UWAGA! W 3cim poście nowa, zdecydowanie bardziej rozbudowana apka.
Cześć,
Od jakiegoś czasu nosiłem się z problemem otwierania bramy z zegarka z WearOS. Znalazłem kilka rozwiązań, ale żadne nie było do końca dla mnie. Napisałem więc własną aplikację do obsługi linków bezpośrednich w Supla. Na razie to bardzo wstępny prototyp, ale wydaje się, że działa. Zapraszam do testowania i zgłaszania ewentualnych problemów, może razem uda się stworzyć coś fajnego.
Funkcjonalności:
- możliwość ustawienia do 4 kafelków z ikonami i nazwami (nazwy można ukrywać)
- obsługa linków bezpośrednich w Supla, nie ma odczytu, tylko wysyłanie komend
Zrzuty ekranu z aplikacji:
Z racji rozmiaru aplikacji wrzucam link do apk z innego serwera:
https://drive.google.com/file/d/1sARRUM ... sp=sharing
nie bardzo wiem gdzie wrzucić ten post - jeśli źle to proszę o przeniesienie do prawidłowego działu.
SuplaWear - aplikacja na WearOS
-
ruza
- Been thanked: 1 time
AKTUALIZACJA APLIKACJI
Cześć!
Po zrobieniu apki z powyższego postu, apetyt mi trochę wzrósł i stworzyłem coś, co wydaje mi się dużo fajniejsze. Tak jak pisałem wcześniej, brakowało mi aplikacji na zegarki z systemem Wear OS. Nie jestem w stanie napisać portu apki z androida na wearos, więc "uszyłem" coś takiego. Całość bazuje na linkach bezpośrednich.
Najważniejsze funkcje:
- Wbudowany lokalny serwer WWW do konfiguracji: Zegarek stawia swój własny mini-serwer na porcie 8080. Wpisujemy IP zegarka w przeglądarce na PC lub telefonie i wygodnie wklejamy linki, wybieramy ikony itd.
- Dwukierunkowa komunikacja (Odczyt + Akcja): Aplikacja obsługuje osobne linki do odczytu stanu i akcji (Toggle). Dzięki temu w apce mamy aktualny status czy np. brama jest faktycznie otwarta, a światło włączone.
- Dynamiczne stany i kolory ikon: Ikony w aplikacji i na kafelku zmieniają swój kolor w zależności od stanu. Otwarte bramy i włączone światła świecą na Suplowy zielony kolor. Wyłączone są szare. Mamy też opisowe info w głownej aplikacji.
- Kafelek (Wear OS Tile): Szybki dostęp do 4 urządzeń.
Z racji ograniczeń WearOS dodłem przycisk odświeżania na kafelku wymuszający synchronizację z chmurą.
Opcjonalne "ukrywanie nazw" urządzeń na kafelku.
- Odczyt temperatur. W głownej apce można dodać podgląd na temperatury, w kafelku temperature możemy odświeżać po kliknięciu w nią lub w Odśwież na górze strony
Jak to wygląda w praktyce?
1. Uruchamiamy tryb serwera na zegarku, wchodzimy na jego IP przez przeglądarkę i tu możemy sobie poustawiać co potrzeba.
2. Ekran główny aplikacji
Przejrzysta lista do 10 urządzeń. Odczyt temperatur i dynamiczne stany bram/oświetlenia z przypisanymi ikonami i opisami.
3. Interaktywny Kafelek (Tile)
Wyciągnięte na wierzch najważniejsze sterowanie. W pełni dynamiczne. Aplikacja odświeża stany przy jej ładowaniu czyli gdy wracamy do niej po kilku godzinach, odpytuje Suplę w tle i ułamek sekundy później mamy zsynchronizowane widoki stanów.
Poprawiłem kilka błędów które udało mi się wyłapac i daje link do apk. Niestety wrzucenie na Google Play to koszty i dość skomplikowana procedura, wiec trzeba wrzucac aplikację przez sideloading.
Jeszcze krótkie demo działania: Poniżej link do apk: Gdyby ktoś miał wątpliwości co do kodu źródłowego daje link do GitHub:
https://github.com/ruza-pl/SuplaWear
Poprosiłem AI zeby przygotowala instrukcję instalacji na zegarku:
Jak zainstalować aplikację SuplaWear na zegarku (bez użycia Google Play)
Ponieważ aplikacja jest we wczesnej fazie rozwoju, instalujemy ją ręcznie (tzw. Sideloading). Potrzebujesz do tego swojego telefonu z Androidem, zegarka z systemem Wear OS oraz darmowej aplikacji do przesyłania plików.
Przygotowanie:
Upewnij się, że telefon i zegarek są podłączone do tej samej sieci Wi-Fi.
Pobierz na telefon udostępniony przeze mnie plik SuplaWear.apk.
Ze sklepu Google Play na telefonie pobierz i zainstaluj darmową aplikację Wear Installer 2 (lub Bugjaeger).
Cześć!
Po zrobieniu apki z powyższego postu, apetyt mi trochę wzrósł i stworzyłem coś, co wydaje mi się dużo fajniejsze. Tak jak pisałem wcześniej, brakowało mi aplikacji na zegarki z systemem Wear OS. Nie jestem w stanie napisać portu apki z androida na wearos, więc "uszyłem" coś takiego. Całość bazuje na linkach bezpośrednich.
Najważniejsze funkcje:
- Wbudowany lokalny serwer WWW do konfiguracji: Zegarek stawia swój własny mini-serwer na porcie 8080. Wpisujemy IP zegarka w przeglądarce na PC lub telefonie i wygodnie wklejamy linki, wybieramy ikony itd.
- Dwukierunkowa komunikacja (Odczyt + Akcja): Aplikacja obsługuje osobne linki do odczytu stanu i akcji (Toggle). Dzięki temu w apce mamy aktualny status czy np. brama jest faktycznie otwarta, a światło włączone.
- Dynamiczne stany i kolory ikon: Ikony w aplikacji i na kafelku zmieniają swój kolor w zależności od stanu. Otwarte bramy i włączone światła świecą na Suplowy zielony kolor. Wyłączone są szare. Mamy też opisowe info w głownej aplikacji.
- Kafelek (Wear OS Tile): Szybki dostęp do 4 urządzeń.
Z racji ograniczeń WearOS dodłem przycisk odświeżania na kafelku wymuszający synchronizację z chmurą.
Opcjonalne "ukrywanie nazw" urządzeń na kafelku.
- Odczyt temperatur. W głownej apce można dodać podgląd na temperatury, w kafelku temperature możemy odświeżać po kliknięciu w nią lub w Odśwież na górze strony
Jak to wygląda w praktyce?
1. Uruchamiamy tryb serwera na zegarku, wchodzimy na jego IP przez przeglądarkę i tu możemy sobie poustawiać co potrzeba.
2. Ekran główny aplikacji
Przejrzysta lista do 10 urządzeń. Odczyt temperatur i dynamiczne stany bram/oświetlenia z przypisanymi ikonami i opisami.
3. Interaktywny Kafelek (Tile)
Wyciągnięte na wierzch najważniejsze sterowanie. W pełni dynamiczne. Aplikacja odświeża stany przy jej ładowaniu czyli gdy wracamy do niej po kilku godzinach, odpytuje Suplę w tle i ułamek sekundy później mamy zsynchronizowane widoki stanów.
Poprawiłem kilka błędów które udało mi się wyłapac i daje link do apk. Niestety wrzucenie na Google Play to koszty i dość skomplikowana procedura, wiec trzeba wrzucac aplikację przez sideloading.
Jeszcze krótkie demo działania: Poniżej link do apk: Gdyby ktoś miał wątpliwości co do kodu źródłowego daje link do GitHub:
https://github.com/ruza-pl/SuplaWear
Poprosiłem AI zeby przygotowala instrukcję instalacji na zegarku:
Ponieważ aplikacja jest we wczesnej fazie rozwoju, instalujemy ją ręcznie (tzw. Sideloading). Potrzebujesz do tego swojego telefonu z Androidem, zegarka z systemem Wear OS oraz darmowej aplikacji do przesyłania plików.
Przygotowanie:
Upewnij się, że telefon i zegarek są podłączone do tej samej sieci Wi-Fi.
Pobierz na telefon udostępniony przeze mnie plik SuplaWear.apk.
Ze sklepu Google Play na telefonie pobierz i zainstaluj darmową aplikację Wear Installer 2 (lub Bugjaeger).
- Krok 1: Odblokowanie Opcji Programisty w zegarku
Musimy powiedzieć zegarkowi, że chcemy wgrać własną aplikację.
Na zegarku wejdź w Ustawienia ➔ System (lub O zegarku / Informacje o urządzeniu).
Znajdź pozycję Numer kompilacji (lub Wersja oprogramowania).
Szybko stuknij w ten napis 7 razy, aż na ekranie pojawi się komunikat: "Jesteś teraz programistą!". - Krok 2: Włączenie Debugowania po Wi-Fi
Cofnij się do głównego menu Ustawień na zegarku.
Na samym dole powinna pojawić się nowa zakładka: Opcje programisty. Wejdź w nią.
Włącz przełącznik Debugowanie ADB.
Włącz przełącznik Debugowanie przez Wi-Fi (w nowszych zegarkach z Wear OS 4+ nazywa się to Bezprzewodowe debugowanie).
Wejdź w tę opcję i zapisz sobie Adres IP oraz Port (np. 192.168.0.15:5555).
(Uwaga dla posiadaczy nowszych zegarków: po wejściu w Bezprzewodowe debugowanie kliknijcie "Sparuj nowe urządzenie" – wyświetli się kod parowania oraz inny port. Zostawcie ten ekran włączony). - Krok 3: Instalacja przez telefon (Wear Installer 2)
Uruchom aplikację Wear Installer 2 na telefonie.
Na głównym ekranie wpisz Adres IP swojego zegarka, który przed chwilą sprawdziłeś.
Jeśli masz nowszy zegarek, aplikacja zapyta o "Pairing Code" i "Pairing Port" – przepisz je z ekranu zegarka.
Kliknij Connect.
Na ekranie zegarka może wyskoczyć okienko z pytaniem "Zezwolić na debugowanie?". Zaznacz Zawsze zezwalaj z tego komputera i potwierdź (OK).
W aplikacji na telefonie przejdź do zakładki Custom APK (lub File Explorer), znajdź pobrany plik SuplaWear.apk i kliknij Install.
To wszystko! Po kilku/kilkunastu sekundach aplikacja SuplaWear pojawi się na liście aplikacji w Twoim zegarku.
Ważne na koniec:
Po udanej instalacji koniecznie wróć do Opcji programisty w zegarku i WYŁĄCZ Debugowanie ADB / Wi-Fi. Zostawienie tej opcji włączonej bardzo szybko rozładowuje baterię zegarka!
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Last edited by ruza on Sat May 23, 2026 9:52 pm, edited 3 times in total.
-
artur99
Może głupie pytanie, ale jak zainstalować .apk na zegarku?
-
ruza
- Been thanked: 1 time
Hej,
Na końcu to 3ciego posta jest cała instrukcja, na github też dokładnie opisałem.
Trzeba wykorzystać sideloading, bo Google utrudnił dodawanie do Sklepu play niestety