Więc cofnąłem się do wersji Z2S-1.5.71-07/06/26, zdaje się, że ona miała stare boardy?
Zainstalowałem je na tych dwóch bramkach, gdzie mam te termometry.
Oba termometry sparowałem ponownie z tymi dwiema flagami ( enable/disable pairing mode i Force device to bind gateway again)
Początkowo termometr docelowy pokazywał tylko pomiar z atrybutu wilgotności, pomiaru temp nie przekazywał.
Po wyjęciu baterii pomiar wskoczył, niestety po jednym dniu znów się "zamroził"
Spróbuje jeszcze z wcześniejszą wersją to samo , chyba 1.5.42 była ok
[Sprzęt] Problem Sonoff Sn-02 Dr2
Moderator: vajera
-
vajera
- Has thanked: 291 times
- Been thanked: 161 times
Kilka ostatnich wersji bramki jest już kompilowanych z powrotem na boardach 3.3.6 - obstawiam, że to raczej kwestia samego termometru. Do czasu zakończenia remontu, nie mam tego jak zweryfikować, ale @endrju_88 chyba też używa tego rozwiązania - jak to u Ciebie wygląda?lukasz06 wrote: Mon Jun 29, 2026 11:49 am Więc cofnąłem się do wersji Z2S-1.5.71-07/06/26, zdaje się, że ona miała stare boardy?
Oba termometry sparowałem ponownie z tymi dwiema flagami ( enable/disable pairing mode i Force device to bind gateway again)
Początkowo termometr docelowy pokazywał tylko pomiar z atrybutu wilgotności, pomiaru temp nie przekazywał.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
U mnie wersja tej bramki to 1.5.42 i szczerze mówiąc nie zauważyłem problemów. 2 tyg. temu zauważyłem, że pomiar się zwiesił ale to był pomiar czujnika tego co jest na zewnątrz domu i przekazuje wartości do Sonoffa. Pomogło wyjęcie baterii i włożenie. Poza tym to działa bez problemu.vajera wrote: Mon Jun 29, 2026 12:03 pmKilka ostatnich wersji bramki jest już kompilowanych z powrotem na boardach 3.3.6 - obstawiam, że to raczej kwestia samego termometru. Do czasu zakończenia remontu, nie mam tego jak zweryfikować, ale @endrju_88 chyba też używa tego rozwiązania - jak to u Ciebie wygląda?lukasz06 wrote: Mon Jun 29, 2026 11:49 am Więc cofnąłem się do wersji Z2S-1.5.71-07/06/26, zdaje się, że ona miała stare boardy?
Właśnie tak mi się wydaje, że ten "główny" pomiar z pierwszego termometru się zawiesza, dlatego na drugim termometrze pomiar stoi w miejscu. Zasięg z niego mam dość dobry - Last RSSI -60U mnie wersja tej bramki to 1.5.42 i szczerze mówiąc nie zauważyłem problemów. 2 tyg. temu zauważyłem, że pomiar się zwiesił ale to był pomiar czujnika tego co jest na zewnątrz domu i przekazuje wartości do Sonoffa. Pomogło wyjęcie baterii i włożenie. Poza tym to działa bez problemu.
Zdaje się, że Łukasz robił jakieś "obejście" tego problemu, ale później były problemy z pamięcią bramki i sytuacja się powtórzyła.
Ta wersja 1.5.42, była bardzo dobra jeśli chodzi o to przesyłanie zdalne pomiarów.
Po kilku aktualizacjach i obserwacjach 1-2 dniowych, wydaje się, że wersja Z2S-1.5.105-29/06/26, powinna być ok.
Piszę powinna, bo przesyłanie działało 2 dni, ale miałem zanik prądu i leci od nowa.
Czasami to wyjęcie baterii pomaga, czasami tylko wystarczy wcisnąć przycisk na obudowie, ale to nie zawsze jednak pomaga.
A nie jest przypadkiem tak, że po aktualizacji oprogramowania, należało by ponownie sparować urządzenie z bramką, (gdzieś tak czytałem), czy nie ma takiej potrzeby @vajera ?