Witam,
Mam problem opisany w temacie.
W historii pomiarów w aplikacji na iOS widać, że odczyt z lipca dla fazy 3 wynosi aż 1813 kWh. Natomiast w Cloudzie odczyt za ten sam okres i tę samą fazę to zaledwie 3,39 kWh.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie, co może być przyczyną takiej rozbieżności?
Ten błędny odczyt sprawił, że wartości z pozostałych miesięcy stały się praktycznie niewidoczne na wykresie historii pomiarów.
PZEM - zawyżony odczyt 3 fazy w apk IOS
-
klew
- Has thanked: 135 times
- Been thanked: 137 times
Musiał Ci się odczyt z tego pzem skopać (zresetować na chwilę, albo coś innego w komunikacji się stało).endrju_88 wrote: Wed Jul 08, 2026 5:48 am Witam,
W historii pomiarów w aplikacji na iOS widać, że odczyt z lipca dla fazy 3 wynosi aż 1813 kWh. Natomiast w Cloudzie odczyt za ten sam okres i tę samą fazę to zaledwie 3,39 kWh.
Czy ktoś spotkał się z podobnym problemem i wie, co może być przyczyną takiej rozbieżności?
Ten błędny odczyt sprawił, że wartości z pozostałych miesięcy stały się praktycznie niewidoczne na wykresie historii pomiarów.
Ogólnie apka i cloud powinny tak samo interpretować tego typu błędy.
Możesz spróbować w apce kliknąć na trzy kropki i usunąć i pobrać historię jeszcze raz. Jeśli to nie pomoże, to pewnie naprawa tego wymaga ręcznego poprawienia rekordów w bazie danych.
Najlepsze suple dla Twojego domu 
Usunięcie i pobranie historii nie pomogło. ?Ręczne poprawienie rekordów w bazie danych?klew wrote: Wed Jul 08, 2026 7:15 amMusiał Ci się odczyt z tego pzem skopać (zresetować na chwilę, albo coś innego w komunikacji się stało).endrju_88 wrote: Wed Jul 08, 2026 5:48 am Witam,
Ogólnie apka i cloud powinny tak samo interpretować tego typu błędy.
Możesz spróbować w apce kliknąć na trzy kropki i usunąć i pobrać historię jeszcze raz. Jeśli to nie pomoże, to pewnie naprawa tego wymaga ręcznego poprawienia rekordów w bazie danych.
-
klew
Serwer oficjalny czy prywatny?
Możesz pobrać dane do excela z cloud. Ustaw "wszystkie dane" i "stan licznika" (czy coś w tym stylu).
Potem poszukaj który wpis jest zepsuty - będzie tam widać spadek stanu w okolice zera na trzeciej fazie.
Jeśli to serwer oficjalny, to napisz maila do [email protected] podaj numer serwera oraz id kanału I wskaż które rekordy usunąć (np podaj timestampy błędnych).
Natomiast zanim to zrobisz, to warto jeszcze poszukać przyczyny i ją naprawić, abyś nie musiał potem znowu tego robić.
Możesz pobrać dane do excela z cloud. Ustaw "wszystkie dane" i "stan licznika" (czy coś w tym stylu).
Potem poszukaj który wpis jest zepsuty - będzie tam widać spadek stanu w okolice zera na trzeciej fazie.
Jeśli to serwer oficjalny, to napisz maila do [email protected] podaj numer serwera oraz id kanału I wskaż które rekordy usunąć (np podaj timestampy błędnych).
Natomiast zanim to zrobisz, to warto jeszcze poszukać przyczyny i ją naprawić, abyś nie musiał potem znowu tego robić.
Serwer svr.80 . Wymienię tego PZMA w pierwszej kolejności po czym napiszę do [email protected] i poproszę o pomoc. Dzięki za pomoc.klew wrote: Wed Jul 08, 2026 7:46 am Serwer oficjalny czy prywatny?
-
klew
To raczej nie jest kwestia wymiany pzem.
W kodzie kiedyś były błędy. Ja to w SD poprawiałem, ale w GG nie wiem czy to jest poprawione.
No i też nie ma gwarancji że jeszcze coś innego jest do poprawy.
To jest DIY, więc jesteś inżynierem odpowiedzialnym za to urządzenie. Trzeba stanąć na wysokości zadania, debugować, szukać problemu itd aż do skutku
W kodzie kiedyś były błędy. Ja to w SD poprawiałem, ale w GG nie wiem czy to jest poprawione.
To jest DIY, więc jesteś inżynierem odpowiedzialnym za to urządzenie. Trzeba stanąć na wysokości zadania, debugować, szukać problemu itd aż do skutku
Taa, jasneklew wrote: Wed Jul 08, 2026 12:22 pm To raczej nie jest kwestia wymiany pzem.
To jest DIY, więc jesteś inżynierem odpowiedzialnym za to urządzenie. Trzeba stanąć na wysokości zadania, debugować, szukać problemu itd aż do skutku![]()
Właśnie dlatego zaktualizowałem wszystkie posiadane przeze mnie liczniki do wersji GG v25.02.11, żeby wykluczyć możliwość ponownego wystąpienia takich pików. Niestety nie mogę znaleźć tego wątku na forum.