutaj musiał nagrzebać operator albo ma jakiś atak ddos choć pozostałe usługi dzialają.
zastanawiam się jak to sprawdzić aby czarno na białym wykazać operatorowi taki fakt....
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Możesz się telnetem połączyć na port 2015.
Ja bym szukał najpierw problemu po stronie sieci Wi-Fi.
Sprawdź jaki masz router. Większość ma limit niecałe 30 urządzeń na WiFi (łącznie na wszystkich zakresach częstotliwości). Zobacz czy na routerze masz jakieś logi
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
krzbuj
Urządzenia z ubiqity a net światłowód 1 gigaRomanG wrote: Sat Jun 27, 2026 8:24 pm Przydatną byłaby informacja jaki masz ruter, czy jest to urządzenie, które dostałeś od dostawcy internetu, rodzaj łącza internetowego, ile masz urządzeń w sieci, ....
Z podobnym problemem miałem do czynienia z tym, że rozłączanie trwało ułamek sekundy. Telefon do dostawcy internetu załatwił problem, aczkolwiek on sam nie przyznał się do czegokolwiek. Łącze 1GB, ruter brandowany, do którego operator ma dostępi kosztował ok 500zł.
![]()
edit;
-
marcox
To napewno nie kwestia wifi.
Mam Deco M4 x2 w meshu i do tego router Unifi .
dodatkowo kilka nodemcu podpiętych jest pod wifi urządzenia dostawcy i tam dosłownie wisi 5 urządzeń na tym ONTku.
A odległość do niego to 1 metr.
Wczoraj po 1 w nocy się uspokoiło resetowanie i dziś jest ok a nic w sieci nie robiłem.
Parę dni wcześniej też zauważyłem losowe resety supli szczególnie wieczorem.
Ale wczoraj to było non-stop.
-
klew
- Has thanked: 136 times
- Been thanked: 137 times
Zatem sprwadź logi na AP do których łączą się urządeznia, które się rozłączają. Sprwadź, czy widać tam rozłączanie urządzeń od Wi-Fi.marcox wrote: Sun Jun 28, 2026 10:12 am To napewno nie kwestia wifi.
Mam Deco M4 x2 w meshu i do tego router Unifi .
dodatkowo kilka nodemcu podpiętych jest pod wifi urządzenia dostawcy i tam dosłownie wisi 5 urządzeń na tym ONTku.
A odległość do niego to 1 metr.
Wczoraj po 1 w nocy się uspokoiło resetowanie i dziś jest ok a nic w sieci nie robiłem.
Parę dni wcześniej też zauważyłem losowe resety supli szczególnie wieczorem.
Ale wczoraj to było non-stop.
Porównaj to też z czasem pracy urządzeń (przycisk (i) w apce).
Możesz też testowo odpalić ciągły ping z komputera w sieci lokalnej na wszysktie urządzenia SUPLI i kilka innych. W LAN praktycznie nie powinno być zgubionych pakietów - to też pokaże czy rzeczywiście w obrębie Wi-Fi wszystko działa ok.
Na pewno jest wiele programów tego typu dostępnych na dowolny system (winodws, linux, mac), które pozwalają pingiem monitorować kilkadziesiąt urządzeń.
Jeśli na Wi-Fi będzie wszystko ok i ~0 zgubionych pakietów, a mimo wszystko urządzenia SUPLI stale stają się offline, to wtedy sprwadzałbym dalej.
Jeden z testów, to np. załóż konto na beta-cloud.supla.org - ten serwer powinien być w innej lokalizacji niż Twój główny serwer. Wrzuć tam jedno lub więcej testowych urządzeń i zobacz, czy zrywanie połączeń jest jednocześnie na obu serwerach. Jeśli tak, to najbardziej prawdopodobny wspólny mianownik jest gdzieś na linii: router, ONT, dostawca Internetu.
Jeśli zrywać będzie tylko główny serwer, a beta-cloud będzie trzymać, to wtedy zbliżamy się do problemów albo z danym segmentem sieci, albo serwera.
Oczywiście zakładam, że wiesz, że prawie każda zmiana ustawień w Cloud powoduje rozłączenie urządzeń?
Najlepsze suple dla Twojego domu 
-
Robert Błaszczak
- Has thanked: 37 times
- Been thanked: 27 times
Według mnie, to masz trochę bałaganu w konfiguracji swojej sieci LAN. Od dostawcy nie masz ONT, tylko router z wbudowanym ONT. Skoro to urządzenie emituje sieć Wi-Fi, to na 100% jest ustawiane w trybie routera. Jeśli do tego routera dostawcy masz podpięty router Unifi, to już sobie robisz pierwszy problem we własnej sieci LAN - podwójny NAT. Dodatkowo najprawdopodobniej jesteś już za CG-NAT operatora. Pytanie, czy przypadkiem TP-Link Deco M4 też nie pracuje jako router. Jeśli tak, to nie wygląda to dobrze. Dodatkowe pytanie, to czy masz róźne SSID dla sieci mesh (2.5 i 5 GHz) oraz czy te SSID nie pokrywają się z SSID z routera dostawcy?
Masz już kontroler Unifi, więc jeśli masz możliwość, to kup switch z PoE i access point'y od Ubiquiti. Nie muszą być to najnowsze modele z WiFi 7, w zupełności wystarczą te z WiFi 6. Router od operatora ustaw w tryb bridge, albo jeszcze lepiej poproś o wymianę routera na zwykłe ONT. Niestety taka przebudowa wiąże się to z doprowadzeniem przewodów (skrętka) do access point'ów.
Tu kiedyś wyjaśniałem, co to jest ONT w sieciach światłowodowych FTTH: https://www.blaszczak.pl/internet-swiat ... tth-i-ont/
Masz już kontroler Unifi, więc jeśli masz możliwość, to kup switch z PoE i access point'y od Ubiquiti. Nie muszą być to najnowsze modele z WiFi 7, w zupełności wystarczą te z WiFi 6. Router od operatora ustaw w tryb bridge, albo jeszcze lepiej poproś o wymianę routera na zwykłe ONT. Niestety taka przebudowa wiąże się to z doprowadzeniem przewodów (skrętka) do access point'ów.
Tu kiedyś wyjaśniałem, co to jest ONT w sieciach światłowodowych FTTH: https://www.blaszczak.pl/internet-swiat ... tth-i-ont/
Pozdrawiam
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl
Robert Błaszczak
Moja prywatna strona: www.blaszczak.pl