Rozłączanie połączenia Wifi po zastosowaniu zewnętrznego Access pointa Cudy

walek61

Zastosowałem zewnętrzny Access point Cudy , aby mieć połączenie internetowe w altanie. Zastosowanie tego wzmacniacza powoduje, że SBW-01 oraz dwóch ROW-01 się rozłączają i załączają losowo lub wcale. Co powinien zrobić, aby ten Access point z nimi współpracował?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Osobiście nie jestem zwolennikiem wzmacniaczy sygnału WiFi i nie dotyczy to tylko IoT ale w ogóle. Więcej z tym problemów niż pożytku choć są tacy co są zadowoleni. Sugeruję zmianę na sieć mesh.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
walek61

Dziękuję bardzo za informację. Mam tylko jeszcze jedno pytanie. Czy wtedy router, acces point powinny byc w technologii mesh, aby sie wzajemnie nie zakłócać?
pzygmunt
Been thanked: 59 times

Poczytaj o mesh-u.
SUPLA.... Nareszcie w domu.
fescik

Mam taki sam problem i nie spodziewałem się że może to być wina ap. Sprawdzałem już wszystko a tu się okazuje że może to być wina cudy. Jaki masz ap? Ja mam ac 1200. W ustawieniach tam nic ciekawego nie ma. Mam go w trybie AP z wyłączonym DHCP. Sygnał ponad 80 proc na sbw.
klew
Has thanked: 134 times
Been thanked: 137 times

fescik wrote: Sun Jul 19, 2026 8:25 pm Mam taki sam problem i nie spodziewałem się że może to być wina ap. Sprawdzałem już wszystko a tu się okazuje że może to być wina cudy. Jaki masz ap? Ja mam ac 1200. W ustawieniach tam nic ciekawego nie ma. Mam go w trybie AP z wyłączonym DHCP. Sygnał ponad 80 proc na sbw.
Ten AP to Twój jedyny AP w sieci? Ile urządzeń masz do niego podłączonych?
Najlepsze suple dla Twojego domu :mrgreen:
fescik

Mam jeszcze deco w trybie ap wszystko leci kablem do głównego routera. Obie sieci mają różne nazwy i są na odseparowanych kanałach więc na pewno nie wpływają na siebie. Urządzeń na cudy jest 6.
klew

fescik wrote: Sun Jul 19, 2026 8:56 pm Mam jeszcze deco w trybie ap wszystko leci kablem do głównego routera. Obie sieci mają różne nazwy i są na odseparowanych kanałach więc na pewno nie wpływają na siebie. Urządzeń na cudy jest 6.
A jak masz tą Cudę ustawioną? Jaką sięć IP i maskę masz tam ustawioną? Jest ona inna niż na głównym routerze?
fescik

Na cudy DHCP jest wyłączone, na głównym routerze mam dodane stałe IP dla cudy, więc to jedna sieć, nie chciałem robić kolejnej. Jedyne czego nie próbowałem jeszcze to odpalić właśnie to jako osobną sieć z własnym DHCP.
klew

fescik wrote: Sun Jul 19, 2026 9:13 pm Na cudy DHCP jest wyłączone, na głównym routerze mam dodane stałe IP dla cudy, więc to jedna sieć, nie chciałem robić kolejnej. Jedyne czego nie próbowałem jeszcze to odpalić właśnie to jako osobną sieć z własnym DHCP.
Przepraszam, błędnie wcześniej przeczytałem "wyłączone DHCP", jako "włączone".

SBW pracuje na sieciach w standardzie b/g/n. Sprawdź czy masz to poparwnie ustawione. Poszukaj logów na AP i na routerze.
Sprawdź czy stałe adresy IP nie pokrywają się z dynamicznymi. Sprawdź jakość połączenia między AP a routerem.

Return to “Pomoc”