[Sprzęt] MIBOXER_FUT035Z+ (_TZB210_ue01a0s2::TS0502B) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

bokk wrote: Fri Jun 26, 2026 9:37 am
vajera wrote: Fri Jun 26, 2026 9:32 am Widocznie prace na nowym CCT/DIM zamieszały w starym kodzie, chociaż starałem się utrzymać kompatybilność. Wyjeżdżam na weekend, ale w przyszłym tygodniu usiądę do kodu RGB/CCT i to poprawię - od razu w nowej wersji.
Na spokojnie. Ja właśnie pierwszy dzień urlopu spędziłem na porzadkowaniu bramek po aktualizacji co wszędzie pokazała stan baterii 😀
Ja też od dzisiaj "wybywam" na parę dni. Zaczął się sezon urlopów i korzystania z okazji by gdzieś się zrelaksować co nieco. Więc korzystając z okazji życzę udanego weekendu i udanego urlopu ;)
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

bokk wrote: Fri Jun 26, 2026 6:39 am Po aktualizacji do 1.5.103 sterowniki RGB-CCT w moim przypadku MiBoxer ZL-5 i FUT037Z+ automatycznie zmienia ustawiony kolor i jasność
W wolnej chwili wypróbuj proszę 1.5.112-30/06/26 (wymaga usunięcia urządzeń z Cloud i dodania ich ponownie).
To jest jeszcze dosyć robocza wersja, ale potrzebuję jakiegoś punktu wyjścia do dalszych testów.
Przy okazji sprawdź proszę, czy te urządzenia reagują na:
zakładka C&A
klaster TUYA E001
atrybut STARTUP ON/OFF
wartości ON/OFF/RESTORE
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

vajera wrote: Tue Jun 30, 2026 9:29 pm
bokk wrote: Fri Jun 26, 2026 6:39 am Po aktualizacji do 1.5.103 sterowniki RGB-CCT w moim przypadku MiBoxer ZL-5 i FUT037Z+ automatycznie zmienia ustawiony kolor i jasność
W wolnej chwili wypróbuj proszę 1.5.112-30/06/26 (wymaga usunięcia urządzeń z Cloud i dodania ich ponownie).
To jest jeszcze dosyć robocza wersja, ale potrzebuję jakiegoś punktu wyjścia do dalszych testów.
Przy okazji sprawdź proszę, czy te urządzenia reagują na:
zakładka C&A
klaster TUYA E001
atrybut STARTUP ON/OFF
wartości ON/OFF/RESTORE
Ok zamówię na szybko jakiś moduł żeby sklecić bramkę testową bo obecnie wszystkie mam produkcyjne bez logów a na nich sporo uszadzeń/kanałów
bokk
Has thanked: 7 times
Been thanked: 25 times

@vajera niestety nie dotarł do mnie moduł żeby zrobić nową bramkę z logami do testów i wgrałem do produkcyjnych bramek v1.5.119. Po sparowaniu modułów dodały się do bramki jako 1 kanał RGB-CCT ale widzę że jest problem bo włączając kanał z aplikacji przez Włącz uruchamia się RGB i Ściemniacz ale ledy nie świecą. Trzeba wejść na ściemniacz i go wyłączyć i dopiero wtedy ledÿ świecą i jest możliwość ich regulacji.
zzrr

@vajera po powrocie sprawdziłem wersję 1.5.124. Wynik tego co na szybko przetestowałem pokrywa się dokładnie z tym co opisuje głównie @cezy w temacie [Zgłoszenie] MIBOXER E2-ZR (TZB210_eiwanbeb::TS0502B) [bramka ZigBee] Te sterowniki wydają się być funkcjonalnie bliźniacze.
EDIT:
Wnioskuję że to wiedziałeś i wszystkie ustawienia dla tych sterowników w bramce też są bliźniacze. Tak?
EDIT:
Jednak muszę sprostować że się idealnie nie pokrywa w przypadku mojego sterownika wszystko co pisał @cezy o swoim. Dodam że na moją korzyść akurat. Nie udało mi się powtórzyć sytuacji że taśma po restarcie się zaświeca a w supli że jest wyłączona. U mnie po kilku/kilkunastu sprawdzeniach w różnych opcjach działanie pokrywa się z tym co pokazuje aplikacja.
EDIT:
Jeszcze kwestia pamięci sterownika po restarcie bo też padło o to pytanie. Jeśli wyłączę bramkę z zasilania dla tego testu i sterownik włączam i wyłączam samymi stykami w sterowniku to pamięta ustawienie sprzed utraty zasilania. Czyli jak jest taśma włączona po restarcie też świeci. Jak wyłączona to po powrocie zasilania nie świeci.
EDIT:
Z działającą bramką sytuacja wygląda tak że jak taśma jest włączona to utrata napięcia tylko na sterowniku po powrocie zasilania powoduje że zaświeca się na sekundę i gaśnie. A jeśli jest wyłączona to po powrocie napięcia na sterowniku powoduje że dalej nie świeci. Restart samej bramki powoduje że świeci dalej jeśli wcześniej świeciła a jeśli była wyłączona to się zaświeca i to by była jedyna rzecz jaką zauważyłem jako niepożądaną na ten moment. Sytuacja w której następuje ogólny restart zasilania... próbowałem pierwszą uruchamiać bramkę jak i sterownik i po powrocie zasilania w obu przypadkach taśma nie świeci. Nie wiem czy pamięci ustawienia w sterowniku nie aktywuje chociaż jedno fizyczne przełączenie stanu w samym sterowniku bo wydaje mi się że na samym początku faktycznie po restarcie zasilania jednocześnie dla bramki i sterownika jeśli bramka podnosiła się jako pierwsza taśma też się chyba zaświecała a teraz nie.
cezy
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

zzrr wrote: Sun Jul 05, 2026 9:32 pm @vajera po powrocie sprawdziłem wersję 1.5.124. Wynik tego co na szybko przetestowałem pokrywa się dokładnie z tym co opisuje głównie @cezy w temacie [Zgłoszenie] MIBOXER E2-ZR (TZB210_eiwanbeb::TS0502B) [bramka ZigBee] Te sterowniki wydają się być funkcjonalnie bliźniacze.
EDIT:
Wnioskuję że to wiedziałeś i wszystkie ustawienia dla tych sterowników w bramce też są bliźniacze. Tak?
EDIT:
Jednak muszę sprostować że się idealnie nie pokrywa w przypadku mojego sterownika wszystko co pisał @cezy o swoim. Dodam że na moją korzyść akurat. Nie udało mi się powtórzyć sytuacji że taśma po restarcie się zaświeca a w supli że jest wyłączona. U mnie po kilku/kilkunastu sprawdzeniach w różnych opcjach działanie pokrywa się z tym co pokazuje aplikacja.
EDIT:
Jeszcze kwestia pamięci sterownika po restarcie bo też padło o to pytanie. Jeśli wyłączę bramkę z zasilania dla tego testu i sterownik włączam i wyłączam samymi stykami w sterowniku to pamięta ustawienie sprzed utraty zasilania. Czyli jak jest taśma włączona po restarcie też świeci. Jak wyłączona to po powrocie zasilania nie świeci.
EDIT:
Z działającą bramką sytuacja wygląda tak że jak taśma jest włączona to utrata napięcia tylko na sterowniku po powrocie zasilania powoduje że zaświeca się na sekundę i gaśnie. A jeśli jest wyłączona to po powrocie napięcia na sterowniku powoduje że dalej nie świeci. Restart samej bramki powoduje że świeci dalej jeśli wcześniej świeciła a jeśli była wyłączona to się zaświeca i to by była jedyna rzecz jaką zauważyłem jako niepożądaną na ten moment. Sytuacja w której następuje ogólny restart zasilania... próbowałem pierwszą uruchamiać bramkę jak i sterownik i po powrocie zasilania w obu przypadkach taśma nie świeci. Nie wiem czy pamięci ustawienia w sterowniku nie aktywuje chociaż jedno fizyczne przełączenie stanu w samym sterowniku bo wydaje mi się że na samym początku faktycznie po restarcie zasilania jednocześnie dla bramki i sterownika jeśli bramka podnosiła się jako pierwsza taśma też się chyba zaświecała a teraz nie.
Niby miały być proste urządzenia a w ciuciubabkę się bawimy. :(

U mnie ewidentnie nie gaśnie światło po przywróceniu zasilania i aplikacja nie odzwierciedla stanu faktycznego. Za gaszenie światła niby odpowiada funkcja DO NOT DISTURB, ale nawet, żeby ją przetestować to nie mogę jej włączyć/wyłączyć. Atrybuty zapisuje, ale nic się nie zmienia. Natomiast na odświeżenie stanu w aplikacji pomaga tylko opóźnienie startu bramki (po zaniku zasilania).
zzrr

cezy wrote: Mon Jul 06, 2026 7:09 am ...
Niby miały być proste urządzenia a w ciuciubabkę się bawimy. :(

U mnie ewidentnie nie gaśnie światło po przywróceniu zasilania i aplikacja nie odzwierciedla stanu faktycznego. Za gaszenie światła niby odpowiada funkcja DO NOT DISTURB, ale nawet, żeby ją przetestować to nie mogę jej włączyć/wyłączyć. Atrybuty zapisuje, ale nic się nie zmienia. Natomiast na odświeżenie stanu w aplikacji pomaga tylko opóźnienie startu bramki (po zaniku zasilania).
Może jednak one nie są w środku identyczne. Hmm W ogóle zauważyłem że był taki spory wysyp zapotrzebowań dla @vajera na dodanie różnych tych sterowników. Sporo ich było jednocześnie i trzeba je jednak dokładnie poznać/rozpracować. Z doświadczenia już wiem że na bramce Z2S finalnie, może jutro może za miesiąc i tak one będą chodzić lepiej niż na oryginalnych bramkach TUYA. Już tak bywało z niektórymi urządzeniami. @cezy a próbowałeś w ogóle wyłączyć bramkę na test, wtedy w obu sterownikach tymi stykami PUSCH GND zrobić załącz /wyłącz i czy oba trzymają ustawienie po resecie zasilania na sterowniku? Bo rozumiem że miałeś dwa identyczne egzemplarze które działały inaczej?
cezy
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

zzrr wrote: Mon Jul 06, 2026 7:37 am Może jednak one nie są w środku identyczne. Hmm W ogóle zauważyłem że był taki spory wysyp zapotrzebowań dla @vajera na dodanie różnych tych sterowników. Sporo ich było jednocześnie i trzeba je jednak dokładnie poznać/rozpracować. Z doświadczenia już wiem że na bramce Z2S finalnie, może jutro może za miesiąc i tak one będą chodzić lepiej niż na oryginalnych bramkach TUYA. Już tak bywało z niektórymi urządzeniami. @cezy a próbowałeś w ogóle wyłączyć bramkę na test, wtedy w obu sterownikach tymi stykami PUSCH GND zrobić załącz /wyłącz i czy oba trzymają ustawienie po resecie zasilania na sterowniku? Bo rozumiem że miałeś dwa identyczne egzemplarze które działały inaczej?
Jak testowałem na jednym było ok, z wyjątkiem tej funkcji DO NOT DISTURB, której nie mogłem włączyć/wyłączyć. Z poziomu bramki niby atrybuty przechodziły, ale zero interpretacji ze strony sterownika. Mam przycisk K2-B i tam nie mam ON i OFF tylko jest to zintegrowane w jeden przycisk, więc kombinacją przycisków tez nie mogłem spróbować. Ale udało się to zrobić za pomocą NOP GATE, więc finalnie działało. Nawet po restarcie wszystkiego, ani razu nie było problemu, że coś wstało za szybko, coś za wolno. Normalnie działało - jak światło było zgaszone, nastąpił brak zasilania, powrót, światło dalej zgaszone, jak światło było zapalone, brak zasilania, powrót, światło zapalone, bramka je gasiła po 5 sekundach. Dla mnie OK, trochę kombinowane, ale spełniało zadanie. Teraz się zastanawiam tylko czy wtedy sprawdziłem ten brak synchronizacji z aplikacja przy jednym sterowniku. Ale sprawdzę wieczorem.
Jak dołożyłem drugie, identycznie skonfigurowane, to był ten problem z zanikiem zasilania, czyli przy zapalonym wcześniej świetle, po zaniku i powrocie zasilania, światło paliło się dalej na dwóch sterownikach, a aplikacja pokazywała inny stan. Jak zrobiłem reset samej bramki, aplikacja pokazywała już odpowiedni stan, pierwszy sterownik zachował się ok - zgasił światło, drugi zgasił się na chwilę i zapalił (mignął), zmienił barwę z białej na żółtą (zjechał do 0) i też zgasił światło. Bardzo dziwne.
Spróbowałem tez odciąć zasilanie i bramkę włączyłem na samym końcu, po sterownikach. Wtedy zadziałało jak po restarcie.

Tak jak napisałeś - spróbuję z tymi stykami, nie robiłem tego.
Mam pytanie odnośnie powracania stanu po braku zasilania. Robiłeś coś z tą funkcją DO NOT DISTURB? Włączałeś/wyłączałeś? Działała? Czy zostawiłeś default?

I ciekaw jestem czy może w ogóle dochodzić do zakłóceń pomiędzy takimi samymi sterownikami? Są obok siebie. Miałeś może kiedyś taki przypadek?
vajera
Has thanked: 291 times
Been thanked: 161 times

Prośba - sprawdźcie w wolnej chwili, jak zachowuje się wersja 1.5.125-06/07/26.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr

cezy wrote: Mon Jul 06, 2026 8:17 am ...
Tak jak napisałeś - spróbuję z tymi stykami, nie robiłem tego.
Mam pytanie odnośnie powracania stanu po braku zasilania. Robiłeś coś z tą funkcją DO NOT DISTURB? Włączałeś/wyłączałeś? Działała? Czy zostawiłeś default?

I ciekaw jestem czy może w ogóle dochodzić do zakłóceń pomiędzy takimi samymi sterownikami? Są obok siebie. Miałeś może kiedyś taki przypadek?
Nie. z funkcją DO NOT DISTURB nic nie robiłem. Wczoraj wróciłem do domu i sprawdziłem tylko jak działa mój sterownik. Co do zakłóceń to nie sądzę. Nie posiadam dwóch egzemplarzy więc też nigdy nie wiadomo na 100% co tam producent wymyślił. Samo Zigbee raczej na to nie pozwoli.

Return to “Bramka ZigBee”