SUPLA Android 26.05 – kafelek przekaźnika ROW-01 nie wyłącza urządzenia, sterowanie z ekranu kanału działa

Grzegorz_P
Been thanked: 1 time

Witam.
Mam moduł ZAMEL ROW-01 (firmware 2.8.59).
Zauważyłem problem w aplikacji SUPLA Android 26.05.
Sterowanie z kafelka na ekranie głównym działa tylko częściowo.
Naciśnięcie Włącz działa prawidłowo.
Naciśnięcie kafelka ponownie (wyłączenie) powoduje jedynie wibrację telefonu, ale stan przekaźnika się nie zmienia.
Po wejściu w szczegóły kanału (ekran z przyciskami Włącz i Wyłącz) oba przyciski działają poprawnie.
Z poziomu Cloud (przeglądarka Chrome) również wszystko działa prawidłowo.
Wygląda więc na problem z obsługą kafelka w aplikacji Android, a nie z modułem ROW-01.
Czy ktoś może potwierdzić ten problem lub wie, czy jest to znany błąd?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

Grzegorz_P wrote: Tue Jun 30, 2026 10:40 pm Witam.
Mam moduł ZAMEL ROW-01 (firmware 2.8.59).
Zauważyłem problem w aplikacji SUPLA Android 26.05.
Sterowanie z kafelka na ekranie głównym działa tylko częściowo.
Naciśnięcie Włącz działa prawidłowo.
Naciśnięcie kafelka ponownie (wyłączenie) powoduje jedynie wibrację telefonu, ale stan przekaźnika się nie zmienia.
Po wejściu w szczegóły kanału (ekran z przyciskami Włącz i Wyłącz) oba przyciski działają poprawnie.
Z poziomu Cloud (przeglądarka Chrome) również wszystko działa prawidłowo.
Wygląda więc na problem z obsługą kafelka w aplikacji Android, a nie z modułem ROW-01.
Czy ktoś może potwierdzić ten problem lub wie, czy jest to znany błąd?
Tutaj podobna sytuacja, z tym że dotycząca iOS.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
Grzegorz_P

Nadal występuje błąd w aplikacji Android 26.05. Sterowanie z Cloud i z ekranu kanału działa, natomiast z kafelka głównego nie można wyłączyć przekaźnika ROW-01 (telefon tylko zawibruje).
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Grzegorz_P wrote: Wed Jul 01, 2026 6:07 am Nadal występuje błąd w aplikacji Android 26.05. Sterowanie z Cloud i z ekranu kanału działa, natomiast z kafelka głównego nie można wyłączyć przekaźnika ROW-01 (telefon tylko zawibruje).
Co masz na myśli przez "kafelek główny"? Najlepiej wrzuć screen gdzie i na co klikasz
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Grzegorz_P

Chodzi o wysuwany zielony panel sterowania po prawej stronie kanału w zakładce Kanały. Po przesunięciu kafelka w lewo pojawia się zielony przycisk „Włącz” lub „Wyłącz”. Problem dotyczy właśnie tego panelu. Naciśnięcie powoduje wibrację telefonu, ale polecenie nie jest wykonywane (w moim przypadku nie działa „Wyłącz”). Natomiast po wejściu w szczegóły kanału (dotknięcie ikony żarówki) przyciski „Włącz” i „Wyłącz” działają prawidłowo. W interfejsie Cloud również wszystko działa poprawnie.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

Grzegorz_P wrote: Fri Jul 03, 2026 8:49 pm Chodzi o wysuwany zielony panel sterowania po prawej stronie kanału w zakładce Kanały. Po przesunięciu kafelka w lewo pojawia się zielony przycisk „Włącz” lub „Wyłącz”. Problem dotyczy właśnie tego panelu. Naciśnięcie powoduje wibrację telefonu, ale polecenie nie jest wykonywane (w moim przypadku nie działa „Wyłącz”). Natomiast po wejściu w szczegóły kanału (dotknięcie ikony żarówki) przyciski „Włącz” i „Wyłącz” działają prawidłowo. W interfejsie Cloud również wszystko działa poprawnie.
Po przesunięciu w lewo zawsze pojawia się tam przycisk "włącz".
Jeśli chcesz wyłączyć, to przesuń w prawo - tam jest przycisk "wyłącz".
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
Grzegorz_P

Dziękuję za szybką odpowiedź i poświęcony czas. Przepraszam za zamieszanie – okazało się, że źle zrozumiałem sposób działania kafelka w aplikacji. Rzeczywiście, po przesunięciu w lewo dostępne jest „Włącz”, a po przesunięciu w prawo „Wyłącz”. Wszystko działa prawidłowo. Jeszcze raz dziękuję za pomoc. 😊

Return to “Pomoc”