[Zgłoszenie] MIBOXER E2-ZR (TZB210_eiwanbeb::TS0502B) [bramka ZigBee]

Moderator: vajera

cezy
Has thanked: 3 times
Been thanked: 8 times

vajera wrote: Sun Jul 05, 2026 5:02 pm
cezy wrote: Sun Jul 05, 2026 3:34 pm Dodałem drugi sterownik i lokalną akcję do gaszenia. Symuluję zanik prądu (gaszę sterowniki, bramkę, suplę) i (nie za każdym razem), ale często się zdarza, że wszystko startuje, a światła się świecą. Supla natomiast widzi te światła jako zgaszone. Pomaga jak później resetuję bramkę albo ręcznie włączam bramkę troszkę później. Wtedy światła się gaszą zgodnie z ustawieniami.

Czy można jakoś opóźnić start samej bramki? Czy trzeba kombinować z opóźnionym podaniem zasilania?

P.S. Ten drugi sterownik ma jeszcze taka przypadłość, że jak resetuję bramkę albo później ją włączam to zmienia temperaturę do zera (żółte światło), gasi światło i od razu zapala (takie mignięcie). Później się gasi wg ustawień.
Można próbować robić różne rzeczy, ale to wszystko są mniej lub bardziej protezy - wychodzi na to, że te modele MiBoxer 2w1 są mocno okrojone i nawet poszczególne egzemplarze różnie się zachowują. Z ciekawości kazałem AI zebrać opinie na temat sterowników RGB ZigBee - na pierwszym miejscu GLOEDOPTO, na drugim (o dziwo) MiBoxer (ale 3w1 i 5w1) a na trzecim Philips Hue.
Co ciekawe GLEDOPTO nie różni się specjalnie ceną od MiBoxer, ale ma znacznie więcej funkcji dodatkowych - zwłaszcza w tych bardziej rozbudowanych wersjach.
No nic. Odeślę te Miboxery. Których GEODOPTO używasz?
vajera
Has thanked: 289 times
Been thanked: 161 times

cezy wrote: Sun Jul 05, 2026 5:52 pm
vajera wrote: Sun Jul 05, 2026 5:02 pm
cezy wrote: Sun Jul 05, 2026 3:34 pm Dodałem drugi sterownik i lokalną akcję do gaszenia. Symuluję zanik prądu (gaszę sterowniki, bramkę, suplę) i (nie za każdym razem), ale często się zdarza, że wszystko startuje, a światła się świecą. Supla natomiast widzi te światła jako zgaszone. Pomaga jak później resetuję bramkę albo ręcznie włączam bramkę troszkę później. Wtedy światła się gaszą zgodnie z ustawieniami.

Czy można jakoś opóźnić start samej bramki? Czy trzeba kombinować z opóźnionym podaniem zasilania?

P.S. Ten drugi sterownik ma jeszcze taka przypadłość, że jak resetuję bramkę albo później ją włączam to zmienia temperaturę do zera (żółte światło), gasi światło i od razu zapala (takie mignięcie). Później się gasi wg ustawień.
Można próbować robić różne rzeczy, ale to wszystko są mniej lub bardziej protezy - wychodzi na to, że te modele MiBoxer 2w1 są mocno okrojone i nawet poszczególne egzemplarze różnie się zachowują. Z ciekawości kazałem AI zebrać opinie na temat sterowników RGB ZigBee - na pierwszym miejscu GLOEDOPTO, na drugim (o dziwo) MiBoxer (ale 3w1 i 5w1) a na trzecim Philips Hue.
Co ciekawe GLEDOPTO nie różni się specjalnie ceną od MiBoxer, ale ma znacznie więcej funkcji dodatkowych - zwłaszcza w tych bardziej rozbudowanych wersjach.
No nic. Odeślę te Miboxery. Których GEODOPTO używasz?
Póki co mam model GLC-C-001P - to taki kombajn - 5× dimmer albo 2x CCT albo RGBCCT.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
https://forum.supla.org/viewforum.php?f=127
FAQ https://forum.supla.org/viewtopic.php?t=17277
zzrr
Has thanked: 76 times
Been thanked: 119 times

cezy wrote: Mon Jul 06, 2026 6:01 pm
vajera wrote: Mon Jul 06, 2026 5:30 pm
zzrr wrote: Mon Jul 06, 2026 10:39 am Nie ukrywam że bardzo mnie ciekawi czy to się potwierdzi na sterowniku E2-ZR. Na moim jest "perfetto"
@cezy Przetestuj od razu wersję 1.5.126-06/07/26 - znalazłem jeszcze jeden złośliwy błąd, który mógł powodować różnice w działaniu poszczególnych egzemplarzy.
Muszę rozpakować, bo do zwrotu spakowałem :D
Rozpakowałeś czy pojechały do domu? :)
cezy

zzrr wrote: Tue Jul 07, 2026 9:28 am
cezy wrote: Mon Jul 06, 2026 6:01 pm
vajera wrote: Mon Jul 06, 2026 5:30 pm
@cezy Przetestuj od razu wersję 1.5.126-06/07/26 - znalazłem jeszcze jeden złośliwy błąd, który mógł powodować różnice w działaniu poszczególnych egzemplarzy.
Muszę rozpakować, bo do zwrotu spakowałem :D
Rozpakowałeś czy pojechały do domu? :)
Rozpakowałem i podłączyłem. Ale z braku czasu przetestuję dokładnie prawdopodobnie dopiero dzisiaj na wieczór. Także jeszcze nie wiem jak się zachowają po powrocie zasilania. Jedyne co zauważyłem na razie to po włączeniu jest barwa żółta (0), jak zmieniam w aplikacji, np. daję 50 czy 100, gaszę je, to po ponownym zapaleniu stan wraca znowu do barwy żółtej (0). Wcześniej pamiętały barwę. W aplikacji oczywiście mogę zrobić szablony/presety i tam nie ma problemu. Ale jeśli będzie tak samo na przyciskach ściennych to za każdym razem trzeba będzie poprawiać ustawienie światła.

Dam znać jak przetestuję to zasilanie...
vajera

cezy wrote: Tue Jul 07, 2026 9:52 am Rozpakowałem i podłączyłem. Ale z braku czasu przetestuję dokładnie prawdopodobnie dopiero dzisiaj na wieczór. Także jeszcze nie wiem jak się zachowają po powrocie zasilania. Jedyne co zauważyłem na razie to po włączeniu jest barwa żółta (0), jak zmieniam w aplikacji, np. daję 50 czy 100, gaszę je, to po ponownym zapaleniu stan wraca znowu do barwy żółtej (0). Wcześniej pamiętały barwę. W aplikacji oczywiście mogę zrobić szablony/presety i tam nie ma problemu. Ale jeśli będzie tak samo na przyciskach ściennych to za każdym razem trzeba będzie poprawiać ustawienie światła.
Myślę, że to jest do naprawienia.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

cezy wrote: Tue Jul 07, 2026 9:52 am Rozpakowałem i podłączyłem. Ale z braku czasu przetestuję dokładnie prawdopodobnie dopiero dzisiaj na wieczór. Także jeszcze nie wiem jak się zachowają po powrocie zasilania. Jedyne co zauważyłem na razie to po włączeniu jest barwa żółta (0), jak zmieniam w aplikacji, np. daję 50 czy 100, gaszę je, to po ponownym zapaleniu stan wraca znowu do barwy żółtej (0). Wcześniej pamiętały barwę. W aplikacji oczywiście mogę zrobić szablony/presety i tam nie ma problemu. Ale jeśli będzie tak samo na przyciskach ściennych to za każdym razem trzeba będzie poprawiać ustawienie światła.
Znalazłem błąd w kodzie bramki - brakowało zapisywania stanu WhiteTemperature do pamięci Flash - poprawiłem to w wersji 1.5 27-07/07/26.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
cezy

Znalazłem błąd w kodzie bramki - brakowało zapisywania stanu WhiteTemperature do pamięci Flash - poprawiłem to w wersji 1.5 27-07/07/26.
Przetestowałem wersję 1.5.127-07/07/26.
Dla spokoju usunąłem sterowniki i bramkę z Supli, następnie usunąłem wszystko z flasha i wgrałem pełną wersje oprogramowania, na koniec oczywiście zarejestrowałem bramkę i sparowałem sterowniki.

1. Odnośnie stanów i ustawień:
1.1. Synchronizacja stanu i ustawień Dimmera i CCT działa OK (aplikacja, przyciski ścienne).
1. 2. Jak wyłączam/włączam z przycisków ściennych ustawienia są zachowane dla Dimmera i CCT.
1.3. Jak włączam z aplikacji Dimmer jest ok, ale CCT zapala się i po chwili zjeżdża do 0 (światło żółte).

Także działając na przyciskach wszystko działa jak powinno, jeśli tylko przejdę na aplikację i włączę temperatura spada do 0.
Natomiast jeśli w aplikacji zmienię jasność czy temperaturę i wyłączę, jak przejdę na przyciski i włączę, to wszystkie ustawienia ustawione w aplikacji pozostają bez zmian (temperatura nie spada do 0).

2. Odnośnie stanów po powrocie zasilania:
2.1. Sterowniki pozostawiłem w stanie domyślnym, jeśli chodzi o funkcję DO NOT DISTURB, nic nie zmieniałem.
2.2. Jak światła były zapalone, po powrocie zasilania się włączają, ustawienia są te same co ostatnio zachowane, ale stany w aplikacji pozostają OFF..
2.3. Jak światła były zgaszone, po powrocie zasilania pozostają zgaszone. Ale tutaj ciekawostka. Jeśli wyłączę zasilanie po raz drugi, to po powrocie zasilania się zapalają. Z tego co czytałem te sterowniki tak mają.
2.4. Nadmienię, że przywrócenie zasilania następowało jednocześnie dla wszystkich urządzeń, nie opóźniałem startu bramki.

Ciekawe jest też to, że kiedy zapaliłem światła oraz zrestartowałem sama bramkę lub wyłączyłem zasilanie wszystkich urządzeń, ale opóźniłem start bramki, po kilku sekundach światła się gasiły. :shock:
Dodam, że w bramce nie konfigurowałem żadnych akcji lokalnych, np. NOP GATE.
Tutaj również stan w aplikacji kiedy światła się świeciły cały czas był OFF, także to jest chyba problem ogólny po przywróceniu zasilania.

Odnośnie wcześniejszych różnic w działaniu poszczególnych sterowników, tym razem działanie było identyczne. Ten problem zniknął.

Zaktualizowałem też aplikację Supla dla iOS do wersji 26.06 (282), która pojawiła się w TestFlight i widzę, że przyciski na Włącz/Wyłącz na belce już działają :)

Mam nadzieję, że nie napisałem zbyt skomplikowanie. Jak coś to pytaj.
Teraz mam dylemat czy bawić się z tą NOP GATE, czy wykorzystać tą anomalię i jakoś ogarnąć opóźnienie startu bramki lub jej reset.
cezy

Łukasz @vajera miałeś chwilę, żeby zerknąć na mój ostatni wpis? Uda się coś jeszcze zaradzić?
vajera

cezy wrote: Thu Jul 09, 2026 5:38 pm Łukasz @vajera miałeś chwilę, żeby zerknąć na mój ostatni wpis? Uda się coś jeszcze zaradzić?
Trochę popracowałem nad kodem przy pomocy mojego egzemplarza i w sumie wydaje się teraz pracować prawidłowo, ale nie mam zewnętrznego pilota. Przetestuj 1.5.134-09/07/26 i jeżeli znajdziesz jeszcze jakieś przypadki graniczne, to opisz je proszę.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:
vajera

1.5.134-09/07/26:

- bramka podłączona do ładowarki, ładowarka do rozgałęźnika, zasilanie MiBoxera do tego samego rozgałęźnika,

A) LEDy wyłączone, wyciągam rozgałęźnik z gniazdka, czekam kilka sekund aż w sterowniku zgaśnie zielona dioda, wkładam rozgałęźnik z powrotem, LEDy nadal zgaszone, bramka po zalogowaniu do sieci widzi je w stanie OFF i nie włącza.

B) LEDy włączone, wyciągam rozgałęźnik z gniazdka, czekam kilka sekund aż w sterowniku zgaśnie zielona dioda, wkładam rozgałęźnik z powrotem, LEDy zapalają się, bramka po zalogowaniu do sieci widzi je w stanie ON.
Bramka Zigbee <=> SUPLA
Więcej informacji tutaj:

Return to “Bramka ZigBee”